HAVVINDSUDBUD

Kæmpe udbud af havvindmøller er nu for alvor i gang

Energistyrelsen har lyttet til en del af de bekymringer, som branchen har haft til udbuddet af de kommende seks havvindmølleparker. Det viser udbudsbetingelserne, som nu ligger på EU’s udbudsportal. I december er der frist for bud på de tre vindmølleparker i Nordsøen.

Horns Rev 3 havvindmøllepark

Alle de udbudte seks havvindmølleparker skal producere strøm inden udgangen af 2030. Det er en særdeles snæver tidsfrist. Arkivfoto: Vattenfall

Udviklerne af havvindmølleparker skal nu regne sig frem til, om de kan få en forretning ud af at stille vindmøller på de seks udbudte områder – og i givet fald hvor meget de vil betale staten for tilladelsen til at bygge.

– Det er en utroligt spændende periode, vi går ind i. Jeg håber, at der kommer gode bud, så vi for alvor kan komme i gang med at udnytte de store vindressourcer på havet. Samlet set er det et gigantisk udbud, og de afledte muligheder i form af vækst og arbejdspladser er meget store, hvis udbuddene går godt, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.

5. december i år er der frist for bud på de tre parker i Nordsøen, og 1. april næste år er der frist for parkerne Hesselø og Kriegers Flak 2.

– Energistyrelsen vil forsøge at gennemføre screeningen af buddene så hurtigt, at man forhåbentlig når at offentliggøre vinderne på Nordsøen inden budfristen i de indre farvande. Vi har netop peget på, at det er vigtigt at finde en vinder hurtigst muligt, så udviklerne ved, om de har vundet på Nordsøen, inden de afgiver bud på de øvrige parker, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Samlet set er det et gigantisk udbud, og de afledte muligheder i form af vækst og arbejdspladser er meget store, hvis udbuddene går godt.
Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark

Alle seks havvindmølleparker skal producere strøm inden udgangen af 2030. Det er en særdeles snæver tidsfrist.

Det bliver ikke bedre af, at en række andre europæiske lande har lignende planer om vindmølleparker, som skal stå klar i 2030. Der kan altså blive kamp om at få leveret vindmøller og leje de skibe, som skal montere møllerne på havet.

Ifølge udbudskriterierne kan udviklerne blive forsinket i op til fire år, før staten betragter det som et brud på kontrakten og udløser en milliardbod. Udviklerne skal dog betale månedsbøder, hvis de bliver forsinket, og bøderne stiger kraftigt efter to år.

– Samlet er det en fin løsning, man er kommet frem til. Det sikrer seriøse bud og fremdrift i byggeriet af havvindmølleparkerne. Selvom alle arbejder på at blive klar i 2030, så stiller det også udviklerne i en bedre position, hvis de ikke kan få leveret vindmøllerne til tiden, eller der opstår andre flaskehalse, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Green Power Denmark har hele vejen igennem været bekymret for, at staten skal eje 20 procent af havvindmølleparkerne. Det er ikke prøvet noget sted i verden, og det er med til at komplicere et i forvejen kompliceret udbud.

En del af de vetorettigheder, som staten lagde op til at give sig selv, er dog ikke kommet med i de endelige udbudsbetingelser.

– Det er en klar forbedring i forhold til de tidlige faser af markedsdialogen. Det er nu op til udviklerne af finde ud af, hvordan de vil få det til at fungere med staten som medejer. Der kommer helt sikkert flere spørgsmål i de kommende måneder - men også flere svar, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

En anden stor usikkerhedsfaktor for udviklerne er forbindelsen til det kommende brintrør. Det har afgørende betydning for økonomien i havvindmølleparkerne, at den strøm, de producerer, delvist kan gå til produktion af brint. Og det gælder ikke kun den overplantede del af parkerne men også den del, som bliver koblet på det kollektive elnet. Som situationen er lige nu, er der ingen, som ved, om brintrøret vil blive bygget.

– Denne usikkerhed består, og det er nu op til byderne at vurdere, hvad der kan lade sig gøre. Med de kommende havvindmølleparker bliver produktionen af grøn strøm så stor, at det er nødvendigt i perioder at kunne producere brint af den - eller decideret lave en produktion med fokus på brint. Ellers får vi ikke den fulde værdi af investeringerne, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Kriegers Flak Havvindmøllepark
Pressemeddelelse

Udbuddet af havvindmølleparker, som begynder i dag, kan mere end tredoble kapaciteten af vindmøller på havet. Det er et enormt udbud...

Nyheder direkte i din indbakke?