DISTRIBUTION

​​​​​​​Europas elnetselskaber får en stærkere stemme

En særlig DSO-enhed med over 900 elnetselskaber – heraf 19 medlemmer af Green Power Denmark – gør klar til at fremme deres klima- og sikkerhedsindsats med fælles regler. Mød de danske repræsentanter i DSO-enhedens bestyrelse og arbejdsgrupper.

Europa i lys

I ’gamle’ dage blev al elektricitet produceret centralt på kraftværker og leveret ned gennem transmissionsnet og distributionsnet til kunder over hele Europa. Nu bliver stadig mere grøn strøm fra vind og sol født ind på distributionsnettene. Foto: Shutterstock

EU-Kommissionen fremlægger i år initiativer, der skal fremme flere tusinde elnetselskabers brug af data/digitalisering, skabe større cybersikkerhed og begrænse brugen af fluorgasser.

Disse tiltag kan påvirke elnetselskaber (District System Operators, DSO’er) i alle 27 EU-lande. En EU-enhed kaldet 'DSO Entity' med base i Bruxelles skal derfor løbende give sit besyv med i forhold til den europæiske regulering, der skal skabe et klimaneutralt fællesskab med masser af vindmøller, solceller og andre grønne energiteknologier senest i 2050.

Bag DSO Entity, der er ved at blive opbygget, står foreløbig 907 elnetselskaber, hvoraf de 19 er medlemmer af Green Power Denmark. Samlet repræsenterer selskaberne 260 millioner netkunder.

Enheden skal først og fremmest gå i dialog med EU-Kommissionen, men den får også snitflader til bl.a. EU’s Ministerråd, EU-Parlamentet, regulatorerne i ACER, transmissionsselskaberne i ENTSO-E, forbrugere, udstyrsleverandører og udviklere af digitale løsninger.

To danskere i bestyrelsen

I bestyrelsen sidder fra dansk side adm. direktør Jens Fossar Madsen fra Cerius og Radius og Chief Technical Officer Kristian Tilsted fra Thy-Mors Energi Elnet.

Indtil videre har denne bestyrelse på en række virtuelle møder taget hul på at bemande et sekretariat under ledelse af Peter Vermaat, der kom fra en stilling som adm. direktør for det hollandske netselskab Enexis, og at nedsætte en række arbejdsgrupper.

Jens Fossar Madsen påpeger, at EU-Kommissionen og andre gode kræfter de seneste årtier har lagt meget energi i at udvikle EU’s frie elmarked.

 - EU-Kommissionen har arbejdet tæt sammen med TSO’erne om at udvikle markedsløsninger, men erfaringerne kan ikke overføres én til én til distributionsniveau. Systemudfordringer i de store prisområder og håndtering af lokale flaskehalse i distributionsnettene er to meget forskellige ting, så det er vigtigt, at elnetselskaberne får en tydeligere stemme, påpeger Jens Fossar Madsen.

Millioner af elbiler og varmepumper

Elnetselskaberne skal bl.a. finde nye løsninger i takt med Europas udrulning af millioner af elbiler og millioner af individuelle varmepumper som alternativ til kedler på (russisk) naturgas.

Stadig mere produktion fra solceller, vindmøller og andre decentrale energikilder øger kompleksiteten dag for dag. Det kalder på andre løsninger end de markedsløsninger, vi kender fra systemmarkederne, mener Jens Fossar Madsen:

- Det giver ingen mening at lave mange tusinde små markeder for at håndtere lokale flaskehalse. Vi skal implementere en type løsninger, der passer til distributionsnettet, og som både sikrer en smidig indpasning af grøn energi og fremmer et fleksibelt elforbrug, siger Jens Fossar Madsen.   

Kristian Tilsted ser frem til at se kollegerne i øjnene på det første fysiske møde, der er berammet til maj i Bruxelles. Nærværet, der opstår ved at være i samme lokale, kan skabe en bedre forståelse på tværs af eksempelvis italienske netselskaber med flere millioner kunder og Thy-Mors Energi Elnet med 44.000 andelsejere og brugere.

- Indtil videre har vi i bestyrelsen mest beskæftiget os med formaliteter. Ting tager tid, og tålmodighed er en dyd, konstaterer Kristian Tilsted, der især ser frem til at få gang i de mere substantielle diskussioner især om cybersikkerhed.

- Ruslands krig i Ukraine handler om bomber, men også om cybersecurity. Elnetselskaberne er i den grad eksponeret som kritisk infrastruktur, så det er i den grad vigtigt for os alle sammen at få beskyttet os bedre. Mange netselskaber har 30 år gamle anlæg fra internettets vorden, hvor fokus var på andre ting. Det er vigtigt at få slået ring om vores komponenter, siger Kristian Tilsted. 

