INDVIELSE

Danmarks største landvindmøllepark indviet

”I går blev der lavet en ambitiøs plan mellem Østersølandene om en syv-dobling af havvind i Østersøen, og i dag indvier vi landvindmølleparken ved Overgaard. Det er den vej, vi skal”. Sådan lød det fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, da Eurowind Energy onsdag indviede 26 vindmøller i Vindpark Overgaard i Randers Kommune.

Søren Pape Poulsen, Pia Olsen Dyhr og Jens Rasmussen ved indvielsen af Vindpark Overgaard

Det var med stor glæde, at Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, formand for SF, og Jens Rasmussen, adm. dir i Eurowind Enery, indviede Vindpark Overgaard. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Eurowind Energy havde onsdag inviteret lodsejere, samarbejdspartnere, naboer og presse til den officielle indvielse af 26 vindmøller i Vindpark Overgaard, som står placeret ved landsbyen Udbyneder mellem Randers og Mariager Fjord. Blandt de mange gæster var SF’s formand Pia Olsen Dyhr og Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti.

Det var en glad administrerede direktør for Eurowind Energy, Jens Rasmussen, der tog imod og fremviste de 26 Vestas V126 3,6 MW vindmøller i Vindpark Overgaard I, der alene kan forsyne mere end 72.000 husstande med grøn strøm. Sammen med 20 vindmøller i Overgaard, der er ejet af selskabet Wind Estate, er Vindpark Overgaard med 46 vindmøller Danmarks største vindmøllepark på land.

– I Eurowind Energy bidrager vi gerne til den grønne omstilling, og indvielsen af Overgaard I er et stort skridt i den rigtige retning, sagde Jens Rasmussen.   

Samtidig kunne han fortælle, at Eurowind Energy af Randers Kommune har fået godkendt 750 hektar på Overgaard til opstilling af 600MW solceller.

Eurowind Energys planer for Vindpark Overgaard er, at det de kommende år skal udvikle sig til et energicenter, som foruden vindmøller inkluderer solceller, batterier og Power-to-X til produktion og forædling af grøn energi i industriel skala.

Den vej, vi skal  

De to partiledere, der deltog ved indvielse, tog godt imod de nye landvindmøller.

– I går blev der lavet en ambitiøs plan mellem Østersølandene om en syv-dobling af havvind i Østersøen, og i dag indvier vi landvindmølleparken ved Overgaard. Det er den vej, vi skal, sagde Pia Olsen Dyhr.    

– Det er åbenlyst, at energimæssig selvforsyning med rene energikilder er vejen frem. Både i forhold til at bremse klimaforandringerne, men også for vores sikkerhed- og forsyningssikkerheds skyld. Det står klart nu, hvor vi for alvor kan mærke, hvilke konsekvenser det har at være afhængig af regimer i Mellemøsten og i Rusland, fortsatte Pia Olsen Dyhr. 

Ifølge SF-formanden er Danmark heldigvis foran i den grønne omstilling, men det betyder langt fra, at klimaudfordringerne er løst herhjemme.

– Alle dele af vores samfund skal omstilles og bidrage - også landbruget. For eksempel håber jeg, vi i en nær fremtid kan indvie en landbrugsklimapark, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

For mange benspænd

På indvielsesdagen var både telt og pølsevogn opstillet ved Overgaards vindmøller, der snurrer på de samme marker, som den lokale landmand høster afgrøder, og forskellige trækfugle overvintrer, før de drager videre mod sydligere himmelstrøg.  

– Der er mange benspænd i dag, der gør opførslen af vindmølleparker til en tidskrævende øvelse. Det kan tage år at få politikken på plads, indhente godkendelser og gennemføre de høringer, der skal til. Derfor er det en sand fornøjelse at være med på en dag som i dag, hvor resultaterne af det hårde arbejde realiseres, sagde Søren Pape Poulsen.   

Søren Pape Poulsen på vindmølle ved indvielsen af Vindpark Overgaard
Statsministerkandidat Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti, ser ud over Danmarks største vindmøllepark på land. Han slog fast, at politikerne har et ansvar for at sikre de rammer, der giver danske grønne virksomheder mulighed for at eksportere de danske løsninger - og skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Foto: Jeppe Bøje Nielsen.

– Vi er førende på vindenergi, og har et ansvar for at vise resten af verden, at vi kan gøre Danmark rigere og grønnere samtidig. Det kræver, at vi politisk sørger for de rette rammer, så vores grønne virksomheder kan eksportere til udlandet og skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Det er dét, der skal til, hvis vi skal nå vores klimamål. Og det skal vi, slog Søren Pape Poulsen fast.

Om Vindpark Overgaard

  • Vindpark Overgaard er af Randers Kommune indtil videre udlagt til at rumme 46 vindmøller, der er fordelt på tre områder: Overgaard I, Overgaard II og Overgaard III.

    I juni 2018 godkendte Randers Byråd miljøkonsekvensrapport, kommuneplantillæg og Lokalplan for udskiftningen af 30 vindmøller med 46 nye og større vindmøller med en totalhøjde på 150 meter.
  • Ifølge Randers Kommune kan vindmølleparkens 46 vindmøller producere 510 millioner KWh per år i 20 år, når samtlige vindmøller er rejst. Det er årsforbruget af strøm i 127.500 husstande, eller mere end det dobbelte af det, der er registreret i Randers Kommune.
  • Eurowind Energy har også planer om at opsætte én af fem landbaserede energicentre ved Vindpark Overgaard. Ifølge Eurowind Energy vil energicentrene bl.a. indeholde vindmøller, solceller, batterier og Power-to-X.
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?