Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GRØN STRØM

5 skarpe om, hvornår strømmen er grøn

1. september træder nye retningslinjer fra Forbrugerombudsmanden i kraft i et forsøg på at gøre det nemmere at skelne mellem sort og grøn strøm.

Opgør med greenwashing

Efter en række sager om ’greenwashing’, hvor brodne kar i elhandlerbranchen har fremstillet strøm produceret på fossile brændsler som klimavenlig, er der behov for klarhed over, hvornår strømmen reelt er grøn. Forbrugerombudsmanden har udarbejdet nye retningslinjer for, hvornår et elprodukt kan kaldes grønt, idet det ikke er muligt rent fysisk at adskille strøm fra vedvarende energikilder fra anden strøm, når det leveres til kunderne.

Mærkningsordning sikrer gennemsigtighed

Der er to kategorier i det nye regelsæt – ét grønt blad eller to grønne blade. To grønne blade er udtryk for det grønneste produkt. Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen slår fast, at der er efterspørgsel på grøn strøm og gennemsigtighed fra forbrugernes side: ”Mange forbrugere ønsker at vælge løsninger på deres elforbrug, som belaster klimaet mindst muligt.”

Strøm med ét grønt blad 

Grøn strøm mærkningsordning - ét blad

Strøm mærket med ét grønt blad er i de nye retningslinjer et ”elprodukt baseret på VE-kilder uden yderligere klimatiltag”. Det er altså strøm produceret af vedvarende energi – for eksempel fra vindmøller – og hvor der derudover ikke er taget klimatiltag fra producentens side. For at opnå mærkning med et grønt blad skal elhandleren fremvise en oprindelsesgaranti på sin strøm svarende til mindst forbrugerens samlede elforbrug. Derudover skal elhandleren kunne fremvise en individuel deklaration, der dokumenterer, at strømmen oprinder 100 procent fra vedvarende energikilder.

Strøm med to grønne blade

Grøn strøm mærkningsordning - to blade

Beskrivelsen af den grønneste kategori af grøn strøm er et ”elprodukt baseret på VE-kilder og yderligere klimatiltag med en ikke-ubetydelig klimaeffekt”. Denne kategori gøres ekstra grøn, fordi man udover at købe strøm fra vedvarende energikilder også skal investere i at begrænse udledningen af CO2. Her gælder dokumentationskravene for kategorien med ét grønt blad, og derudover skal elhandleren beskrive og dokumentere sine klimatiltag.

Grøn strøm kommer fra vedvarende energikilder

Vi opfatter i dag ”grøn strøm” som lig med strøm fra vedvarende energiformer, og det skal mærkningsordningen imødekomme.
– Betegnelserne grøn strøm og grøn energi er i samfundsdebatten gennem de senere år blevet brugt som et begreb for strøm, der kommer fra vedvarende energikilder. Elhandlere må derfor bruge begreberne i markedsføringen, hvis de kan dokumentere, at der er produceret en mængde strøm fra vedvarende energikilder, som modsvarer forbrugerens elforbrug, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

DE STÅR BAG

Forbrugerombudsmanden står sammen med Dansk Energi, De Frie Energiselskaber, Energisammenslutningen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Grøn Omstilling og Landbrug og Fødevarer bag de nye retningslinjer for elhandleres brug af klimamæssige udsagn ved markedsføring af strøm.

...

 

Nyheder direkte i din indbakke?