Hvad kan du gøre for at spare på energien?

Et mindre forbrug er den bedste måde til at spare på energien og gøre energiregningen mindre. Mange danskere har allerede energieffektive apparater, så det kan være svært at spare meget - men måske du har vaner, der kan blive bedre?

Det er oplagt at gå sin husstand og sine vaner igennem for at se, om der er steder, hvor man kan spare på energien - og dermed også spare penge.  Det kan for eksempel være at sætte tørretumbleren eller opvaskemaskinen i gang sent om aftenen, da strømmen kan være billigst om natten. Det er dog kun, hvis du har et elprodukt med variable priser, at du med fordel kan flytte på dit forbrug efter elpriserne. Derfor skal du sikre dig, at dine vaner matcher dit elprodukt. 

Uanset hvilket elprodukt du har, så kan du spare energi og penge ved at slukke lyset, når du forlader et rum og slukke helt for apparater, der er på stand by-funktion. Du kan også droppe de langtidsbagte retter, da ovnen er blandt de hårde hvidevarer, der bruger mest strøm. Eller skrue lidt ned for temperaturen i boligen. Tag en trøje og sutsko på fremfor at skrue en ekstra grad op. Spørg dig selv om lyset skal brænde udendørs og tjek at børnene har slukket deres underholdningsapparater. Energistyrelsen har lanceret en national energispare kampagne som du kan tilgå via sparenergi.dk.

Varmepumper er cirka 3 gange så energieffektive som olie- og gasfyr. Derfor er det især de gas- eller olieopvarmede husstande, der kan hente penge ved at begrænse deres varmeforbrug op mod vintermånederne. En anden mere langsigtet løsning til at spare på energi til varmebehov er at overveje energirenovering. Det kan du få tilskud til gennem Bygningspuljen. Næste gang Bygningspuljen åbner er 14. september med 121 millioner kr.

De fleste danskere har allerede ganske energieffektive apparater, så det er ikke let at spare meget mere på strømmen. Men når du skifter strømforbrugende apparater - alt fra hårde hvidevarer til elpærer i dine lamper - så vælg de mest energieffektive. 

8 GODE ELVANER

Med gode energivaner skærer du toppen af din elregning.

  1. Fyld vaskemaskinen helt op
    I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg. 
  2. Vask ved 20 eller 30 °C
    Vask tøjet ved 20 i stedet for 40 °C, og 30 i stedet for 60 °C. Halverer du temperaturerne fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget.
  3. Brug tørresnoren
    Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. 
  4. Sluk, når du går
    Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. 
  5. Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren
    For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %.  For hver grad temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
  6. Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned
    Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C. 
  7. Sluk mobilopladere
    Opladere bruger en smule standby-strøm, når de sidder i kontakten. Sluk opladere, underholdningskonsoller og øvrige devices, når du ikke bruger dem. 
  8. Udskift energislugere
    En gammel kummefryser, køleskab eller opvaskemaskine kan være en dyr fornøjelse, og der kan være god økonomi i at skifte til en ny model. Det gælder også dine glødepærer, der kan skiftes til LED.
Kilde: Energistyrelsen/sparenergi.dk

Hold øje med dit elforbrug

Elmåler med forbrugskanp

En måde at sikre sig gode elvaner er at kende sit forbrug. Der findes mange apps og hjemmesider, der kan hjælpe med dette. På eloverblik.dk giver Energinet adgang til elforbruget ved hjælp af NemID. Med denne service kan du se dit forbrug delt ned på år, måned, uge, dag og time. 

I dag har alle husstande en intelligent elmåler. Der findes mange modeller, men fælles for de fleste er, at de kan give det aktuelle strømforbrug. Mange husstande har en måler fra Kamstrup, og her kan man ved tryk på den grønne knap til venstre under displayet se sit aktuelle forbrug. På denne måde kan du gå på opdagelse efter apparater, der sluger meget strøm eller få klarhed over, hvor meget strøm ovnen eller støvsugeren bruger.

 

Gasflamme

Krigen om Europas gasforsyning er den altoverskyggende årsag til de høje energipriser i 2022 og sætter fortsat sine spor i 2023. Men flere faktorer spiller ind, og perioden har været præget af både store prisstigninger og fald. Her giver vi dig svar...

Radiator

Alle danskere rammes af de stigende energipriser. Afhængig af dit forbrug, valg af opvarmningsform og dit valg af produkt fra din energihandler vil prisen variere. Vi har regnet på, hvad de stigende energipriser kan betyde for din elregning og...

Energipris

Markedsprisen på el i Danmark har historisk set været blandt de laveste priser i Europa, mens vi har en af Europas højeste afgifter på el.

betaling af regning med kreditkort

Aconto er meget udbredt på energimarkedet. Læs om afregningsmetoden og alternativet, der er en bagudrettet afregning.

Opvaskemaskine

Fra 1. januar 2023 er nye tariffer for transport af el med til at belønne fleksible forbrugere og reducere behovet for nye investeringer i elnettet. Sammen med de svingende priser på selve strømmen skal de nye transporttariffer med større...

Penge

Det danske elmarked er præget af høj konkurrence, stor valgfrihed og generelt lave priser (uden afgifter). Du bestemmer selv, hvor du køber din strøm, og om du vil have fast eller variabel pris.

Frit elmarked

Som privat elforbruger har man i Danmark frit valg af elleverandør og markedet er præget af stor konkurrence. Ifølge forsyningstilsynets seneste opgørelse skifter 8 % af forbrugerne årligt elleverandør - også kaldet elhandler.

Søkabel

Strøm bliver importeret og eksporteret ligesom andre varer. Priserne bliver fastsat på en elbørs, hvor elproducenter og elhandlere fra flere lande melder ind.

Solceller og får

Elpriserne er steget, men det ændrer ikke ved, at vi skal have elektrificeret vores samfund. El er nemlig mere energieffektivt end fossile brændsler, og vejen til at vi når vores klimamål. Og mens elprisen er steget, så er prisen på gas steget endnu...