ELPRISER

Krigen i Ukraine forstærker usikkerheden på elmarkedet

Frygten for forsyningsknaphed har skabt en hidtil uset usikkerhed på elmarkedet og fået elprisen til at stige til et rekordhøjt niveau. To elhandlere forventer, at prisen på grøn strøm fremadrettet vil stabilisere sig på et niveau, der ikke er oplevet tidligere i vindmøllehistorien.

Elpris

Illustration: M-Production/Colourbox

Krigen i Ukraine har skab voldsomme reaktioner. Det gælder også på energimarkederne, hvor prisen på naturgas i dagene efter Ruslands invasion steg med mere end 60 procent. Samtidig røg prisen på grøn strøm i vejret. Forventningerne til andet kvartal 2022 steg for eksempel fra et niveau på omkring 60 øre/kWh i januar til et niveau på 80 øre/kWh i marts.

Tirsdag steg gaspriserne i Europa med ca. 20 procent, efter at Bulgarien og Polen havde meddelt, at Rusland onsdag vil lukke for gassen til de to lande. Ovenpå chokket på markedet ”faldt” stigningen dog kun til ca. 5 procent, men ifølge Anders Møller Sørensen, Senior Energy Risk Adviser hos elhandelsselskabet Energi Danmark, sætter krigen skub i en allerede igangværende udvikling, hvor elprisen ændrer sig hastigt i takt med samfundsudviklingen.

– Først og fremmest er det en dybt ulykkelig baggrund, der bringer priserne ud i et gevaldigt stormvejr. Gasforsyningen fra Rusland til Vesteuropa har fået særlig be­vågenhed, fordi den har en ekstrem stor be­tydning for vores forsyning. Frygten for for­syningsknaphed prægede dog også energi­­markederne før Ukraine-krigen og har i en lang periode skabt store bevægelser i råvarepriserne og dermed også elpriserne, siger han.

Betydningen af gas fra Rusland

Sanktioner mod russisk energi

Som en del af EU’s femte sanktionspakke blev det for nylig besluttet, at importen af russisk kul vil stoppe fra den 10. august 2022. På cirka samme tid besluttede den tyske regering endeligt, at Nord Stream 2, der skulle transportere naturgas fra Rusland til Tyskland, ikke vil blive til noget.  Europa-Kommissionen arbejder på muligheden for yderligere sanktioner på russisk energi, men det er en udfordring, at EU får ca. 40 procent af sin naturgas og næsten 30 procent af sin olieimport fra Rusland.

...

Hos elhandlerne har der siden begyndelsen af 2021 fra kvartal til kvartal været stigende elpriser med udsigt til at toppe omkring 1. kvartal 2021 med afregningspriser på over 70 øre/kWh. En yderligere stigning i elprisen afhænger af, om gassen fortsat vil flyde fra Rusland til Vesteuropa, eller der helt lukkes for hanerne. Ifølge Anders Møller Sørensen er det bemærkelsesværdige i det nuværende elmarked netop, at ingen ved, hvad der vil ske.

– Over den seneste periode har vi oplevet, hvor skrøbelige markederne er, og at mange beslutninger bør genovervejes, fordi forsyningsknaphed af olie, kul og gas er blevet et reelt tema. Vi er bare blevet bekræftet i, hvor dybt afhængige vi er af fossile brændsler. Fremadrettet tror jeg, at elpriserne finder et andet og højere niveau, end hvad mølleejerne har oplevet historisk set, siger han.

Anders Møller Sørensen peger blandt andet på de væsentligt forbedrede kabelforbindelser fra Norden til Storbritannien, Tyskland og Holland som et eksempel på faktorer, der vil få afgørende betydning for elprisen på den længere bane.

– Jo højere grad de enkelte prisområder kan kobles til højprisområder desto mere løftes elpriserne også i perioder med meget vind og sol. Vi har over de seneste år set effekten i Danmark i takt med øget flow på kablet til Tyskland og implementeringen af Cobra-kablet mellem Danmark og Holland. Desuden kommer Viking-kablet til Storbritannien i løbet af år 2023, hvilket uden tvivl også får positiv indvirkning på elpriserne i Danmark, siger han.

Uafhængighed tager tid

En komplet uafhængighed af russisk gas kommer til at tage tid, og hos Vindenergi Danmark forventer man også, at prisniveauet forbliver højt, inden uafhængighed er opnået. De store udsving betyder, at mølleejerne bør tænke sig nøje om, når de handler med vindmøllestrøm.

– I øjeblikket giver blot hentydningen til politiske indgreb store udsving i elmarkedet. Det gælder for eksempel de politiske budskaber om at begrænse gasleverancen eller intervenere i udbudsmængden på CO2-kvoter. Dertil har vindfattige dage fået større betydning for forwardmarkederne, fordi vi har været inde i en lang periode med lav VE-produktion samtidig med, at råvarebeholdningerne i Europa er presset i bund, påpeger Joachim Ellegaard, Portfolio Manager i Vindenergi Danmark.

Han fortæller, at prisstigningerne allerede har presset markedet til et niveau, der har fået en række markante elhandlere til at træde ud af markedet for fastpriser.

– Et markant skifte er undervejs for elmarkedet i Europa, fordi der i højere grad end nogensinde før er blevet en sammenhæng mellem energipolitik og sikkerhedspolitik. I øjeblikket betyder det, at det er ekstremt vanskeligt at forudsige elmarkedet, fordi det er uvist, hvilke konkrete politiske tiltag der kommer ud af bestræbelserne på at gøre sig uafhængig af russiske råvarer, siger Joachim Ellegaard.

Mølleejerne bør handle med omtanke

Så hvordan bør mølleejerne agere i volatilt marked med rekordhøje afregningspriser? Hos Vindenergi Danmark anbefaler de kunderne at handle af flere omgange og gerne kortsigtet, men:

– Samtidig er det også helt forståeligt, hvis man prissikrer sig på det historisk set meget højt niveau, som tilfældet er i øjeblikket, siger Joachim Ellegaard.

Hos Energi Danmark lyder anbefalingen fra Anders Møller Sørensen:

– Den store usikkerhed, der præger markederne, gør, at indregningen af risikopræmier er i højsædet på produkter, hvor risiciene for elhandlere er størst. De nærmeste kontrakter kan selvfølgelig overvejes, hvis ikke kunden allerede har udnyttet det. Men for fjerde kvartal 2022 og frem vil jeg nok anbefale at afvente og se udviklingen an.

Den storpolitiske udvikling har fået den tyske finansminister Christian Lindner til at erklære, at vedvarende energi er frihedsenergi. Dette med reference til, at udbygning med vind og sol er den eneste måde, hvorpå Europa på sigt kan blive uafhængig af Putins gas.

Artiklen er første gang bragt i Naturlig Energi 02-2022 og bringes her med få opdateringer. 

Nyheder direkte i din indbakke?