LANDVIND

Danmarks bedst producerende vindmølle på land

Med en særdeles gunstig placering i krydsfeltet mellem Limfjorden og Vesterhavet står en folkeejet 7 MW Siemens Gamesa vindmølle på en af de mest blæsende lokationer i Danmark. Jens Jørgen Birch, der er kasserer i Thyborøn-Sydhavns Møllelaug, forventer, at vindmøllens årlige produktion runder 34 millioner kWh i 2022. Det gør den sandsynligvis til den bedst producerende, kommercielle vindmølle på land herhjemme.

Jens Jørgen Birch, kasserer i Thyborøn-Sydhavns Møllelaug

Jens Jørgen Birch bor i Harboøre og arbejder til daglig som økonomichef ved Skovgaard Invest. Derudover er han kasserer i Nissum Bredning Vindmøllelaug, der ejer 55 procent af de fire Siemens Gamesa 7 MW vindmøller, som er nettilsluttet ved Nissum Bredning i 2017. Han er også kasserer i Thyborøn Sydhavns Møllelaug, der nettilsluttede endnu en Siemens Gamesa 7 MW vindmølle i december 2021 og er på vej med en Vestas 9,5 MW i 2022-23. Foto: Thomas Kjærulff Torp

Snurrende vindmøller har de mange af vestpå og i december 2021 blev der tilføjet en særlig en af slagsen til de fire folkeejede Siemens Gamesa 7 MW-­vind­møller, der i forvejen stod på Rønland på Nissum Bredning ved havnebyen Thyborøn. Vindmøllen blev hentet på Testcenter Østerild og kostede over 60 millioner kroner at opføre. Den blev opdelt i 34.000 andele, hvor 25 procent blev tildelt Jysk Energi, mens 75 procent gik til borgerne i Lemvig Kommune.

– Det særlige ved den femte vindmølle er, at den er opstillet foran de fire andre vindmøller ved Nissum Bredning længere imod vest, hvor der er mere vind. Derfor kan den på enkelte dage producere op til 10 procent mere strøm, forklarer Jens Jørgen Birch, kasserer i Thyborøn-Sydhavns Møllelaug.

Thyborønboerne er begunstiget med en årlig gennemsnitsvind på 10 meter/sekundet. Dét og en perfekt beliggenhed på Thyborøn Sydhavn giver vindmøllerne ved Nissum Bredning de bedste betingelser for at producere vindmøllestrøm. Jens Jørgen Birch forventer, at den nye vindmølles årlige elproduktion alene runder 34 millioner kWh i 2022. Tilsammen kan Nissum Bredning-møllerne rundt regnet levere 150 millioner KWh om året, svarende til over 35.000 husstandes årlige elforbrug.

– Interessen for den femte vindmølle var så stor, at vi kunne sælge fem gange flere andele end dem, der blev sat til salg. Derfor var vi også nødt til at skære i, hvor stort et antal, den enkelte borger kunne købe. Jeg tror faktisk ikke, vi har haft én lokal klage, fordi når det er borgerne, der over en bred kam ejer vindmøllerne, så er der ikke den samme tilskyndelse til at gøre indsigelser, siger han.

Borgerne ser en god forretning

Jens Jørgen Birch er også kasserer i Nissum Bredning Vindmøllelaug, der med Siemens Gamesa i 2018 stod for opførelsen af de første fire 7 MW havmøller ved Nissum Bredning. Dengang blev ejerandelen fordelt på 45 procent til Jysk Energi og 55 procent til borgerne i Lemvig Kommune. Siemens Gamesa anvender blandt andet de fire vindmøller til test af vindmøllefundamenter, og Nissum Bredning Vindmøllelaug blev sikret en afregningspris på 70 øre/kWh i 48.800 fuldlaststimer - svarende til omkring 11 år med fast pris.

De fire første vindmøller har leveret som budgetteret, og det er klart, at det også har haft betydning for den store interesse, der var for den femte vindmølle. Nissum-Bredning møllerne er synlige og står tæt på byen, så det er helt essentielt, at kommunens borgere ser en god forretning, når de kører forbi dem, siger Jens Jørgen Birch.

Efter det gode samarbejde med Siemens Gamesa blev gruppen bag Nissum Bredning Vindmøllelaug tilbudt muligheden for at opføre den femte vindmølle ved Nissum Bredning. Som de andre vindmøller i bredningen er det en Siemens Gamesa 7 MW med en rotordiameter på 154 meter og tårnhøje på 120 meter.

–Thyborøn-Sydhavns Møllelaug blev etableret af praktiske hensyn, fordi den nye mølle skulle rejses på nye betingelser. Den er hentet i Testcenter Østerild, hvor den blev rejst efter regler om tilskud med 25 øre per KWh i 22.000 fuldlasttimer (eller 154 millioner kWh). I øjeblikket kører den dog uden tidskud, og med de nuværende afregningspriser kan andelshaverne forvente et pænt afkast i 2022, fortæller Jens Jørgen Birch.