Fleksibilitet fra koncepter til realiteter

Under DSO-enheden deltager Lead Business Analyst Mads Paabøl fra Cerius og Radius i en arbejdsgruppe om fleksibilitet. Gruppen, der har haft sit første virtuelle møde, har 30 deltagere udvalgt med respekt for selskabsstørrelser og diversitet.

- Jeg vil gerne repræsentere alle netselskaber i Danmark og arbejder tæt sammen med Green Power Denmark. Fleksibilitet er ikke jomfruelig jord – der findes allerede metervis af rapporter. Nu er opgaven at gå fra koncepter til realiteter, siger Mads Paabøl.

Nogle af de danske erfaringer, Mads Paabøl bringer ind i gruppen, handler om udnyttelse af fleksibilitet via tidsdifferentierede tariffer – altså ideen med at begrænse elforbruget i ’kogespidsen’ ved, at netkunderne betaler en højere tarif mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret, men slipper lidt billigere på andre tidspunkter. Med en netop godkendt Tarifmodel 3.0 bliver konceptet videreudviklet i de kommende år.

Opladning af elbil
Afgørelse

Forsyningstilsynet nikker ’ja’ til Tarifmodel 3.0. Dermed kan de danske elnetselskaber i regi af Green Power Denmark bedre understøtte...

- Teknologiske løsninger med smart styring af varmepumper, elbiler og andet udstyr - på kundens præmisser og eventuelt via en aggregator – er lidt mere besværligt, men det skal vi naturligvis også kigge på. Vi er allerede i gang, siger Mads Paabøl.

Udover fleksibilitetsydelser kan der også benyttes andre tiltag for at flytte forbrug væk fra de tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet. Danske erfaringer med ’begrænset netadgang’ til forbrugskunder ved nettilslutning i mellem- og højspændingsnettet mod en reduceret betaling for nettilslutningen er et virkemiddel, Mads Paabøl også vil bringe ind i en europæisk sammenhæng.

Cybersikkerhed: Brandvarmt emne

Afdelingschef Peter Kjær Hansen fra Green Power Denmark er en af repræsentanterne for små elnetselskaber med op til 100.000 kunder i en arbejdsgruppe om cybersikkerhed, der – som Kristian Tilsted påpeger - er et brandvarmt emne i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine og de spændinger, krigen har forstærket. Arbejdsgruppen, der altså tager hul på sine opgaver under et særdeles kritisk trusselsbillede, vil blive ledet af tyske Christiane Gabbe fra E.ON.

- Vi skal bistå de europæiske elnetselskaber i sager om cybersikkerhed. Noget af det første bliver formentlig at kommentere på forslag fra EU-Kommissionen om network codes for cybersikkerhed, siger Peter Kjær Hansen om det, der er indledningen på at skabe nye og tidssvarende sikkerhedskrav til Europas energiselskaber.

Peter Kjær Hansens bagland består bl.a. i Green Power Denmarks sikkerhedsforum, der aktuelt består af kapaciteter fra elnetselskaber, elhandlere og elproducenter, plus den danske EnergiCERT, hvor potentielt 450 el- og fjernvarmeselskaber sammen med Energinet forsøger at holde kriminelle typer og andre fjender på afstand af vigtig infrastruktur.  

- Beregninger viser, at elforbruget kan blive fordoblet frem mod 2030. Vi bliver endnu mere afhængig af elektricitet, og det samme gælder for vores venner rundt om i Europa. Europæisk samarbejde er alfa og omega for, at vi lykkes med at beskytte vores infrastruktur mod hackere og andre cyberkriminelle, påpeger Peter Kjær Hansen.

Sikring mod blinde vinkler

Under opbygningen af DSO Entity er der også etableret en landeekspertgruppe, hvor der kan være op til 27 medlemmer – altså en fra hvert EU-land.

- Vi har ikke et specifikt emne, men vi skal orientere bagud til det enkelte lands medlemmer om DSO-enhedens arbejde, og så kan vi give meninger på tværs af de analyser og beslutninger, der kommer fra bestyrelsen og arbejdsgrupperne. Det er jo en vej til at få specifikke emner på dagsordenen, og det kan være med til at sikre mod blinde vinkler i DSO-enhedens arbejde, siger det danske medlem, Senior Manager Henrik Fiil-Nielsen fra Regulering & Myndigheder i N1.

Han betegner landeekspertgruppen som en klassisk mellemstatslig organisering, hvor alle sikres repræsentation. Faren ved den slags er, at der går for meget tid med snak:

- Jeg vil arbejde for, at gruppen tilfører reel værdi, så det ikke bare er et ekstra forum. Fra dansk og nordisk side kan vi bidrage til, at gruppen bliver mere fokuseret og effektiv, siger Henrik Fiil-Nielsen.

Nyheder direkte i din indbakke?