INTERVIEW

Green Power Denmark løfter mølleejerne til nyt niveau

Kristian Jakobsen er formand for VE-Ejerforum og mølleejernes repræsentant i Green Power Denmarks forretningsudvalg. I dette interview evaluerer han det første år i den nye forening og ser frem imod VE-Ejerforums årsmøde i Vingsted den 18. marts 2023.

Kristian Jakobsen, formand for VE-Ejerforum

Kristian Jakobsen fotograferet af Tony Brøchner.

Green Power Denmark fylder snart ét år. Hvordan har det første år været for VE-­Ejerforum?

Vi har været i arbejdstøjet, men det har også været helt afgørende med en god start. En sammenlægning kræver tid, men jeg synes, at linjerne begynder at tegne sig i forhold til de muligheder, som én samlet forening giver, når det gælder politiske gennemslagskraft. Dertil har vores adm. direktør Kristian Jensen, der for nyligt var med til indvielsen af Sdr. Bork Vindpark, vist en politisk forståelse for, at vi er en forening med medlemmer, der skal plejes og høres. Det skal han have ros for.

Hvad ser du som VE-Ejerforums største opgave?

Den største opgave er at få kommunikeret det til mølleejerne, så de vænner sig til den nye forening. Der er medlemmer, der kommer til mig og spørger, hvad vi skal med Green Power Denmark, og at det var bedre i gamle dage. Mit svar er, at toget kører, og vi er nødt til at hoppe på for at følge med udviklingen. Ellers ender vi som husmandsbevægelsen, som alle synes var hyggelige, men ingen regnede med. Der er stadig brug for os, og for at de ældre møller drives under ordentlige vilkår, men hvis ikke vi sidder med ved bordet, får vi ingen indflydelse.

Hvad har foruden etableringen af Green Power Denmark været den væsentligste begivenhed for mølleejerne i det seneste år?

Samfundsøkonomisk er det selvfølgelig ikke godt, at vi står midt i en energikrise, men mølleejerne kan glæde sig over fornuftige afregningspriser. Det giver mulighed for renoveringer, så vindmøllerne kan køre i mange år endnu. Politisk har det store fokus været på de øgede tarifbetalinger, som mølleejerne bestemt ikke er tilfredse med. Net­selskaberne og Energinet er, som et resultat af det hastigt voksende elmarked og historisk høje strømpriser, pålagt at øge tarifferne markant. Vi har at gøre med mekanismer, der slet ikke er skruet sammen til det eksisterende elmarked, og missionen om hurtigst muligt at blive fri for russisk energi.

Green Power Denmark har klaget til Energi­klagenævnet over Energinets metode for producentbetaling. Hvorfor er det vigtigt for mølleejerne?

Det viser, at Green Power Denmark tager et standpunkt, hvor VE-producenternes bekymringer er blevet hørt. Jeg husker en forside for mange år siden i Naturlig Energi, hvor formanden for Dansk Energi udtalte, at vindmøllerne aldrig ville producere nok strøm til at op­­var­me de danske vandsenge. Nu stræber vi i fællesskab efter, at alt strøm i 2030 skal komme fra vind og sol, og at Danmark skal være klimaneutral i 2045. Den tid er for længst forbi, hvor netselskaberne og mølleejerne var hinandens modparter. Vi deler en fælles interesse i, at Green Power Denmark stiller krav til, at Energinet træffer fornuftige beslutninger.

De politiske målsætninger har aldrig været mere ambitiøse, men i branchen er der bred enighed om, at VE-udbygningen går for langsomt, hvis vi skal nå klimamålene i 2030. Hvordan ser du udfordringen fra din stol?

Regeringen har valgt at afskaffe udligningsordningen og væltet omkostningerne over på vindmølleejerne, hvilket er begyndt at få konsekvenser. Øgede omkostninger til nettilslutning har gjort ondt på de opstillere, der skal drive den grønne omstilling. Hvis en investering skal give mening, så er du nødt til at trække nogle hulens lange kabler ud på transmissionsnettet. Det kræver vindmølleparker af en vis størrelse, som forudsætter klarere rammevilkår for investeringer, der igen har været alt for længe om at komme på plads.

