Elmarked

Ny model for modhandel genindfører grænsebom mod Tyskland

Forsyningstilsynet har delvist godkendt en model for såkaldt modhandel, der vedrører handel med et nordtysk overskud af el, der opstår som følge af flaskehalse i det tyske elnet. Forsyningstilsynet åbner dermed for, at Energinet kan genindføre den grænsebom, markedsaktører har brugt et årti på at få ophævet.  

landegrænse

Arkivfoto: Colourbox

Forsyningstilsynet har onsdag delvist godkendt en model fra Energinet for grænseoverskridende modhandel, som er en justering af forbrug og produktion som følge af flaskehalse i det tyske elnet.

Den delvise godkendelse af modhandelsmodellen sender ifølge Green Power Denmark et meget uheldigt signal om, at det er nemmere at bede om tilgivelse end at bede om tilladelse. Med afgørelsen kommer Forsyningstilsynet desværre til at åbne for, at Energinet reducerer kapaciteten på udlandsforbindelsen mod Tyskland med hvad Forsyningstilsynet benævner den eksisterende kapacitetsjusteringsmekanisme.

- Men problemet er, at der ikke findes en godkendt, eksisterende mekanisme for at reducere handelskapaciteten, fordi det er ulovligt at reducere kapaciteten på grænser mellem budområder for at løse flaskehalse i det interne net, siger chefkonsulent i Green Power Denmark Carsten Chachah.

Dermed sender Forsyningstilsynet nu et tvetydigt signal, som Energinet kan bruge som en åben spillebane til igen at reducere kapaciteten på grænsen mellem Danmark og Tyskland.

En molbohistorie

Løsningen minder om molbohistorien, hvor en hyrde skulle jage en stork væk fra en kornmark. Men fordi hyrden havde store fødder valgte de at lade otte mand bære ham på et bræt for at undgå, at han skulle træde endnu mere korn ned end storken.

Modhandelsmodellen har til hensigt at forbedre konkurrencen i markedet for såkaldt modhandel. Men for at opnå det vælger Energinet en løsning, der forvrider konkurrencen i både intraday- og day-ahead- markedet. Dermed bliver løsningen værre end problemet.

Med den delvise godkendelse, kan Energinet fjerne den kapacitet de har skabt med modhandlen, sådan, at den usynlige grænsebom, som EU-Kommissionen allerede har kendt ulovlig, bare sættes op et par timer senere i det daglige marked.

Green Power Denmark talte fra 2012 til 2016 for døve øren hos de danske myndigheder om, at den daværende tyske handelsbegrænsning var ulovlig, indtil EU-Kommissionen i 2018 satte en stopper for den ulovlige praksis. Nu er situationen ved at gentage sig.
...

- Det er åbenlyst problematisk, og det er stærkt bekymrende, at Forsyningstilsynet ikke forholder sig til den problematik, som direkte udspringer af EU-Kommisionens tidligere afgørelse på den dansk-tyske grænse. Samtidig forholder tilsynet sig ikke til den forvridende effekt på prisdannelsen i day-ahead markedet siger Carsten Chachah.

- Green Power Denmark talte fra 2012 til 2016 for døve øren hos de danske myndigheder om, at den daværende tyske handelsbegrænsning var ulovlig, indtil EU-Kommissionen i 2018 satte en stopper for den ulovlige praksis. Nu er situationen ved at gentage sig, og det er som at overvære en forudsigelig ulykke i slowmotion, tilføjer han.

Åbner en ladeport

Man må ikke begrænse den frie handel af el mellem markedsaktører i EU-lande - hverken ifølge Elmarkedsforordningen eller konkurrencelovgivningen. Det gjaldt tilbage i 2012, da denne sag begyndte, og det gælder endnu mere eftertrykkeligt i dag, fordi der er mere præcedens end i 2012.

Det er i sig selv foruroligende, at en statsejet, dansk TSO foreslår en model, der aktivt afskærer danske markedsaktører fra at handle med det tyske marked og store dele af det indre marked for el i intraday-tidsrammen. Men det er særdeles bekymrende, at en dansk tilsynsmyndighed lader en ladeport stå åben for, at det kan udføres i praksis.

Ladeporten består helt lavpraktisk i, at Energinet med en delvis godkendelse efter gennemført modhandel kan lukke for handelskapacitet i intradaymarkedet, der er tilsigtet handel mellem markedsaktører på tværs af landegrænser. Det bevirker en diskriminering af danske markedsaktører og en tilbageholdelse af fundamental viden om tilgængelig handelskapacitet som der ikke er eksplicit godkendelse til.

Alle de uklarheder som Energinets metode og Forsyningstilsynets delvise godkendelse efterlader, betyder nu, at EU-Kommissionen endnu en gang er nødt til at løse en problemstilling, som burde være løst nationalt.

Nyheder direkte i din indbakke?