Pressemeddelelse

Producentbetaling vil bremse den grønne omstilling

Forsyningstilsynet har endeligt godkendt Energinets metode for producentbetaling. Dermed bliver det markant dyrere at tilslutte vindmøller og solceller til elnettet. Det vil desværre bremse den grønne omstilling, mener Green Power Denmark.

Solcellepark Veddum Kær

Foto: Jeppe Carlsen

En udvikler, som vil opføre et anlæg på for eksempel 250 MW, som bliver tilsluttet 400 kV-nettet, vil opleve, at omkostningerne stiger med knap 100 millioner kroner.

- Det er en voldsom stigning, og det vil helt sikkert være med til at bremse den grønne omstilling. Den nødvendige udbygning af vedvarende energi vil ikke alene blive forsinket men også unødvendigt dyr, siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion i Green Power Denmark.

Den nye metode for producentbetaling indebærer, at udviklerne blandt andet skal betale et tilslutningsbidrag på 328.000 kroner/MW, som skal bruges til at udbygge vores fælles kollektive eltransmissionsnet.

Green Power Denmark har både overfor Energinet og Forsyningstilsynet tydeliggjort, at vi ikke mener, at EU-retten tillader Energinet at opkræve dette tilslutningsbidrag. Derfor bør man undlade at opkræve omkostninger til det "nære net".

I sin endelige afgørelse skriver Forsyningstilsynet på trods af sin godkendelse af metoden, at: "Tilsynet anerkender dog, at spørgsmålet er behæftet med nogen tvivl...".

- Forsyningstilsynet anerkender, at der er tvivl om tilslutningsbidraget til det "nære net". Det kommer mildest talt bag på os, at man godkender den samlede tarifmodel, når der er tvivl, om tilslutningsbidraget kan være i strid med EU-retten, siger Kamilla Thingvad.

- Vi er ikke enige i afgørelsen og vil naturligvis se på, hvilke muligheder branchen har for at føre en eventuel retssag eller klagesag.

Allerede den 1. januar 2023 vil udviklere, som opstiller solceller og vindmøller, blive underlagt Energinets nye tarifmodel.

Nyheder direkte i din indbakke?