Samtidig skaber det en skæv balance, at størstedelen af den vedvarende energi bliver opstillet i Vest­jylland og i Nordjylland, hvor der bor få mennesker. Energinet har udformet en model, der skal tage højde for, at jo længere væk en vindmølle er fra det sted, hvor strømmen bruges, jo mere koster den i tilslutning til nettet.

Samfundsøkonomisk giver det mening, fordi det giver lokal forsyning og kortere kabler. Der er dog det store problem, at forbrugerne i de tætbefolkede ikke ønsker vindmøller i baghaven, og derfor bliver vindmøllerne ikke stillet op.

Hvordan løser vi det problem med NIMBY (Not In My Back Yard)?

Hvis klimamålene skal opfyldes, er der ikke et sted i Danmark, hvor man ikke kan se en vindmølle i 2050. Befolkningen har givet mandat til at få det til at ske, men det har de tilsyneladende ikke opdaget i flere af de danske byråd. Måske bliver der stadigvæk lyttet for meget til de mest højlydte vindmøllemodstandere, der er aktive på Facebook. Heldigvis virker vindmøllemodstanden mere og mere vir­­­ke­­­lig­heds­fjern, når den sættes i forhold til de udfordringer, som vi står foran med energikrisen og nødvendigheden af energiuafhængighed. Derudover har den store stopklods også været klagenævnenes lange sagsbehandlingstider og restriktive holdning til klageafgørelser. Her er der et klart behov for, at der planlægningsmæssigt findes nye veje.

Kommunernes Landsforening mener, at der er behov for mere lokalt ejerskab. Hvad mener du om det?

Andelshaverne ved Sdr. Bork er et eksempel på, hvordan vindmølleprojekter glider lettere igennem, hvis de lokale borgere får en større andel i projektet. Det kan forhåbentlig inspirere andre steder i landet, men det er også vigtigt, at overskuddet fra vindmøllerne faktisk gavner i lokalområdet - og ikke kun handler om at fylde tomme kommunekasser.

Green Power Denmark holder Ejerforum Årsmøde i Vingsted den 18. marts. Hvad er dine forventninger?

På det personlige plan ser jeg selvfølgelig frem til at hilse på en masse velkendte ansigter. Så glæder jeg mig også til at gentage succesen fra regionsmøderne i efteråret, hvor mølleejerne blev introduceret for flere af de nye medarbejdere i Green Power Denmark. I Danmarks Vindmølleforening - og senere i Wind Denmark - var vi en mindre forening, hvor medlemmerne kendte navnene på de fleste af medarbejderne. Nu er vi en større forening, hvor det ikke er muligt at kende navnene på alle, men til gengæld er kræfterne blevet flere, og dermed har kompetencerne også fået et løft.

Hvordan fortsætter VE-Ejerforum sit engagement i 2023?

VE-Ejerforum vil fortsat være det fyrtårn i Green Power Denmark, der plejer mølleejernes snævre interesser og sørger for, at det bliver lyttet til deres behov og forventninger. Vi kommer også til at få solcelleejere ind i folden, fordi de har nogle af de samme udfordringer som os. Som formand i VE-Ejer­forum vil jeg fortsat have en plads i forretningsudvalget, hvor vi taler i dybden før bestyrelsesmøderne i Green Power Denmark. På den måde vil mølleejerne fortsat blive hørt i maskinrummet, og samtidig være med til at præge energipolitikken i Danmark.

Interviewet er første gang bragt i Naturlig Energi

Naturlig Energi 01-2023
Naturlig Energi

Naturlig Energi er Green Power Denmarks medlemsmagasin, der udkommer seks gange årligt.

Udgivet
Februar 2023

Nyheder direkte i din indbakke?