TILSLUTNINGSBIDRAG

Elnetselskaber lancerer simplere model for tilslutning af forbrug

Modernisering af tilslutningsbidrag: Større elkunder får incitament til at placere nyt forbrug i områder med god plads i elnettet. Små elkunder får bedre muligheder for at købe præcis det forbrugsomfang, der passer til deres virkelighed.

Elbil oplader og varmepumpe på sort facade

Elforbruget til opladning af elektriske køretøjer, til drift af varmepumper, til produktion af brint med Power-to-X og meget andet, ser ud til at stige i de kommende år. Nu tilpasser de lokale elnetselskaber tilslutningsbidraget til den nye virkelighed. Foto: Kenneth Bagge Jørgensen/Colourbox

Fremover bliver det lettere at forstå den model, der beskriver og beregner, hvad elkunder skal betale for at blive tilsluttet elnettet med nyt forbrug. Green Power Denmark har netop sendt de fornødne anmeldelser af modellen til Forsyningstilsynet, der sender materialet i høring om kort tid.

– Elforbruget til opladning af elektriske køretøjer, til drift af varmepumper, til produktion af brint med Power-to-X og meget andet, ser ud til at stige i de kommende år. Nu tilpasser vi tilslutningsbidraget til den nye virkelighed, siger teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Green Power Denmark.

Samspil mellem produktion og forbrug

Den nye model omfatter alle nye forbrugstilslutninger på 0,4-60 kV-nettet. Som inspiration har Green Power Denmark, der agerer på vegne af de fleste af landets knap 40 elnetselskaber, valgt at tage udgangspunkt i den model, der gælder for betaling af nettilslutning af produktion.

Ambitionen er at sikre, at der er et godt samspil mellem de to metoder, så der sker en omkostningsægte opkrævning af tilslutningsbidrag både for producenter, forbrugere og egenproducenter.

– Vi skaber en sammenhæng mellem produktion og forbrug ved for eksempel at indføre geografisk differentiering for større forbrugskunder. Det betyder, at vi sender et incitament til at placere forbrug på de steder i elnettet, hvor der er meget produktion. Dermed kan kapaciteten i elnettet blive udnytte bedre, siger Jørgen S. Christensen med henvisning til det eksisterende geozonekort med geozonekategorierne rød, gul og grøn.

I røde områder er der meget produktion fra eksempelvis vind- og solenergi – i grønne kun lidt.

Elbiler og varmepumper på 0,4 kV-nettet

For de mindre forbrugere på elnettet er der også ændringer på vej i metoden bag betalingsberegningerne. Mange af disse såkaldte C-kunder, der får tilsluttet deres forbrug i et kabelskab på 0,4 kV-nettet, investerer flittigt i opladning til elbiler, ligesom en del installerer varmepumper som erstatning for oliefyr og gaskedler.

Udviklingen, der også omfatter lokale solceller/batterier gør, at standardforbrug ikke længere er standardforbrug. Derfor ophæves tidligere skel mellem de forskellige boligkategorier.

Poul Berthelsen, innovationschef, Konstant Net
ELNET TIL FREMTIDEN

For at drive elnettet mere effektivt bliver det ifølge innovationschef Poul Berthelsen fra Konstant Net i stigende grad nødvendigt, at...

– Disse ’små’ kunder får større fleksibilitet i forhold til at købe sig adgang til præcis det leveringsomfang, der passer til dem. Samtidig ændrer vi fra det gammeldags og nok lidt for tekniske ’ampere’ til ’kilowatt’, som de fleste kunder kender fra deres elbiler eller varmepumper. Vi vurderer, at det er mere brugervenligt, at kunderne kan vælge for eksempel 12, 20 eller 25 kW, siger Jørgen S. Christensen. 

Konkret består Green Power Denmarks anmeldelse af tre branchevejledninger. Baggrunden er bl.a. EU’s elmarkedsreform og den danske implementering. Et af elementerne er en ny lov, der blev vedtaget i Folketinget for knap et år siden, og som tillader geografisk differentiering af tariferingen af forbrugskunder tilsluttet på 10 kV og opefter.

Om alt går vel, kan den nye model gøre fyldest fra 1. januar 2025.

Torsdag den 29. februar 2024 inviterer Green Power Denmark på et webinar, hvor alle tarifændringerne, der følger af de tre branchevejledninger præsenteres.

Nyheder direkte i din indbakke?