REKORD

Grøn energi sætter rekord i første halvdel af 2022

Aldrig før har danske vindmøller og solceller produceret så meget grøn strøm, viser en opgørelse af årets første seks måneder, som Green Power Denmark har foretaget. Godt nyt lyder det fra den grønne erhvervsorganisation, som samtidig understreger, at det haster med at bygge mere vedvarende energi.

Vind og sol på Bornholm

Arkivfoto: Jesper Tornbjerg

Der har været rekordmeget gang i den grønne elproduktion fra vindmøller og solceller i første halvdel af 2022. I alt producerede de 10,9 terawatt-timer, hvilket er en stigning på 12 procent i forhold til den seneste rekord fra de første seks måneder af 2020 på 9,7 terawatttimer.

Det viser en ny opgørelse fra Green Power Denmark, som afslører flere rekorder. Således udgjorde andelen af vind og sol i det danske elforbrug hele 53,3 procent og slår dermed den tidligere rekord fra 2020 på 52,9 procent med et mulehår.

Det her er en tiltrængt god nyhed i en verden præget af krig, klimakrise og høje energipriser. Men vi skal videre.
Kamilla Thingvad, direktør for elproduktion i Green Power Denmark

- Det her er en tiltrængt god nyhed i en verden præget af krig, klimakrise og høje energipriser. Men vi skal videre. I kampen for et grønnere, friere og mere sikkert Danmark kan vi ikke bygge for meget grøn energi, siger Kamilla Thingvad, direktør for elproduktion i Green Power Denmark.

Helt konkret skal Danmark tredoble den grønne elproduktion til 104 terawatt-timer frem mod 2030. Det viser en analyse, som Green Power Denmark lancerede i foråret. Her har den grønne erhvervsorganisation regnet på, hvad der skal til for at for at nå målet om CO2-reduktion på 70 procent, indfri Power-to-X-ambitioner og blive nettoeksportør af grøn strøm. Derudover indeholder analysen 46 anbefalinger til, hvordan Danmark kan producere og transportere nok grøn strøm til sin egen og Europas omstilling.  

- Regeringen og Folketinget har sat meget ambitiøse mål for udbygningen af grøn energi frem mod 2030. Dem er energibranchen klar til at omsætte til virkelighed. Men det kræver, at politikerne ikke øger omkostningerne for vedvarende energi og fjerner barrierer og administrativt bøvl for opstilling af vindmøller og solceller, siger Kamilla Thingvad.

Blæst og solskin tager toppen af elpriser

Den rekordhøje grønne elproduktion pynter ikke bare i CO2-regnskabet, men betyder også, at danskerne ikke bliver nær så hårdt ramt på pengepungen som andre europæere i en tid med høje energipriser for alle.

- Vores vindmøller og solceller producerer sommetider nok el til at dække hele det danske behov. Det gør de til meget lave omkostninger, da grøn strøm fra vindmøller og solceller er den billigste form for energi. Dermed behøver vi ikke betale et langt dyrere kul- eller gaskraftværk for at producere den sidste mængde strøm, siger Kamilla Thingvad og understreger:

- Grøn omstilling er løsningen på de høje energipriser og en god forretning for danskerne, vores virksomheder og samfundet generelt.

I de første seks måneder af 2022 har eksporten af el fra Danmark været 9,2 terawatt-timer, hvilket er 19 procent højere sammenlignet med samme periode sidste år. Det skyldes, at Danmark har sendt stigende mængder af billig, grøn strøm sydpå på grund af uroen på det europæiske elmarked som følge af de høje energipriser og krigen i Ukraine.

Fakta om energihalvåret 2022 (jan-jun)

  1. Den samlede elproduktion fra danske vindmøller og solceller var 10,9 TWh. Vindmøller producerede 9,8 TWh og solceller 1,1 TWh.
  2. Andelen af vind- og solenergi i det danske elforbrug var 53,3 procent, hvilket er højere end det tidligere rekordhalvår i 2020. Her var tallet 52,9 procent.
  3. Andelen af vind- og solenergi fra egne vindmøller og solceller i den danske elproduktion var 60 procent. Det er to procentpoint lavere end i 2020.
  4. Den samlede elproduktion er steget 16 procent sammenlignet med 2020
  5. El fra stikkontakten udleder 147 gram CO2 pr. KWh. Det er 10 procent lavere end i 2021, men 11 procent højere end i 2020.
Tallene på elproduktion- og -forbrug kommer fra Energistyrelsens månedlige elforsyningsstatistik, der indeholder forbrug og produktion samt eksport og import af el. Data for 2022 er kun til og med april. Maj og juni er hentet fra den europæiske TSO, ENTSO-E. Andelen af vind- og solenergi i elforbruget er beregnet ud fra en timebaseret model, der tager højde for import og eksport fra vores fire handelspartnere: Sverige, Norge, Tyskland og Holland. På samme måde er CO2 i dansk elforbrug udregnet.

Nyheder direkte i din indbakke?