Energi- og detailhandlerne

Energihandlerne er en central aktør i energisystemet og spiller en afgørende rolle i forhold til at sikre, at det europæiske energisystem og -markeder er velfungerende, robuste, stabile og ikke mindst økonomisk efficiente. Til gavn for systemet, forbrugerne og forsyningssikkerheden.

sløret kurve

I elmarkedet er energihandlernes rolle grundlæggende at handle og flytte strøm mellem aktører dvs. producenter og forbrugere og på tværs af landegrænser. Dermed er de med til at understøtte og sikre balancen mellem forbrug og produktion i elsystemet ved at sikre, at der udbydes tilstrækkelig produktion til at imødekomme forbruget (og omvendt). Det er på den måde, man bedst sikrer, at der altid er strøm i kontakten og så billigt som muligt. Derudover er handlerne en prisstabiliserende faktor i et elsystem med en betydelig andel af fluktuerende vedvarende energiproduktion. Ved at købe el i lavprisområder med et stort produktionsudbud og flytte denne el til højprisområder med et lav udbud af produktion relativt til forbrug udjævner man ikke alene forbrugerpriserne, man udnytter også den grønne og billige elproduktion som er tilgængelig her og nu.

Detailhandleren, også kendt som elleverandørerne, sælger strøm til slutforbrugerne, som dækker både husholdninger og virksomheder. En elleverandør køber strøm fx fra en mellemhandler og sælger strømmen videre til sine slutkunder. Elleverandøren er forbrugernes adgang til elmarkedet og det er gennem elleverandøren, at forbrugeren vælger den elpriskontrakt, som passer bedst til vedkommendes risikoprofil og elforbrug. Grundlæggende står valget mellem en form for fastpriskontrakt med stabile priser eller en variabel elpriskontrakt, hvor afregningen fx afspejler elprisen på elmarkedet i netop den time, hvor strømmen forbruges. Som forbrugernes adgang til elmarkedet er det også elleverandørernes opgave at opkræve betaling for både elforbrug til producenterne, afgifter til staten, tariffer og transport til netselskabet hos forbrugeren i én samlet regning.