Borgerinddragelse

Green Power Denmark lancerer anbefalinger til lokal opbakning til grøn energi

Vindmøller og solceller kan vække stærke følelser, og i mange tilfælde fører borgerprotester fra et mindretal til, at planlagte vindmølleparker bliver bremset. Derfor er der behov for nye måder at inddrage lokalsamfundet og sikre opbakning til at opføre den grønne energi, der skal frigøre Danmark fossile brændsler. Green Power Denmark kommer med fire anbefalinger til bedre borgerinddragelse.

Landvind og solceller

Arkivfoto: VidenOmVind

Grøn energi på land skal firedobles frem mod 2030. Sådan lyder ambitionen hos et bredt flertal i Folketinget.

Men i praksis møder opførelsen af vindmøller og solceller på land lokal modstand fra borgere, der takker nej til vedvarende energianlæg i deres lokalområde. Derfor bør vi ifølge Green Power Denmark tænke i nye baner for lokal opbakning, hvis vi skal sikre en hurtig omstilling væk fra fossile brændsler.

- Danmark har travlt, hvis vi skal indfri de politiske målsætninger om en firdobling af vedvarende energi på land. Vi er nødt til også at nytænke vores måder at inkludere beboerne, hvis vi skal have lokalområderne med på den grønne omstilling. Særligt i en tid med stort fokus på forsyningssikkerhed og energipriser, er det vigtigt at holde fast i, at vindmøller og solceller er til for vores alles skyld, siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion, -udvikling og handel i Green Power Denmark.

Konkret foreslår Green Power Denmark mere frihed til udmøntningen af midlerne i den grønne pulje, der tildeles til kommunerne som engangsbeløb, når et VE-projekt sættes i værk. Det skal give kommunerne bedre mulighed for at anvende midlerne dér, hvor de gør mest gavn.

Samtidig bør den nuværende leveringspligt for elselskaber erstattes af en fleksibel ordning, der gør det muligt at tilbyde beboere nær vedvarende energianlæg billigere strøm. Leveringspligten betyder, at alle elkunder har krav på at kunne tilmelde sig det samme elprodukt. Derfor må elselskaber ikke indregne lokale hensyn og give særaftaler til nogle kunder. 

- Vi vil gerne give mulighed for at beboerne kan aftage billig strøm fra de anlæg, der producerer energi i deres baghave. Ved at revidere leveringspligten vil producenter og elselskaber få større fleksibilitet til at kunne tilbyde lokale elaftaler. Det er en måde at give en direkte og håndgribelig gevinst, som er direkte forbundet til de anlæg, der producerer den vedvarende energi, og det tror vi på vil give en større accept af, at den grønne energi er synlig i ens lokalområde, siger Kamilla Thingvad.

Flere undersøgelser peger på, at der i den brede befolkning er stor opbakning til den grønne omstilling af vores energisektor. Men ofte lykkes kritiske røster med at bremse opførelsen af mere grøn energi. 

- Vi står overfor en massiv udbygning af vedvarende energi, og vi kommer alle til at skulle vænne os til at se flere af de anlæg, der producerer vores energi. Desværre ser vi mange eksempler på, at dialogen bryder sammen, og projekter trækker unødvendigt ud. Derfor mener vi, at udviklere og kommuner bør sikre en bedre og tidligere dialog med lokalsamfundet i de områder, hvor der i den kommende tid skal opføres mere vind- og solenergi, siger Kamilla Thingvad.

Derfor anbefaler Green Power Denmark, at flere kommuner opretter lokale klimaråd. Ved at inddrage et panel af borgere, som er tilfældigt udvalgt, kan man fra projektets begyndelse danne grobund for en repræsentativ og saglig dialog om den grønne energi, som skal opføres lokalt.

- Vi skal skabe et stærkere udgangspunkt for samarbejde mellem lokalsamfund, politikere og udviklere. Et lokalt klimaråd skal være med til at etablere en god dialog, der foregår på et oplyst grundlag og giver også plads til det tavse flertal. Erfaringer viser, at de projekter, der lykkedes, ofte er dem, som får inddraget lokalområdet tidligt i processen. Mange misforståelser kan ryddes af vejen, og det vil give de bedste forudsætninger for opbakning til mere grøn energi, siger Kamilla Thingvad.

Green Power Denmark foreslår:


• Revidering af leveringspligten. I dag er det ikke muligt at tilbyde lokale borgere en billigere eller gratis strøm ved opførelse af anlæg, fordi alle borgere skal kunne tilbydes det samme produkt. Det vil styrke den lokale opbakning til VE, hvis man konkret kan se, at strømmen også går til ens eget lokalområde.


• Lokale klimaborgerting. Det er afgørende, at det ikke bliver de mest negative stemmer, som lægger tonen i debatten om vedvarende energi. Gennem et tilfældigt udvalgt klimaborgerting kan det sikres, at den stille majoritet høres i et spørgsmål om VE.


• Fleksibilitet i støtteordninger. Der skal være en større fleksibilitet i, hvordan pengene fra VE-ordninger kan bruges lokalt. ”Grøn Pulje” er i dag et ufleksibelt engangsbeløb, som sjældent lykkedes med at give lokalområder det, de efterspørger. Den bør omlægges til mulighed for løbende tilskud. 


• Tidlig inddragelse. Erfaringer viser, at de projekter der lykkedes ofte, er dem, som får inddraget lokalområdet tidligt i processen. Mange misforståelser kan ryddes af vejen, hvis fremtidige klimaborgerting og lokalområde involveres i processen fra start af.

...

Nyheder direkte i din indbakke?