Ifølge Jens Jørgen Birch kan en Lemvig-borger, der har postet 100.000 kroner i vindmøllen, på grund af de høje elpriser forvente et afkast i 2022 på cirka 30 procent, svarende til 30.000 kroner.

Godt for klimaregnskabet

Nissum-Bredning-møllerne har ikke kun været en god forretning for borgerne i Lemvig Kommune, men også det lokale erhvervsliv. Eksempelvis bidrager vindmøllerne med leje til Thyborøn Sydhavn, der er i gang med en større udbygning. Dertil fortrænger de årligt en meget stor del af den CO2, der udledes i hele Lemvig Kommune. Man kan undre sig over, at der ikke findes flere folkelige projekter rundt om i det danske land?

– Jeg mener bestemt, at der er et potentiale andre steder i Danmark, men det kræver det rigtige hold af lokale kræfter. Jeg har en kompetencestærk bestyrelse bag mig med rødder i Lemvig Kommune og nogle politikere, der igennem hele forløbet har støttet op om idéen. Derudover så vi tidligt en idé i at investere i vindmøllerne, hvilket uden tvivl også har været med til at få det til at ske, siger Jens Jørgen Birch.

Grønt lys til sjette vindmølle ved Nissum Bredning

For nyligt proklamerede politikerne i Teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune, at der er sat gang i arbejdet med etableringen af nok en kommerciel og folkeejet mølle på Thyborøn Sydhavn. Jens Jørgen Birch og Thyborøn-Sydhavns Møllelaug ønsker at opstille en 9,5 MW Vestas-mølle, der står på Østerild Testcenter og kan producere 40-45.000 MWh, svarende til 10.250 husstandes elforbrug på årsbasis.

– Vi synes, at det er et godt projekt, og der er en god opbakning til det lokale ejerskab, udtalte Bent Graversen, der er næstformand i udvalget til Lemvig Folkebladet.

Som noget nyt er det en aftale med kommunen, at der afsættes en pulje med andele til tilflytterne. Dermed bliver Lemvig Kommune det første sted i landet, hvor en vindmølle på den måde skal være med til at skabe bosætning.

– Det er selvfølgelig et projektudkast, men jeg tror på, at det bliver til noget. I Lemvig Kommune har vi masser af vind, og vi ved, hvordan vi få en god forretning ud af at producere vindmøllestrøm, siger Jens Jørgen Birch.

Nu bliver næste skridt, at Lemvig kommune ændrer kommuneplan, lokalplan og udarbejder en miljøvurdering. De skal indgå i en offentlig høring, før den kan godkendes og en eventuel byggetilladelse udstedes. Jens Jørgen Brinch håber ikke, at der vil være nogle nævneværdige indsigelser imod den sjette vindmølle, der placeres i længere afstand fra Thyborøn By.

Vi forventer, at vindmøllen kan blive klar til at blive sat op i 2022-23, men til den tid har politikerne varslet nye tilslutningsafgifter, der kan rende op i en million kroner per MW. Det ville være en hæmsko for hele projektet, så vi håber da, at Green Power Denmark og andre gode kræfter kan overbevise politikerne om, at det skal ændres i en fart, slutter Jens Jørgen Birch.

Vindmøllerne ved Nissum Bredning  

  • I august 2017 fik Nissum Bredning Vindmøllelaug i samarbejde med Siemens Gamesa grønt lys til et projekt, der inkluderer test af Siemens 7 MW havvindmøller og en ny type fundament banket 80 meter ned i havbunden.
  • Projektet indeholder flere forsøgselementer til vindmøller. Det gælder blandt andet et kabel- og koblingsanlægskoncept med 66 kV spænding, der i dag anvendes i de større havvindmølleparker.
  • Vindmøllerne ved Nissum Bred­ning er Siemens Gamesa 7 MW vindmøller med en totalhøjde på knap 200 meter. En dagsproduktion med fuld power giver 168.000 kWh pr. mølle, hvorfor de 5 møller kan producere, hvad der svarer til 75.000 husstandes elforbrug.
  • Hvis de fem Nissum Bredning-vindmøller skulle erstatte et gennemsnitligt globalt og fossilt kraftværk, ville de på et gen­nem­snits­døgn fortrænge omkring 350 ton CO2 eller omkring 35 procent af Lemvig Kommunes daglige udledning. På gode vinddage kan vindmøllerne fortrænge 75 procent af kommunens CO2-udledning.
  • Den nye mølle på Thyborøn Sydhavn vil blive en 9,5 MW Vestas mølle, der for tiden står på Østerild Testcenter. Møllen har en navhøjde på 130 meter og en totalhøjde til vingespids på 217 meter.
  • Møllen skal i givet fald rejses af et nye vindmøllelaug, der foreløbigt kalder sig for Thyborøn Sydhavns mølle II I/S under stiftelse.
Læs mere om vindmøllerne ved Nissum Bredning og deres produktion på www.VindiSkolen.dk

Artiklen er første gang bragt i Naturlig Energi 02-2022 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?