Åben dør

Kommuner kan miste milliard-beløb på skrottede havmølleprojekter

Danske kommuner står til en indsprøjtning på 1-2 mia. kr. fra 28 havmølleprojekter, som en række udviklere vil bygge uden statslig støtte, men som er sat i bero. Green Power Denmark kalder det afgørende, at sagen løses hurtigt.

Kriegers Flak Havvindmøllepark

De 28 åben dør-projekter er et afgørende supplement til statsligt udbudte havvindmølleparker. Her Vattenfalls Kriegers Flak i Østersøen. Foto: Vattenfall.

En sløjfet park ved Hirtshals Havn, en større gæld for en ny færge til Læsø og et klimamål i Sønderborg i fare. Det er bare tre af en lang række konkrete kommunale begmænd, hvis de 28 planlagte havmølleprojekter under den såkaldte ’åben dør’-ordning ender med at blive skrottet. 

I alt viser beregninger fra Green Power Denmark, at kommuner rundt om i Danmark står til en kontant indsprøjtning på 1-2 mia. kr. fra de mange støttefrie havmølleprojekter, som udviklere har investeret både tid og penge i at forberede.

For få uger siden satte regeringen og Energistyrelsen imidlertid abrupt hele gruppen af projekter i bero med henvisning til tvivl om EU’s statsstøtteregler – en tvivl der sendte rystelser gennem både branche og kommuner, og som endnu ikke er afklaret.   

Det var næsten sådan, at jeg stivnede, da jeg hørte om Energistyrelsens beslutning. Det her er ikke bare et anliggende mellem staten og EU, men det er noget, der har kæmpe konsekvenser for de eksisterende projekter, der er i gang i kommunerne.
Birgit S. Hansen (S), formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg

- Det var næsten sådan, at jeg stivnede, da jeg hørte om Energistyrelsens beslutning. Det her er ikke bare et anliggende mellem staten og EU, men det er noget, der har kæmpe konsekvenser for de eksisterende projekter, der er i gang i kommunerne, siger formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg Birgit S. Hansen (S), der også er borgmester i Frederikshavn Kommune, til mediet Kommunen.dk.

Hun gør samtidig opmærksom på, at det logisk set vil gøre de lokale indtægter fra projekterne mindre, hvis virksomhederne skal til at betale staten for at få adgang til arealerne.

- Det er os i kommunerne, der skal lægge kyst til og leve med vindmøllerne, så vi kommer ikke til dukke nakken, siger hun.

Åben dør ordning kan give ca. 2 mia. kroner til nærliggende kommuner

Behov for hurtig afklaring

De mange penge til kommunerne er et resultat af, at åben dør-projekter, der ligger mindre end 15 km fra kysten, er forpligtet til at yde et ’samfundsbidrag’ på 165.000 kr. pr megawatt (MW) via en grøn pulje.

I alt bliver det til et sted mellem 1,1 mia. kr. – afhængigt af endelige projektstørrelser – og to mia. kr., når man medregner GreenGo’s nyeste planer i det store Megaton-projekt i Ringkjøbing-Skjern Kommune.


Der er brug for en hurtig afklaring. Den lukkede dør for havvindmølleprojekter er en ordentlig kæberasler til den grønne industri.
Kristian Jensen,  adm. direktør i Green Power Denmark

Green Power Denmark har været stærkt kritisk over for, at tæppet pludselig er trukket væk under hele ordningen, der har eksisteret i 25 år uden den mindste lyd om statsstøtteproblemer. EU-Kommissionen har da også siden slået fast, at beslutningen om berostillelsen ikke er truffet på baggrund henvendelser fra EU.

- Det er en fejl, at regeringen har lukket ned for alle projekter uden undtagelse. Regeringen kunne have indgået i dialog om EU-reglerne og fortsat sagsbehandlingen. I stedet har man valgt den mest vidtgående model, og det skaber usikkerhed og mistillid blandt investorer og udviklere, siger adm. direktør Kristian Jensen.

- Der er brug for en hurtig afklaring. Den lukkede dør for havvindmølleprojekter er en ordentlig kæberasler til den grønne industri. Vi risikerer, at projektudviklere og andre, som er med til at drive den grønne omstilling, trækker sig. Derfor er det afgørende, at regeringen får en løsning på plads hurtigst muligt, tilføjer han.

En af fordelene ved åben dør-projekterne er, at de kan være færdigbygget langt hurtigere end de ni GW havvind, som staten selv har planlagt at udbyde. Disse udbud er dog endnu ikke kommet i gang, og samtidig snegler udbygningen af vindmøller og solceller sig afsted på land.

Derudover er åben dør-projekterne vigtige for en dansk Power-to-X-fremtid, da mange af projekterne er geografisk placeret ud fra et ønske om at producere både strøm og brint til nye grønne brændstoffer.

Havvindmøller på Horns Rev 3
Pressemeddelelse

Regeringen har i 11. time lukket den såkaldte ’åben dør’-ordning, hvor over 15 gigawatt grøn strøm stod klar til at blive opført...

Nyheder direkte i din indbakke?