Hvor meget større bliver min el- og varmeregning?

Alle danskere rammes af de stigende energipriser. Afhængig af dit forbrug, valg af opvarmningsform og dit valg af produkt fra din energihandler vil prisen variere. Vi har regnet på, hvad de stigende energipriser kan betyde for din elregning og varmeregning - også hvis du har elbil.

Hvor meget stiger elregningen?

Der er ingen tvivl om, at elregningen for 2022 blev højere end den var i 2021 som følge af de stigende energipriser.

Men hvordan, det kommer til at udvikle sig i 2023, er uvist. Hvor meget din regning stiger, afhænger af dit forbrug - og hvordan priserne udvikler sig.

Opladning af elbil
ENERGIPRISER

Selv om prisen på strøm steg lige så meget som naturgas – og langt mere end benzin – i 2022 slap ejere af varmepumper og elbiler...

Green Power Denmark har i oktober 2023 analyseret, hvordan markedet ventes at udvikle sig tre måneder frem.

Baseret på priserne i forwardmarkedet, tyder det på, at prisen forbliver i det leje, de har i dag. I 4. kvartal 2023 forventes gennemsnitsprisen, baseret på forwardmarkedet i uge 39, at være 67  øre/kWh de næste 3 måneder.

I 4. kvartal 2021 var energipriserne allerede steget relativt meget. Elprisen var i gennemsnit 110 øre/kWh. I 4. kvartal 2022 var elprisen på 131 øre/kWh. Siden da er elpriserne faldet, og markedet forventer altså et fald på cirka 50 procent i forhold til samme perioder sidste år. 

Faldet skyldes, at der kommet ro på energimarkederne, hvilket betyder, at priserne på gas og andre energiformer er faldet. Samtidig har vi udbygget med mere grøn energi, hvilket gør os mindre afhængige af den dyre fossil energi.

Vi forventer, at det kommende kvartal vil koste 2.858 kr. mod 3.785 kr. samme kvartal i sidste år for en husstand med et årligt forbrug på 4.000 kWh, idet elregningen består af en lang række elementer (afgifter, tariffer, abonnement mv.) der også skal medregnes. 

For en enlig person med et forbrug på cirka 1.500 kWh/året var elregningen 1.567 kr. i 4. kvartal 2022.  Med de faldende elpriser vil elregningen i 4. kvartal 2023 falde mod 1.218 kroner. I en stor husstand med to voksne og to større børn viser vores regneeksempel, at elregningen vil gå fra 5.559 kr. i 4. kvartal 2022 til 4.169 kr. i 4. kvartal 2023. Det er et fald på ca. 25 procent.

Figuren viser regningen i kroner for 4. kvartal 2022 og 3. kvartal 2023 (faktiske tal), samt 4. kvartal 2023 (baseret på forventninger i forwardmarkedet). Elregningen ventes at stige i forhold til seneste kvartal. Det skyldes primært forskelle i tariffer, spotpris samt at vi forbruger mere elektricitet i de mørke vintermåneder.

Hvor meget stiger varmeregningen?

De seneste fald i gas- og elpriserne reducerer udgifterne for private husstande at opvarme deres boliger og producere varmt vand i forhold til sidste år. Gas- og elpriserne har justeret sig ned på et niveau som i efteråret 2021. Derfor er der udsigt til, at regningen i 4. kvartal 2023 vil blive cirka 1.700- 2.700 kroner lavere, hvis husstanden har et gasfyr, i forhold til 2022-regningen. Merregningen er på 686 kroner med en eldreven varmepumpe.

Green Power Denmark har udarbejdet regneeksempler på, hvad stigningen i varmeregningen vil være for en bolig med individuel opvarmning – henholdsvis med en eldreven varmepumpe eller med et gasfyr – i 4. kvartal 2022 i forhold til 4. kvartal i 2021. 

Tabellen tager udgangspunkt i Energistyrelsens standardhus (150 kvm), hvor vi har forudsat, at der bor to voksne og to børn i tre forskellige hustyper.  Der er anvendt faktiske månedlige el- og gaspriser fra 2021 og seneste afgifter og tarifniveauer. For 1. kvartal 2023 er der anvendt gennemsnitlige forwardpriser for samme måneder.

