Hverdagens klimahelte

Andelshavere i Sdr. Bork Vindpark: Slet ikke så ringe endda

Ægteparret Elmar Haahr Hansen og Thora Hvelplund har investeret i anparter i selskabet Sdr. Bork Vind Nabo I/S, der udgør 10 pct. af vindprojektet Sdr. Bork Vindpark halvanden kilometer fra deres hjem i landsbyen syd for Ringkøbing Fjord. ”Vindmøllerne er generelt et stort samtaleemne byen, og selvfølgelig styrker det tilhørsforholdet, når vi som lokale ejere også tjener penge på dem,” siger Thora Hvelplund.

Indvielse af Sdr.Bork Vindpark_ThoraogElmar

Elmar og Thora bor en halvanden kilometer fra de fem nye Vestas-møller ved Sdr. Bork, som de har købt anparter i. De er uddannede lærere og underviser begge på Uddannelsescenteret Ringkøbing-Skjern. De har været med til at etablere Bork Havn Efterskole, der er en efterskole for elever med skrive- og læsevanskeligheder.

Da Thora Hvelplund for 10 år siden gik til sin lokale bankmand for at investere i aktier, var hendes eneste krav, at investeringen skulle være grøn.

- Min bankmand gav mig to muligheder. Den ene mulighed var aktier i Vestas, hvor kursen på det tidspunkt var lav, og den anden mulighed var Grøn Tuborg. Jeg satsede på Vestas, fordi jeg bedre kunne lide idéen om at investere i grøn energi, selvom det på det tidspunkt var mere usikkert end i dag, siger Thora.

Thora har i 25 år boet med sin mand Elmar på Bækagervej 16 i landsbyen Sdr. Bork, hvor fem nye Vestas 162-møller blev nettilsluttet 22. december som erstatning for 19 ældre produktionsvindmøller. Borgere som Thora og Elmar, der bor indenfor en radius af 2,25 kilometer fra vindmøllerne, har fået tilbud om at købe andele, svarende til 10 pct. af projektet. Et tilbud, som ægteparret tog imod. 

- Vi blev indkaldt til dialogmøde i forsamlingshuset, og så skulle vi indenfor en bestemt dato skrive under på, at vi ønskede at købe anparter. Vindmøllerne var besluttet, da vi fik indbydelsen, men det tilbud har helt sikkert haft en betydning for opbakningen i lokalsamfundet, siger Elmar.

Kristian Jensen indvier Sdr. Bork Vindpark 13. januar 2023
INDVIELSE

Fem moderne Vestas-testmøller afløser 19 ældre møller i Sdr. Bork Vindpark, der fredag blev indviet. Den lokale opbakning til projektet...

Vindmøllerne er et samtaleemne i byen

De 19 ældre Vestas V44-møller blev opstillet i 1997-1998 af lokale lodsejere og investorer primært fra Ringkøbing-Skjern kommune, hvor flere også har været med til at finansiere de nye vindmøller. Dengang for 25 år siden overvejede Elmar og Thora, om de skulle investere, men på det tidspunkt havde de netop købt hus i byen, og som nyetablerede husejere med små børn vurderede de, at budgettet ikke rakte til vindmøller. 

- Siden har vi talt om, hvor ærgerligt den beslutning var, fordi vi fra venner og bekendte i Sdr. Bork kunne høre, hvordan investeringen viste sig at være en rigtig god forretning. Generelt er vindmøllerne et stort samtaleemne i byen, og selvfølgelig styrker det tilhørsforholdet, når vi som lokale ejere også tjener penge på dem, siger Thora.   

- Vi har taget lån i huset, som skal betales tilbage over 10 år. Det er slet ikke så ringe endda med en rente på to pct. og udsigt til et pænt afkast på vindmøller. Personligt ville jeg ønske, at grøn energi blev endnu mere lokalt forankret, så alle borgerne fik nytte af den - og ikke kun os, der har penge nok til at investere, siger Elmar.

Hvide Sande Fjernvarme
GRØN ENERGI

For fire år siden købte Hvide Sande Fjernvarme de tre Vestas V112-vindmøller, der siden 2012 har snurret ved Hvide Sande Havn og...

Tænker ikke over gener  

Etableringen af de fem nye vindmøller ved Sdr. Bork har været noget af et tilløbsstykke. Der er anlagt transportveje, der kan tåle belastninger fra lastbiler på 100 ton, oprettet et servicecenter, renoveret en bro, foretaget dræn og støbt fundamenter, før de nye moderne vindmøller med en totalhøjde på 180 meter blev stillet op.    

- Det har da fyldt meget i lokalområdet – særligt i det seneste års tid, hvor der har været stor trafik med hundredvis af lastbiler, der er kørt til og fra projektområdet. Flere af bestyrelsesmedlemmerne i Sdr. Bork Vind K/S er lokale bekendte, som vi møder i brugsen, i forsamlingshuset og er aktive i Bork Festival. Dem har vi grebet fat i, hvis vi har haft spørgsmål til processen, siger Elmar, der selv har været festivalformand i en årrække.

 Takkede bagkanter skal øge produktionen af energi fra Vestas 6,2 MW-møller
NYE MØLLER

Landskabet syd for Ringkøbing Fjord bliver mere roligt, når et repowering-projekt i Sdr. Bork fjerner 25 år gamle vindmøller og sætter...

Men hvad med de gener, der kan være ved at bo ved siden af fem moderne Vestas-vindmøller med en totalhøjde på 180 meter? For noget tid siden blev Thora stoppet af en bil med folk fra Djursland, der ville vide, hvordan det var at leve med vindmøller i nærområdet.    

- Jeg svarede, at jeg havde frygtet vindmøllestøj, men ikke tænkte over generne. Herhjemme hører vi svagt møllerne en sjælden gang, men det er ikke noget, der generer os. De røde lamper, der blinker som ufoer efter mørkets frembrud, har været markante for nogle borgere, men det bliver der vist gjort noget ved.

Ægteparret håber, at de fem nye 6,2 MW testvindmøller ved Sdr. Bork, der er bygget til også at levere ved lavere vindhastigheder, kan være startskud til, at det bliver rentabelt for andre egne af landet at opstille vindmøller.

- Her i Ringkøbing-Skjern har vi taget vores andel, og det vil være godt for udbygningen med grøn energi og klimaet som sådan, siger Thora.

IndvielsefraSdrBorkVindpark_ThoraogElmar.
Elmar Haarh Hansen og Thora Hvelplund foran én af de fem nye 6,2 MW Vestas V162-møller ved Sdr. Bork. Vindmøllerne har en totalhøjde på 180 meter.

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?