Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Sol

Solcelleparker kræver mange elnet-komponenter

European Energy har etableret en solcellepark på 50 MW ved Thisted Lufthavn – inklusive en del ny infrastruktur. ENERGRID har assisteret med parkens 60/20 kV-transformerstation og et over fem km langt kabel frem til områdets centrale 150/60/10 kV-station ved Nors.

Solen bager i disse dage, og det kan ses på produktionen af elektricitet fra solceller. I fredags kl. 13.00 ydede de danske solceller 961 MW ud af en samlet produktion på 1.766 MW – altså mere end halvdelen.

En af de solcelleparker, der leverer masser af miljø- og klimavenlig sommer-elektricitet, har en ydeevne på 50 MW og er placeret ved Thisted Lufthavn sydøst for Hanstholm. Solar Park Hanstholmvej er etableret for nylig af European Energy med assistance fra bl.a. ENERGRID (tidligere Thy-Mors Energi Service).

Rundt om i Danmark er der mange solcelleparker på tegnebrættet, men solcelleparker handler ikke ’kun’ om pæle i jorden, stålborde og solcellemoduler. Der er også behov for invertere, transformere, kabler og andet udstyr, der kan sørge for, at elektriciteten kan komme på elnettet og frem til forbrugerne.

Solcellerne, der i Thy er bifaciale og dermed også udnytter diffust lys, producerer jævnstrøm. Via invertere og transformere bliver jævnstrømmen omdannet til vekselstrøm og leveret videre på et højere spændingsniveau.

Med Solar Park Hanstholmvej har European Energy derfor etableret et lokalt elnet med mange kabler og 14 stk. 20/0,8 kV-transformerstationer inkl. invertere. Den valgte invertertype står på Dansk Energis positivliste og lever dermed op til en række tekniske krav.

European Energy har tidligere opsat otte parker á 10 MW, så selskabet har – blandt andet i den forbindelse – prøvet at lave den slags lokal infrastruktur før.

Behov for ny transformerstation

For at få det maksimale udbytte af solcelleparken i Thy har det været nødvendigt at etablere en ny 60/20 kV-station, så strømmen kan blive leveret til det kollektive elnet ved 60 kV.

- Det har vi ikke prøvet før i Danmark, så det er løst sammen med en række forskellige partnere, siger Poul Jacobsen, der er head of EPC (engineering procurement and construction) i European Energy. Samarbejdet om denne del af parken har omfattet Siemens, Thyholm Murer A/S og ENERGRID.

Fra parken har European Energy trukket et 5,5 kilometer langt 60 kV-kabel frem til den vigtige 150/60/10 kV-transformerstation ved landsbyen Nors.

ENERGRID og Vestjyske Net har været involveret i en del af det praktiske arbejde ved at få trukket kablet gennem den nordvestjyske muld. Entreprisechef Jesper Primdahl fra ENERGRID ser nettilslutning af solcelleanlæg som et interessant forretningsområde. ENERGRID har allerede erfaringer fra større projekter på Sjælland og i det sydlige Jylland.

- Vi hjælper gerne, som Jesper Primdahl, der repræsenterer den kommercielle del af Thy-Mors Energi-koncernen, siger om et marked, der formentlig bliver større fremover på grund af de stadig mere attraktive priser på el fra solcelleparker.

Elnettet tager over ved 60 kV

Transformerstationen ved Nors er af det lokale elnetselskab, Thy-Mors Energi Elnet, udregnet til at være det samfundsøkonomisk optimale tilslutningspunkt for elektricitet fra solcelleparken. Nyere regler fastslår, at solcelleparkens eget net ’slutter’ ved det anviste punkt. Tidligere skulle elnetselskaberne aftage strømmen i parkerne, så projekterne har fået ekstra udgifter til kabler.

Det meste af arbejdet med at udvide stationen er foregået, mens der var spænding på elnettet, så vi har skulle være meget omhyggelige.
Kristian Tilsted, teknisk chef i Thy-Mors Energi Elnet.

På transformerstationen møder den grønne strøm officielt det offentlige elnet, og her tager elnetselskaberne dermed over – altså i dette tilfælde Thy-Mors Energi Elnet, Vestjyske Net 60 kV og Energinet.

- Det er en pæn stor opgave at udvide 60 kV-felterne på stationen. Blandt andet skulle vi skubbe den ene gavl otte meter længere ud for at skaffe mere plads. Det meste af arbejdet med at udvide stationen er foregået, mens der var spænding på elnettet, så vi har skulle være meget omhyggelige, fortæller teknisk chef Kristian Tilsted fra Thy-Mors Energi Elnet.

Thy-Mors Energi Elnet sørger sammen med deres kolleger for, at strømmen bliver sendt videre ud til forbrugerne, hvad enten det drejer sig om de godt 3.000 kunder, der er koblet på 60 kV-transformeren eller de knap 15.000 kunder, der er forsynet fra Energinets 150 kV-net. I perioder med rigtig meget lokal produktion kan elektriciteten også blive sendt videre til kunder i andre dele af landet.

Udvidelsen af transformerstationen i Nors betales af netkunderne over deres tariffer. Solar Park Hanstholmvej er for få dage siden solgt til det tyske investeringsselskab LHI Group.

Artikel

Om to måneder træder der nye regler i kraft for tilslutning af vindmøller, solceller og andre el-producerende anlæg, der skal levere...

Danmark har rundet 1.000 MW solenergi

I 2019 rundede Danmark en kapacitet på 1.000 MW solceller på hustage og som større parker. I fredags kl. 13.00 ydede solcellerne ifølge Energinet 961 MW ud af en samlet dansk produktion på 1.766 MW. Samtidig var der en betydelig import.

Den 27. april 2019 blev der indført nye regler for nettilslutning af produktionsanlæg til mellemspændings- og højspændingsnettene.

Læs vejledningen fra Dansk Energi

...

 

Nyheder direkte i din indbakke?