Det første kvartal i året anvender man typisk mere energi på opvarmning (2023 er på nuværende tidspunkt en mild vinter, og det er ikke reflekteret i beregningen). Varmeregningen for et ældre standardhus med et gasfyr forventes at blive 10.948 kroner i regneeksemplet. Med en varmepumpe forventes regningen at være på 7.402 kroner.

I tabellen ovenfor kan man se, at varmeomkostninger er højest hos gaskunderne. . Det skyldes bl.a., at varmepumpen anvender ca. 3 gange mindre energi til samme varmebehov. Stigninger i elprisen påvirker dermed ikke varmeregningen på samme måde, som når gasprisen stiger.

Jeg har elbil - hvad betyder de stigende elpriser for mine kørselsudgifter?

Vi har regnet på, hvad de stigende energipriser betyder, når du lader din bil - og hvordan det ser ud i forhold til en benzinbil.

Lader man sin ’lille bil’ hjemme til den gennemsnitlige elpris, betyder prisstigningen på el, at tankningen ventes at være ca. 50 kr. dyrere i 1. kvartal 2023 end 4. kvartal 2022. Benzinbilens optankning ventes derimod at falde med 120 kr.

Men set over hele 4. kvartal 2022 har en lille elbil være omtrent 1.200 kr. billigere i energiudgifter end en tilsvarende benzinbil. I 1. kvartal 2023 vil denne forskel dog være reduceret til kun 1.000 kr. For en stor elbil har 4. kvartal været 1.400 kr. billigere sammenlignet med en benzinbil.

Som elbilejer kan du gøre flere ting for at reducere omkostningerne til opladning. Forskellige abonnementsløsninger giver mulighed for at lade til en lavere pris end hjemmeladning. Kunder med hjemmelader, hvor man er flexafregnet, vil have mulighed for at lade på tidspunkter, hvor elprisen er betydeligt lavere end gennemsnittet. Det ses i den nederste figur. For en stor elbil har optankningen kostet 769 kr. i 4. kvartal, hvis du oplader i de top 25% billigste timer. Det er en besparelse på mere end 350 kr. (eller 31 procent) i forhold til gennemsnitlig opladning.

 

Gasflamme

Krigen om Europas gasforsyning er den altoverskyggende årsag til de høje energipriser i 2022 og sætter fortsat sine spor i 2023. Men flere faktorer spiller ind, og perioden har været præget af både store prisstigninger og fald. Her giver vi dig svar...

Energipris

Markedsprisen på el i Danmark har historisk set været blandt de laveste priser i Europa, mens vi har en af Europas højeste afgifter på el.

betaling af regning med kreditkort

Aconto er meget udbredt på energimarkedet. Læs om afregningsmetoden og alternativet, der er en bagudrettet afregning.

Vasketøj på tørresnor

Et mindre forbrug er den bedste måde til at spare på energien og gøre energiregningen mindre. Mange danskere har allerede energieffektive apparater, så det kan være svært at spare meget - men måske du har vaner, der kan blive bedre?

Opvaskemaskine

Fra 1. januar 2023 er nye tariffer for transport af el med til at belønne fleksible forbrugere og reducere behovet for nye investeringer i elnettet. Sammen med de svingende priser på selve strømmen skal de nye transporttariffer med større...

Penge

Det danske elmarked er præget af høj konkurrence, stor valgfrihed og generelt lave priser (uden afgifter). Du bestemmer selv, hvor du køber din strøm, og om du vil have fast eller variabel pris.

Frit elmarked

Som privat elforbruger har man i Danmark frit valg af elleverandør og markedet er præget af stor konkurrence. Ifølge forsyningstilsynets seneste opgørelse skifter 8 % af forbrugerne årligt elleverandør - også kaldet elhandler.

Søkabel

Strøm bliver importeret og eksporteret ligesom andre varer. Priserne bliver fastsat på en elbørs, hvor elproducenter og elhandlere fra flere lande melder ind.

Solceller og får

Elpriserne er steget, men det ændrer ikke ved, at vi skal have elektrificeret vores samfund. El er nemlig mere energieffektivt end fossile brændsler, og vejen til at vi når vores klimamål. Og mens elprisen er steget, så er prisen på gas steget endnu...