TARIFMODEL 3.0

Elnetselskaber sænker deres tariffer op mod sommersæsonen

Med Tarifmodel 3.0 skifter en række elnetselskaber pr. 1. april fra vinter- til sommerbetaling. Dermed bliver det billigere for familier at lave aftensmad i kogespidsen fra kl. 17-21. Tarifferne sættes også ned midt på dagen og sen aften.

madlavning / ovn /elforbrug

Foto: Colourbox

De 11 lokale elnetselskaber, der har indført Tarifmodel 3.0 fra indgangen til 2023, justerer pr. 1. april deres tariffer til sommersæsonen.

Justeringen betyder, at ’små’ elkunder – almindelige husholdninger, etageejendomme, mindre virksomheder mv. – både skal betale en lavere tarif i spidslasten fra kl. 17-21 og i perioden midt på dagen og i de sene aftentimer.

Tarifferne for disse såkaldte C-kunder varierer fra område til område, så her blot ét eksempel: Hos Radius nedsættes tariffen i ’kogespidsen’ fra kl. 17-21 fra ca. 1,70 kr. til 0,74 kr. pr. kilowatttime.

Funktionschef Cäthe Juul Bay-Smidt fra de østdanske netselskaber Cerius og Radius kalder indførslen af Tarifmodel 3.0 ’en succes, som vi er superglade for, at vi prioriterede at indføre hurtigt’.

– Folk sparer og flytter ret meget. Elforbruget er faldet i alle timer af dagen og steget om natten. Samlet har vores husholdningskunder i januar og februar flyttet 21 mio. kWh, hvilket svarer til elforbruget for 30 mio. gange tøjvask, siger Cäthe Juul Bay-Smidt.

Elbiler lader op om natten

Hvad der er årsag og virkning i forhold til besparelser og ændret adfærd er meget vanskelig præcis at afgøre, for indførslen af Tarifmodel 3.0 er faldet sammen med høje markedspriser på el – både for husholdninger og elnetselskaber. Elnetselskaber skal dække deres nettab ved at købe dyr strøm på markedet, og det har øget det generelle prisniveau på tarifferne.

Mere grundige analyser af adfærdsændringerne kan give mere nyttig viden, men det ser ifølge Cäthe Juul Bay-Smidt ud til, at en del opladning af elbiler er flyttet til nattetimerne, hvor prisen er lavest. Også vask, opvask, tørretumblere og varmepumper er eksempler på elforbrugende enheder, hvor det kan være muligt for kunderne at flytte forbruget. 

➤ 'Januar og februar: Elkunder har sparet og flyttet millioner kilowatttimer fra spidsbelastningstimerne' hos Radius Elnet

Betydelige elbesparelser

Tarifmodel 3.0 hvor og hvornår

Selskaber med Tarifmodel 3.0 fra 1. januar 2023

  • Cerius
  • Elektrus
  • Elnet Midt
  • Midtfyns Elforsyning 
  • Nakskov Elnet
  • NKE-Elnet
  • Radius Elnet
  • TREFOR El-net
  • TREFOR El-Net øst
  • Vores Elnet
  • Zeanet

Selskaber med Tarifmodel 3.0 fra 1. april 2023:

  • Dinel
  • EL-NET (Kongerslev)
  • Konstant Net
  • Sunds Elforsyning
...

Elforsyningsdirektør Per Sørensen fra TREFOR i Kolding erklærer sig også tilfreds med de første erfaringer med Tarifmodel 3.0:

– Kunderne har gjort rigtig meget for at spare på energien. Niveauet er gået ned og mere i spidslast end i lavlast. Selv om der er tale om en tidlig tendens, så er der ingen tvivl om, at vi kan se en adfærdsændring, og at elbilisterne typisk lader om natten, siger Per Sørensen.

Han oplyser, at elkunderne hos TREFOR El-net i Trekantområdet har sparet syv procent i januar-februar 2023 sammenlignet med samme måneder året før. Hos TREFOR El-net Øst på Bornholm er besparelsen på hele 14 procent.

