Kronik

Katastrofalt hvis Kina overtager produktionen af vores vindmøller

EU ser ud til at have tabt solcellekampen til Kina, og det vil være katastrofalt, hvis Kina også overtager produktionen af vores vindmøller eller delene til dem. Det skriver Green Power Denmarks viceadm. direktør Jan Hylleberg og erhvervspolitisk chef i Dansk Metal Emil Drevsfeldt Nielsen i en kronik i Børsen.

Vestas-møller i Deutsche Bucht

Vestas-møller af typen V164-8.4MW i Deutsche Bucht. Foto: Vestas

I dag er de fleste nok klar over, at det var en stor strategisk fejl at gøre os afhængige af naturgas fra Putins Rusland. Vi mærker konsekvensen i form af usædvanligt høje energipriser og en frygt for en vinter med mangel på energi.

Vi er igen blevet mindet om, at det er afgørende at have en stabil forsyning af energi, hvis vi fortsat skal være et frit og velstående samfund.

90 procent af de solpaneler, som bliver sat op i verden, er produceret i Kina. EU ser altså ud til at have tabt solcellekampen til Kina. Det vil være katastrofalt, hvis Kina også overtager produktionen af vores vindmøller eller dele hertil. Udflytningen er i fuld gang, og det haster, hvis vi skal bremse den.

I de seneste 40 år har vindmølleindustrien været gennem en fantastisk udvikling. I mange år var det nødvendigt med økonomisk støtte, når man skulle opføre vindmøller, men den teknologiske og industrielle udvikling har betydet, at vindmøller i dag bliver opført uden støtte og vinder i konkurrencen med øvrige teknologier om at levere den billigste strøm.

Danmark er gået forrest i den teknologiske udvikling, og vi har i dag hundredvis af virksomheder, som er underleverandører til vindmølleindustrien. Vi huser verdens største vindmølleproducenter, vi har dygtige faglærte, som er førende til at opføre havvindmølleparker, og vi har virksomheder og eksportordninger, som har specialiseret sig i at finansiere omstillingen.

Et velfungerende marked kræver, at alle spiller efter de samme regler, og det er desværre ikke tilfældet.

Vindmølleindustrien sikrer os billig, grøn energi. Den henter milliarder af kroner til Danmark, og hver dag stempler mere end 33.000 ind i en virksomhed, der arbejder med vindenergi. Langt de fleste arbejdspladser ligger i den vestlige del af Danmark. Men det er også en industri, som er under et uholdbart pres, og få virksomheder er i dag i stand til at hente et overskud på deres indsats. 

Der har i årevis været et ensidigt fokus på at få prisen på vindenergi ned. I forbindelse med alle udbud de senere år har det kun handlet om at få energien så billigt som muligt. De virksomheder, som opstiller vindmøllerne, er i hård konkurrence om at vinde udbuddene. De presser vindmølleproducenterne, som presser underleverandørerne. Det pres er nu historisk hårdt.

Fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed

Man kan med god grund mene, at det er sådan markedet fungerer. Men et velfungerende marked kræver, at alle spiller efter de samme regler, og det er desværre ikke tilfældet.

Vindmølleindustrien i Danmark producerer med en meget lille økonomisk margen, og stigende råvarepriser, energipriser og udgifter til transport og logistik rammer virksomhederne hårdt. De har vanskeligt ved at konkurrere med virksomheder fra Kina, hvor de ser afslappet på statsstøtte og medarbejdernes ansættelsesforhold. Det betyder desværre, at både produktion og arbejdspladser flytter østpå. Et eksempel er de store stålkomponenter som tandhjul og vindmølletårne, som er væsentligt billigere at få produceret i Kina, selvom de bagefter skal fragtes halvvejs rundt om jorden.

Hvis vi skal bevare en velfungerende vindmøllesektor i Europa, kræver det, at vi fokuserer på andet end pris i forbindelse med de kommende udbud af vindmølleprojekter. Ifølge EU’s nye statsstøtteregler må 30 procent af udbudskriterierne handle om andet end pris, og det er bydende nødvendigt, at vi udnytter de muligheder.

Vi bør blandt andet vægte bæredygtighed og social ansvarlighed højt, så vi sikrer, at komponenter til vindmøller naturligvis overholder internationale konventioner og regler for miljø, klima og arbejdskraft. Vi bør gennem udbuddene belønne de virksomheder, som driver den grønne udvikling ved at uddanne den nødvendige arbejdskraft – for eksempel ved at tage lærlinge - og som investerer i at udvikle og producere mere effektive og bæredygtige vindmøller – eller dele til dem – her i Danmark.

Vindmølleindustrien står foran en gigantisk vækst. I årene fra 2025 og frem mod 2030 vil der blive opført vindmøller i et hidtil uset omfang. Grøn strøm skal erstatte den russiske gas, og vi skal i gang med at producere grønne bæredygtige brændstoffer til lastbiler, skibe og fly gennem Power-to-X.

Lige nu er industrien i en form for venteposition, fordi de konkrete projekter endnu er få, selvom de politiske ambitioner er tårnhøje. Mens vi venter, taber industrien penge og stadig mere af produktionen risikerer at flytte ud af EU. Det vil være ubærligt, hvis kineserne tager over lige inden, vi selv skal høste gevinsten af vores indsats med at sikre gode danske industriarbejdspladser og konkurrencedygtig grøn energi.

Kronikken er oprindeligt bragt i Børsen 29. august.

Nyheder direkte i din indbakke?