Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Danmarks største landvindmøllepark åbner i Nordjylland

Efter ni års hårdt arbejde åbner vindmølleparken Thorup-Sletten - Danmarks største landvindmøllepark - officielt i dag. De 18 vindmøller står klar til at levere grøn strøm til 65.000 nordjyder.

Med den officielle åbning af Thorup-Sletten nordvest for Aggersund i Nordjylland, tager Danmark endnu et stort skridt i retningen mod et fossilfrit samfund og den fælles ambition om en reduktion af drivhusgasser med 70 procent i 2030.  Vindmølleparken, der er opført af Eurowind Energy A/S, producerer 262 GWh grøn strøm om året svarende til 65.000 husstandes elforbrug.

”Med indvielsen af Thorup-Sletten kommer vores samlede portefølje af vind og sol op på en årlig elproduktion på næsten 1.000 GWh, der svarer til i alt 250.000 husstandes årlige strømforbrug. Vi er selvfølgelig stolte af, vi på den måde er væsentlige bidragsydere til Danmarks grønne omstilling og ambitionen om et mere klimavenligt Danmark," siger CEO i Eurowind Energi A/S, Jens Rasmussen i en pressemeddelelse.

En stolt nordjysk erhvervsminister

18 vindmøller, der hver især har en højde på 150 meter og har en effekt på 4,3 MW, gør Thorup-Sletten til Danmarks største. Ni af vindmøllerne er placeret i Vesthimmerland og ni vindmøller i Jammerbugt kommune. Erhvervsminister Simon Kollerup, der har besøgt vindmølleparken, er en stolt nordjysk erhvervsminister:

”Vi har i regeringen en ambitiøs målsætning om at reducere vores CO2-udledning med 70 pct., og arbejder benhårdt sammen med erhvervslivet på at gøre ambitionen til virkelighed, selvom det er en svær opgave. Derfor er jeg også rigtig glad for, vi når en ny grøn milepæl i dag. Jeg er sikker på, at de friske nordjyske vinde får de mange nye møller til at snurre, så de puster grønt lys i en masse hjem rundt omkring,” siger erhvervsministeren.

Fem af vindmøllerne i Thorup-sletten ejes i øvrigt af lokale lodsejere, hvoraf en enkelt vindmølle er ejet af et møllelaug bestående af 128 af vindparkens naboer på baggrund af køberetsordningen.

Samfundet bør satse på landvind

Ifølge Jan Hylleberg, der er adm. direktør i Wind Denmark, udgør den officielle åbning af Thorup-Sletten et godt eksempel på, hvor langt fremme Danmark er, når det gælder grøn energi. Ifølge Jan Hylleberg viser det samtidig, hvor afgørende en betydning opstillingen af landvindmøller har for at indfri Danmarks officielle målsætning om en reduktion af CO2-udledningen på 70 procent imod 2030.

”Thorup-Sletten er en understregning af, af samfundet bør satse endnu mere på landvind, der som bekendt producerer den billigste grønne el på markedet. Landvindmølleprojekter bliver nødt til fremadrettet at spille en større rolle for den grønne omstilling herhjemme, hvis vi skal nå målsætningen om 70 procents CO2-reduktion i 2030,” siger Jan Hylleberg.

Vindmølleparken har været undervejs siden 2011, og projektet blev godkendt af både Jammerbugt Kommune og Vesthimmerlands Kommune i 2018. I februar 2020 gik den første mølle i drift. De nyeste vindmøller er af typen Siemens Gamesa SWT 4,3-130 DD.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?