Analyse nr. 20: Elprisscenarier 2020-2035

Dansk Energis scenarier for elpriser for perioden 2020-2035 giver indblik i hvordan udviklingen i forskellige faktorer påvirker elprisdannelsen. Scenarierne er baseret på en række modelkørsler i Balmorel modellen, der simulerer elsystemet og day-ahead markederne i Nordvesteuropa.

Analysen er todelt og består af en gennemgang af markedets forventninger til elprisdannelsen på kort sigt og en række scenarier for perioden 2020-2035. Scenarierne bygger på en lang række usikre antagelser om den fremtidige udvikling i inputpriser, produktion, forbrug og transmissionsforbindelser. Kørslerne udspænder et udfaldsrum for den fremtidige elprisudvikling givet forskellige antagelser om brændselspriser, CO2-priser og politiske beslutninger.

Markedsforventningen frem mod 2018 er fortsat lave elspotpriser med en prissætning, hvor det marginale værk, som bestemmer prisen i timen, ofte fyrer med kul. Kraftværkernes indtjening er for lav til at fastholde kapaciteten, og derfor vil kapacitetsbalancen blive strammere over tid i takt med at gamle værker lukkes og der ikke bygges nyt. Elpriserne er meget afhængige af, hvilke scenarier der vælges for den fremtidige udvikling i brændsels- og CO2-priser.

Med antagelsen om stagnerende elforbrug og fortsat udbygning med landvind og solceller holder elprisen sig lav i fraværet af stigende brændsels- og kvotepriser. Stiger brændsels- og CO2-kvotepriserne kan elprisen dog blive væsentligt højere. Dette er til gavn for vindmøllerne, men giver ikke højere indtjening til kraftværkerne, hvis omkostninger følger med op. Omvendt kan ekstrempriser komme til at være en meget væsentlig men usikker indtægtsstrøm for kraftværkerne fra omkring 2025. Vindmøllerne får dog ikke del i disse, da de kun opstår, når der er mangel på produktion.