INDVIELSE

Nana Bule ved indvielse af 11 møller: Vi skal have 100 vindmøller op om året

De 11 Vestas V126-møller ved Nørre Økse Sø Vindmøllepark, der mandag blev indviet, udgør hovedparten af den landvind, der nettilsluttes i Danmark i år. Det er en festdag, men tallet bør snarere ligge på omkring 100 vindmøller om året, hvis vi skal indfri klimamålene imod 2030, lyder det fra Nana Bule, forperson for regeringens energikrisestab, NEKST.

Jens Rasmussen, adm. direktør i Eurowind Energy, og Nana Bule, forperson i NEKST, indviede 11 Vestas-126 vindmøller ved Nørre Økse Sø nær Brovst i Jammerbugt

Jens Rasmussen, adm. direktør i Eurowind Energy, og Nana Bule, forperson i NEKST, indviede mandag 11 Vestas-126 vindmøller ved Nørre Økse Sø nær Brovst i Jammerbugt Kommune. I sin tale nævnte Jens Rasmussen, at vingerne fra de gamle vindmøller bliver bygget ind et parkeringshus i Lund. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Stik imod de politiske ambitioner på det grønne område hører indvielser af vindmølleparker på land efterhånden til sjældenhederne. I 2023 blev blot én enkelt kommerciel vindmølle tilsluttet elnettet: En vindmølle ved Eurowind Energys hybridpark i Marsvinslund. I år udgør 11 vindmøller ved Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune lang hovedparten af den nye kapacitet.  De 11 vindmøller, der sammen udgør Nørre Økse Sø Vindmøllepark blev mandag officielt indviet.

­ Jeg vil sige tak til naboer, lodsejere, lokalpolitikere og selvfølgelig Arla, der har været med til at gøre Nørre Økse Sø Vindmøllepark til en realitet. Projektet har været for længe undervejs, og det skal gå hurtigere at opstille vindmøller på land, hvis Danmark skal indfri klimamålene imod 2030, siger Jens Rasmussen, adm. direktør i Eurowind Energy, til indvielse af vindmølleparken.

I vindmølleparken erstattes 23 ældre møller med 11 Vestas-møller, der har en kapacitet på omkring 40 MW og en forventet årlig elproduktion på 137 GWh, svarende til 34.000 husstandes elforbrug. Eurowind Energy har indgået en 10-årig PPA-aftale med Arla, hvis ambition er at bruge 100 procent grøn strøm til deres mejerier og produktion fra udgangen af 2030.

100 vindmøller om året

Med til indvielsen var også Nana Bule, forperson for NEKST-gruppen ’Mere sol og vind på land’, der på tværs af interesser og organisationer først på året kom med anbefalinger til, hvordan vi i Danmark sætter skub i VE-udbygningen på land.  

Nana Bule ved indvielsen af Nørre Økse Sø Vindmøllepark 22. april 2024
– I dag fejrer vi med indvielsen af Nørre Økse Sø Vindmøllepark størstedelen af de kommercielle vindmøller, der nettilsluttes i 2024. Men det er ikke nok, siger Nana Bule, der var forperson for regeringens energikrisestab NEKST - mere sol og vind på land. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

I dag fejrer vi med indvielsen af Nørre Økse Sø Vindmøllepark størstedelen af de kommercielle vindmøller, der nettilsluttes i 2024. Men det er ikke nok, og det ser det ud til, at det ikke blive bedre i 2025. Det viser, hvor akut behovet er for, at vi sætter fart på udbygningen, for tallet skal snarere hedde 100 vindmøller om året, hvis vi skal indfri klimamålet, som et næsten enigt Folketing har besluttet, siger Nana Bule.

Hun håber på en ketchupeffekt i 2026 og 2027, når kommunerne begynder at skubbe flere af vindmølleprojekterne igennem, samtidig med at udbygningen af elnettet for alvor begynder at realisere sig.

Lange ventetider

Nørre Økse Sø Vindmøllepark er et eksempel på, hvordan sagsbehandlingen kan trække ud i årevis, før der gives tilladelse til at stille nye vindmøller op. Projektet kom på tegnebrættet i 2016, men først i 2022 fik Eurowind Energy endelig grønt lys til projektet, som de overtog fra Vattenfall. Det skete, efter at klagenævnene havde afvist klager over en VVM-tilladelse og lokalplan, som Jammerbugt Kommune ellers allerede vedtog fire år før - i 2018.

NEKST undersøgte projekter som Nørre Økse Sø, der sad fast i offentlig behandling til skade for både projektudviklere, naboer og kommuner. De lange tilladelsesprocesser er en generel barriere for den grønne omstilling, og derfor kom vi også i NEKST med flere anbefalinger til, hvordan vi effektiviserer planlægningsfasen og forkorter klagebehandlingstiden, siger Nana Bule.

De 150 meter høje Vestas V126-møller ved Nørre Økse Sø blev rejst over ni uger i sommeren 2023. Møllerne har været klar siden slutningen af 2023, men de sidste godkendelser til nettilslutningen har manglet og det betyder, at vindmøllerne først nu er koblet til elnettet.

Nana Bule
INTERVIEW

Regeringens energikrisestab ”NEKST – mere sol og vind på land” offentliggør i slutningen af januar de samlede anbefalinger til, hvordan...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?