FORSYNINGSKÆDER

FAQ om produktion af solceller i Kina

I kampen for at blive uafhængige af fossile brændsler fra Rusland og at løse klimakrisen skal Danmark og resten af Europa mangedoble udbygningen af grøn energi – herunder solceller – i et hidtil uset tempo. Det er en bunden opgave, og klimaet venter ikke. Samtidig er vi i en situation, hvor størstedelen af verdens produktion af solceller foregår i Kina.

Solceller

Foto: Colourbox

I Xinjiang-provinsen i Kina sker udvinding og bearbejdning af råmaterialer til solceller under tvangsarbejde, viser internationale rapporter og en dokumentar af TV2. Green Power Denmark tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde.

Branchen og myndigheder arbejder lige nu for at finde fælles løsninger på problemet. På europæiske plan har Green Power Denmark været med til at finansiere tiltag, der skal skabe den nødvendige gennemsigtighed i forsyningskæden.

Få svar på spørgsmål om produktion af solceller i Kina, og hvad branchen gør.

Hvad er Green Power Denmarks holdning til tvangsarbejde?

Green Power Denmark tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde og er forfærdet over de forhold, som uighurerne arbejder under. Det er noget, som branchen tager meget alvorligt, handler på og gjort det gennem længere tid.

Det er godt, at der kommer endnu mere offentlig bevågenhed om konsekvenserne ved afhængighed af kinesisk teknologi i den grønne omstilling af Danmark og Europa. Det øger presset på de kinesiske virksomheder og myndigheder for at skabe større gennemsigtighed gennem dokumentation.

Vi kan ikke sætte den grønne omstilling på pause, og vi kan heller ikke acceptere tvangsarbejde. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen med budskabet om, at tvangsarbejde skal ophøre, og at der skal ryddes op i forsyningskæderne i Kina.

Hvad gør solcellebranchen?

Branchen er i gang med at løse problemet. Blandt andet medfinansierer vi fælles europæiske tiltag og undersøgelser for øget transparens hos underleverandørerne. Samtidig er vores medlemsvirksomheder i gang med at undersøge deres leverandører gennem hele forsyningskæden.

Den fælles europæiske organisation SolarPower Europe arbejder på at sikre størst mulig transparens i forsyningskæden. Det skal blandt andet ske ved at etablere en fælles standard for tredjeparts audits af underleverandører. Det betyder, at en samlet europæisk branche kan stille krav og opnå en langt større effekt end hver virksomhed for sig.

Det er svært at skabe transparens så langt tilbage i forsyningskæder. Det tager tid, men arbejdet er i gang. Forventningen er, at SolarPower Europe kan offentliggøre flere informationer efter sommeren.  

Arbejdet foregår parallelt med initiativer på EU-niveau om at undgå tvangsarbejde, ligesom USA har indført forbud mod import af solceller produceret i Xinjiang-provinsen.

Virker solcellebranchens pres på de kinesiske virksomheder og myndigheder?

Ja, det stigende pres fra solcellebranchen og myndigheder begynder at have effekt. Flere virksomheder flytter ud af Xinjiang-provinsen, og en række kinesiske producenter af solpaneler er ved at få forsyningskæder, der kan dokumentere, at der ikke er noget sted i forsyningskæden, hvor der indgår materialer eller arbejde fra Xinjiang.

Produktionen af polysilicium i Kinas sydvestlige og nordlige regioner vil snart overgå produktionen i Xinjiang. Derudover er nye og øgede facilititeter i Yunnan, Ningxia og Indre Mongoliet projekteret til at producere mere end 850.000 tons årlig - svarende til den dobbelte mængde produceret i hele Kina i 2020.

Hvor afhængig er Europa af solcelleproduktion fra Kina?

Over 95 procent af alle solceller i verden er produceret i Kina. Det vil sige, at stort set alle de solceller, der er opsat i Europa, har et kinesisk aftryk.

Hvad er problemet med produktionen af solceller i Kina?

Der er syv led i forsyningskæden af solcellepaneler. De sidste fire led i forsyningskæden foregår typisk i det østlige Kina og er ikke under mistanke.

Dokumentationen af tvangsarbejde vedrører de tre første led i forsyningskæden, som omhandler udvinding og bearbejdning af råmaterialer til solcellemoduler. Internationale rapporter og en dokumentar af TV2 viser, at uighurer i Xinjiang-provinsen udfører tvangsarbejde i kvartsminer og under produktion af metallurgisk grade silicium og polysilicium.

Vores medlemmer opstiller vedvarende energi i form af solcellepaneler. Det vil sige, at de helt uden viden indkøber solcellemoduler, som kan indeholde disse råmaterialer fra Xinjiang-provinsen på grund af manglende gennemsigtighed i leverandørkæden.

Omhandler problemet kun solceller?

Nej, mange industrier er afhængige af råmaterialer fra Xinjiang-provinsen. Polysilicium anvendes til produktion af såkaldte halvledere (semiconductors), der indgår i mikrochips og er en væsentlig komponent i meget elektronik – for eksempel mobiltelefoner, computere, fladskærme og elbiler.

Derudover benyttes metallurgisk grade silicium, som er udgangspunktet for polysilicium, i stort set alle de industrier, der benytter sig af kinesisk stål og aluminium – for eksempel biler, vindmøller, skibe, containere og mobiltelefoner.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?