Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

POLITISK AFTALE

Elafgift sættes på skrump frem mod 2030

Afgiften på el vil i 2030 være cirka en tredjedel lavere end de nuværende 90 øre pr. kWh som et resultat af weekendens politiske aftale. Det høster ros fra Dansk Energi, der peger på, at afgiften sagtens kan blive lavere endnu.

Den nuværende afgift på el på 90 øre pr. kilowatt-time (kWh) skal i de kommende år sænkes i takt med, at grøn el tager bredt over for fossile brændsler som hovedmotoren i den danske klimaindsats.

Allerede i Energiaftalen fra 2018 vedtog politikerne at skære afgiften ned til 79,9 øre/kWh i 2025, og fredag aften blev der lagt et nyt spor oven i, så afgiften i 2030 lander på 62,9 øre/kWh.

Vejen går via en nedsættelse på 14 øre/kWh allerede fra 1. juli i år. De kommende år bliver de 14 øre/kWh øget til 16 øre/kWh for at lande på 17 øre/kWh i 2030.

– Hvis den danske elafgift var en elefant, så bliver den spist i ganske små bidder. Jeg havde selvfølgelig gerne set, at politikerne havde taget en større bid her og nu, men de 14 øre, prisen bliver sænket med her i 2022, er en håndsrækning til forbrugerne i en tid med voldsomme stigninger på energipriser. Det fjerner dog ikke det faktum, at danskerne stadig kigger ind i en højere elregning i år, siger adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

Hvis den danske elafgift var en elefant, så bliver den spist i ganske små bidder. Jeg havde selvfølgelig gerne set, at politikerne havde taget en større bid her og nu, men de 14 øre, prisen bliver sænket med her i 2022, er en håndsrækning til forbrugerne i en tid med voldsomme stigninger på energipriser.
Lars Aagaard, adm. dir., Dansk Energi

Lempelsen i 2030 på 17 øre/kWh vil ifølge Skatteministeriet medføre, at en husholdning med et forbrug på ca. 4.000 kWh om året sparer cirka 850 kr. om året inkl. moms. I år vil besparelsen ifølge Dansk Energis tal være cirka 350 kr. – primært fordi lempelsen først kommer midt på året.

– En lempelse af den almindelige elafgift skønnes desuden at medføre en samfundsøkonomisk gevinst og at øge BNP, idet afgiften er forbundet med store forvridninger af forbrugernes adfærd. En nedsættelse af den almindelige elafgift vil især gavne personer med lave indkomster. Det skyldes, at elforbruget fylder mest i husholdningsbudgettet for de mindst velstående, skriver Skatteministeriet.

Dansk Energi peger på, at afgiften trods den aktuelle lettelse stadig er alt for høj i en klimamæssig kontekst. Her svarer afgiften til 5.400 kr. pr. ton CO2 baseret på nye tal fra Energinet og fra SKAT.

– Det er ikke en retfærdig måde at beskatte borgerne på, da den rammer personer med lave indkomster hårdere, fordi elregningen fylder relativt mere i deres budget. Samtidig er afgiften helt ude af proportioner i forhold til hvor lidt CO2, el udleder. Så det bliver ikke sidste gang, politikerne kommer til at sætte den ned, siger Lars Aagaard om afgiften, der i 2020 indbragte statskassen 12,1 mia. kr.

Nyheder direkte i din indbakke?