Analyse nr. 22: Scenarier for omkostninger til brintproduktion

Brint er fremført som en central energibærer i fremtidens energisystem, og produktionsomkostningen til brint har indflydelse på, hvor konkurrencedygtig brint er i forhold til andre løsninger indenfor transport, opvarmning og balancering af elsystemet. I analysen undersøges omkostninger til brintproduktion i Danmark i scenarier for 2035, hvor der antages stor brintproduktion i Nordvesteuropa.

Den samlede CO2-gevinst ved brintforbruget i forhold til andre teknologier til transport og opvarmning er afhængigt af elproduktionen, som bruges til brintproduktion. Modelberegninger viser, at brintproduktionsprisen er ca. 200-260 kr/GJ i 2035, hvor den lave pris dækker elproduktion baseret på naturgas, mens den høje pris svarer til vindbaseret elproduktion. 

Tilsætning af brint til gasformig- eller flydende brændselsproduktion fører kun til CO2-reduktion  i forhold til ren biomassebaseret produktion, når brinten produceres på basis af VE-elproduktion. Resultaterne viser desuden sammenhængen mellem afregningsprisen for havvind og øget elforbrug til brintproduktion, og det ses, at med samme mængde havvind-udbygning fås en tydelig højere afregningspris i 2035 når elforbruget samtidig øges.

Analysen er delrapport i analysedelen af EUDP-projektet ”Kommercialisering af brintteknologier” (2014-2016). 

Analyse nr. 23: ’Brint i fremtidens energisystem’ er slutrapporten for analysedelen af projektet. 

Analyse nr. 22: Scenarier for omkostninger til brintproduktion
Udgivet
2016