ELPRISER

6 grunde til at elprisen i dag er ekstremt høj

Timeprisen på el svinger onsdag mellem 4,5 kroner kWh og næsten 7 kroner (uden tariffer og afgifter). Det er ekstremt højt, og det skyldes en hel stribe af forhold, som alle trækker prisen op. Her kommer Green Power Denmarks energianalytiker Kristian Rune Poulsen med 6 grunde til, at elprisen er så høj i Danmark.

Energipris

Illustration: Jiri Hera/Colourbox

  1. El bliver enkelte steder i Danmark og mange steder i Europa produceret på kraftværker, der bruger naturgas. Gasprisen har været høj gennem det seneste år, men den er nu ekstremt høj, da Rusland har reduceret mængden af gas, som bliver sendt til Europa.

    Europas forsatte afhængighed af gas og den høje gaspris er hovedårsagen til de høje elpriser.
  2. Det er stort set vindstille i hele Danmark i dag. Når vi har en høj produktion af strøm fra vindmøller og solceller, er prisen på strøm typisk lav. Men i dag er vi nødt til at finde andre kilder.
  3. Når vi mangler vind, plejer vi at hente billig strøm fra de norske vandkraftværker. Men der mangler vand i de sydnorske magasiner, og prisen på strøm er historisk høj i det sydlige Norge.
  4. Danske kraftværker bruger træpiller eller træflis til at producere strøm. Prisen er steget voldsomt på grund af krigen i Ukraine.
  5. Tørke i Sydeuropa betyder, at der bliver produceret væsentligt mindre vandkraft. De sydeuropæiske lande skal derfor bruge andre energikilder, og det giver et opadgående pres på priserne.
  6. Atomkraftværker og kraftværker, som bruger kul, ligger typisk ved store floder, så de kan bruge vandet til at køle værket. Men mangel på vand betyder, at kraftværkerne er nødt til at begrænse produktionen.

Nyheder direkte i din indbakke?