ELNET TIL FREMTIDEN

Netselskab bygger en (næsten) tro kopi af virkeligheden

Med en digital tvilling af sit elsystem har Netselskabet Elværk skabt et redskab, der kan blive til stor hjælp i takt med, at elektrificeringen griber om sig. Elværk ser ind i en fordobling af elforbruget i sit forsyningsområde i løbet af 2020’erne.

Netselskabet Elværk arbejder med digitalisering

Netselskabet Elværk har over de seneste seks år opbygget en digital tvilling af sit elnet. Dedikerede medarbejdere har beriget netselskabets eksisterende GIS-materiale, så det nu er muligt både for folk på hovedkontoret og medarbejdere i marken at tilgå vigtige informationer om transformerstationer, kabler, kabelskabe og andet udstyr. Foto: Mette Johnsen, Netselskabet Elværk.

Hvis en medarbejder i Netselskabet Elværk – tidligere kendt som Thy-Mors Energi Elnet – vil have noget at vide om en transformerstation i Thisted eller et kabelskab på Thyholm, så kan vedkommende køre ud til det fysiske udstyr – eller klikke et par gange på en tablet eller pc, hvor alle kendte data er registeret. Netselskabets montør, driftstekniker eller planlægger kan nærmest kigge ind i et eksakt kabelskab.

– Vi er netop blevet færdig med at opbygge en digital tvilling af elnettet. Det har været en kæmpeopgave og en sejr, at vi nu er i mål. Med den digitale tvilling har vi fået styr på vores egen butik og kan bruge validerede data aktivt til at optimere drift, vedligehold og nyinvesteringer. I stedet for at lægge planer ud fra subjektive fornemmelsen, kan vi foretage datadrevne beslutninger, siger teknisk chef Kristian Tilsted fra Elværk.

Den digitale tvilling fungerer som en næsten tro kopi af en særdeles kompliceret virkelighed. Gennem de seneste år har dedikerede medarbejdere beriget netselskabets eksisterende GIS-materiale, så det nu er muligt både for folk på hovedkontoret og medarbejdere i marken at tilgå vigtige informationer om transformerstationer, kabler, kabelskabe og andet udstyr. Alle med et gyldigt ærinde kan med få klik få al tilgængelig viden eksempelvis om en ældre transformer eller et PEX-kabel med præcis adresse i Nykøbing Mors, Hanstholm eller Østerild.

– Papirprocesserne er smidt væk, fastslår Kristian Tilsted, der regner med, at selskabet med digitaliseringen både kan spare tid og penge.

Kristian Tilsted, Netselskabet Elværk
Thy Mors Energi Elnet skiftede i maj navn til Elværk. Teknisk chef Kristian Tilsted forklarer, at elværk er håndværk. ’Elværk er dygtige medarbejdere med stærke kompetencer og gode løsninger, der tilsammen skaber forudsætningen for den grønne omstilling. Elværk holder hånden under fællesskabets grønne visioner og bærer os ind i en ny tid’, siger han. Foto: Bertel Bolt, Elværk

Vild udvikling i gang

Nok så vigtigt er det, at Elværk med sit nye redskab føler sig bedre rustet til en fremtid, der kan blive ret vild. Ifølge selskabets netudviklingsplan kan elforbruget i Thy blive fordoblet i løbet af 2020’erne efter at have ligget nogenlunde stabilt i 30-40 år.  

Netselskabet får stadig flere henvendelser på levering af energi til lynladestationer til elbiler, en række fjernvarmeværker overvejer at investere i store varmepumper og knap 4.000 husstande skal skrotte oliefyr/gaskedler til fordel for fjernvarme, små varmepumper eller pillefyr. Industrier vil efter alt at dømme blive elektrificeret, og der er planer om Power-to-X på havnen i Hanstholm.

Som deltager i ’Klimaalliancen Thy’, der også tæller Thisted Kommune og en række andre partnere, har den andelsejede koncern Thy-Mors Energi en finger på pulsen bl.a. i forhold til de energizoner, kommunen har vedtaget at oprette.

Landvindsmøller bliver testet i Østerild
KOMMUNALT

Et enigt byråd i Thisted Kommune går efter at etablere minimum 3-4 energizoner i 2022 for at skaffe lokal opbakning til mere vedvarende...