Præcist hvorfor kunderne sparer, er ikke kortlagt, men ifølge Per Sørensen drejer det sig formentlig om en blanding af høje elpriser, høj mediebevågenhed, vækst i antallet af solceller til eget elforbrug og mindre forbrug fra el-opvarmning samt omlægning til andre varmekilder.

– Vi oplever en vis priselasticitet, og det er positivt, siger Per Sørensen med tanke på fremtidens investeringer i transformerstationer og kabelanlæg: Med flytning af forbrug fra kogespids til nat udnyttes elnettet mere effektivt.

Hårdt pressede gartnerier

På Fyn er billedet knap så entydigt som hos Cerius-Radius og TREFOR. Teknisk controller Hans Pahus Holst fra Vores Elnet i Odense melder et – trods flere elbiler – betydeligt lavere elforbrug i januar 2023 sammenlignet med januar 2022.

For C-kunderne ligger besparelser på ca. ti procent, og for gartnerierne i Odense-området har faldet været uhyre dramatisk. For dem har dette års januar været en måned med minimal produktion. Endnu fortæller de forholdsvis sparsomme data ikke meget om flytning af elforbrug:

– Kunderne har stort set ikke flyttet noget, men jeg forventer, at det kommer til at ske, siger Hans Pahus Holst.

Økonomisk incitament med virkning

Viceadministrerende direktør Mette Rose Skaksen fra Green Power Denmark påpeger, at grundtanken bag Tarifmodel 3.0 præcis er at få folk til at flytte elforbrug bort fra de tidspunkter, hvor belastningen af elnettet er størst.

Formålet med tids- og sæsondifferentierede tariffer er, at prisen afspejler trængslen i elnettet, så det koster mindre at transportere strøm, når der er ledig kapacitet og mere, når elnettet er fuldt udnyttet. Vi kan konstatere, at det økonomiske incitament virker. Forbrug flytter! siger Mette Rose Skaksen.

Elbilsoplader
Pressemeddelelse

Hvis de høje politiske klimaambitioner skal blive til virkelighed, kræver det milliardstore investeringer i eldistributionsnettet. Det...

Toppenes toppe skal ned

Den tekniske baggrund for Tarifmodel 3.0 er, at elnettet altid skal matche de største forbrugstoppe. Ved at nedbringe toppenes toppe – bl.a. ved hjælp af økonomiske incitamenter – kan elnetselskaberne spare investeringer i milliardklassen. I analysen ’Elnet til meget mere’ opgør Green Power Denmark forskellen til op mod otte milliarder kroner fra 2024-2030.  

Tarifmodel 3.0 er altså indført for at få forbrugernes hjælp til at udnytte kapaciteten i elnettet bedre – og ændrer ikke på, hvor meget elnetselskaberne kan eller må tjene.  

Mette Rose Skaksen påpeger, at Tarifmodel 3.0 samlet set er økonomisk neutral for de enkelte kundegrupper og elnetselskaberne. En del kunder har ikke desto mindre reageret negativt på, at omlægningen fra model 2 til model 3 har betydet, at prisen for at få distribueret elektricitet er sat markant op i ’kogespidsen’ om vinteren fra kl. 17-21.

– Ja, det er blevet lidt dyrere at lave aftensmad. Til gengæld er tariffen sat ned om natten, hvilket ikke mindst mange elbilejere har nydt godt af de seneste måneder, påpeger Mette Rose Skaksen.

Fra 1. april indfører ekstra fire elnetselskaber Tarifmodel 3.0. Ved udgangen af 2023 vil stort set hele landet være omfattet af de tidsdifferentierede tariffer. Den 1. oktober starter en ny vintersæson for tarifstrukturen.

Tarifferne dækker elnetselskabernes omkostninger til at drive elnettet på spændingsniveauerne fra 0,4-60 kV. Elkunder betaler også tarif til Energinet, der driver elektricitetens motorveje.

Opvaskemaskine

Fra 1. januar 2023 er nye tariffer for transport af el med til at belønne fleksible forbrugere og reducere behovet for nye investeringer i elnettet. Sammen med de svingende priser på selve strømmen skal de nye transporttariffer med større...

Nyheder direkte i din indbakke?