ELNET TIL FREMTIDEN

Fleksibel elproduktion får tilbud om billigere adgang til elnettet

Green Power Denmark har på vegne af de danske elnetselskaber anmeldt en ny tilslutningsløsning til Forsyningstilsynet. Fremover vil nye producenter af elektricitet kunne få en billigere nettilslutning mod, at deres anlæg kan udkobles eller nedreguleres, når elnettet er presset. Tilbuddet er frivilligt og kan bl.a. benyttes af nye vindmølle- og solcelleparker.

Landvindmøller på en grøn mark

Snart får nye producenter af elektricitet mulighed for at få en billigere nettilslutning mod, at deres anlæg kan udkobles eller nedreguleres, når elnettet er presset. Tilbuddet er frivilligt og kan bl.a. benyttes af nye vindmølle- og solcelleparker. Arkivfoto.

Producenter af elektricitet kan i fremtiden få billigere adgang til de lokale elnet, hvis de accepterer, at de i ny og næ kan få udkoblet eller nedreguleret deres vindmøller, solceller eller andre energiproducerende anlæg.

Muligheden opstår efter planen fra 2023 som en konsekvens af, at Green Power Denmark på vegne af landets elnetselskaber netop har anmeldt et forslag til ’begrænset netadgang for elproducenter’ til Forsyningstilsynet.

– Netselskaberne har lyttet til elproducenternes ønsker om en mere smidig mulighed for nettilslutning. ’Begrænset netadgang’ giver mulighed for en relativt billig nettilslutning af ny stor VE-produktion og andre elproduktionsteknologier mod, at de kan udkobles eller nedreguleres, når nettet har behov for det, siger teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Green Power Denmark.

Optimal udnyttelse af elnettet

Alle nye producenter af elektricitet skal ifølge lovgivningen betale for tilslutning til eldistributionsnettet fra den 1. januar 2023. Netselskaberne har i januar 2022 anmeldt et prisdesign, der matcher de politiske ønsker. ’Begrænset netadgang’ fungerer som et alternativ til det almindelige prisdesign og er et frivilligt tilbud om en fleksibel nettilslutningsløsning, som skal give værdi både for producenter og net.

De næste otte år bliver der virkelig tryk på, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Branchen skal arbejde tæt sammen om innovative og gennemsigtige løsninger, så vi kan gennemføre den grønne omstilling hurtigt og økonomisk effektivt.
Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion og -udvikling og handel, Green Power Denmark

Ideen bag ’begrænset netadgang’ er at give incitament til en mere optimal udnyttelse af netinfrastrukturen i en fremtid, hvor det er vigtigt at få aktiveret kundernes fleksibilitet. Regeringen har for nylig foreslået, at elproduktionen fra vind og sol på land bliver firedoblet frem mod 2030. Fremskrivninger fra Green Power Denmark viser også, at elektrificeringen som følge af den grønne omstilling kræver en massiv udbygning med grønne produktionsteknologier.

Kamilla Thingvad, der er direktør for energiproduktion og -udvikling og handel i Green Power Denmark, glæder sig på den baggrund til, at netselskaberne lancerer det nye produkt:

– De næste otte år bliver der virkelig tryk på, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Branchen skal arbejde tæt sammen om innovative og gennemsigtige løsninger, så vi kan gennemføre den grønne omstilling hurtigt og økonomisk effektivt, siger Kamilla Thingvad.

Ordning kendt fra forbrug

Netselskaberne har allerede erfaringer med ’begrænset netadgang’ for forbrugsanlæg som eksempelvis varmepumper og elkedler, men nu udvides muligheden altså til også at omfatte produktionsanlæg.

– Hvis et netselskab takket være ’begrænset netadgang’ kan undgå at investere i nye transformerstationer og andet udstyr i forbindelse med en ny vindmølle- eller solcellepark, fordi kunden er fleksibel, så er det godt for samfundsøkonomien og anlægsejerne, der kan få en skarp pris og ofte også en hurtigere tilslutning, siger Jørgen S. Christensen.

Han understreger, at producenten ifølge forslaget selv kan vælge, om anlægget skal være helt eller delvist tilsluttet med begrænset netadgang – eller om valget bliver at indgå en ’normal’ aftale.

Forslaget fra Green Power Denmark om ’begrænset netadgang’ afventer nu Forsyningstilsynets afgørelse. Green Power Denmark håber på en lynsnar sagsbehandling:

– Vi har travlt med den grønne omstilling. Det vil være super, hvis produktet kan tilbydes for nettilslutningsaftaler, der indgås efter 1. januar 2023, men også gerne tidligere, hvis vi får hurtig afgørelse fra tilsynet, siger Kamilla Thingvad.

Nyheder direkte i din indbakke?