 

Derudover har Thy-Mors Energi, der har ca. 44.000 andelsejere, intensiveret sit samarbejde med Morsø Kommune for at præge udviklingen og være forberedt på de energi- og klimateknologiske forandringer, der skyller ind over øen i Limfjorden.

– En fordobling af elforbruget kan vi som netselskab ikke håndtere med det udstyr, vi har. Vi bliver nødt til at forstærke elnettet med transformerstationer og kabler, der hvor der opstår udfordringer. Det er et vilkår, at vi skal levere det nødvendige net, og det gør vi selvfølgelig gerne, siger Kristian Tilsted, der dog har et hjertesuk: De økonomiske rammebetingelser skal følge med.

Historiske data bør være historie

Kristian Tilsted opfordrer regering og folketing til at dreje reguleringen af elnetselskaberne, så det bliver muligt at investere i en nær fremtid med et fordoblet elforbrug:

– Fremtiden buldrer foran os, så vi skal kunne investere på forventninger i stedet for på baggrund af historiske data. Vi skal varetage andelsejernes interesser, så vi kommer ikke til at overinvestere os ihjel, lover Kristian Tilsted.

En fordobling af elforbruget kan vi som netselskab ikke håndtere med det udstyr, vi har. Vi bliver nødt til at forstærke elnettet med transformerstationer og kabler, der hvor der opstår udfordringer.
Kristian Tilsted, teknisk chef, Netselskabet Elværk

En aktiv anvendelse af den digitale tvilling vil være med til at drive elnettet i Thy endnu mere effektivt – bl.a. takket være systematisk viden om de enkelte komponenters alder og tilstand. Med kopien af virkeligheden kan Elværk også udnytte data fra sine kunders digitale elmålere og dermed bl.a. få mere viden om, hvordan belastningen er ude på elnettets forskellige radialer. Udstyr kan dermed drives tættere på deres maksimale kapacitet.

– I gamle dage – for ikke så længe siden - skulle kunderne ringe ind med deres forbrugsdata en gang om året. Nu høster vi kvartersværdier en gang i døgnet. Data fra målerne er sammen med data opsamlet forskellige steder i nettet vigtige aktiver i forhold til at drive nettet optimalt, fastslår Kristian Tilsted, der regner med, at den næste generation elmålere om 5-6 år vil levere data endnu tættere på realtid og dermed potentielt gøre endnu mere nytte.

Data skal slippes fri

Med den digitale tvilling er Elværk også rustet til at spille tættere sammen med eksterne parter, der kan se en forretning i at være med til at levere services. EU har vedtaget, at data i forsyningssektorerne skal sættes fri, og de danske myndigheder i øjeblikket sammen med bl.a. Energinet og Green Power Denmark ved at finde ud af, hvordan det kan ske i praksis med respekt for borgernes privatliv (GDPR) og med garderinger mod cybertrusler.

– Vi arbejder henimod at kunne levere i anonymiseret form til dette Data Space. Det er vigtigt at huske på, at det er vores data, og at vi skal have dækket omkostningerne ved at udlevere data, siger Kristian Tilsted som et indspark til den proces, der foregår i disse måneder.

Alle netselskaber i Europa skal digitalisere

Elværk har været i gang med det komplicerede digitaliseringsprojekt i seks år. En milepæl er nået, og det har bragt det lille nordvestjyske selskab i omgangshøjde med nogle af de mere fremmelige selskaber i Europa.

– Nogle er foran, andre er bagud, konstaterer Kristian Tilsted, der som medlem af bestyrelsen i EU’s DSO Enhed følger den europæiske udvikling tæt. Tilsted er ikke i tvivl om, at selv de mest fodslæbende bliver nødt til at digitalisere deres oplysninger.

– Vi skal have styr på vores aktiver. Vi skal have styr på forretningen. Med digitaliseringen får vi helt andre driftsmuligheder, og det er vigtigt for at kunne matche kravene fra den grønne omstilling, siger Kristian Tilsted, der ser frem til, at der bliver bygget stadig mere intelligent ind i den digitale tvilling.

Nyheder direkte i din indbakke?