OVERBLIK

Den grønne brint - og alle de andre

Brint fremstillet af strøm fra vindmøller og solceller kommer til at spille en nøglerolle i fremtidens bæredygtige energiforsyning. Fossilt fremstillet brint er derimod særdeles klimabelastende og bruges i stor stil mange steder i verden. Green Power Denmark giver dig overblik over de mange forskellige former for brint.

Grøn brint

Illustration: doidam10/Colourbox

Grøn brint

De seneste års store prisfald på vedvarende energi har gjort det muligt, at bruge strøm fra vindmøller og solceller til at fremstille brint. Det sker via en proces kaldet elektrolyse, hvor strømmen bruges til at spalte vandmolekyler (H2O) til brint (H2) og ilt (O). Denne proces udleder ikke CO2.

Derimod giver processen et betydeligt energitab, men kan betragtes som en lagringsmulighed, der gør det muligt at elektrificere fx industriprocesser og tung transport, der ikke kan elektrificeres direkte.

Lastbiler kan fx bruge den grønne brint, som den er, mens der skal tilsættes CO2 eller Nitrogen for at fremstille andre grønne brændsler som metanol, ammoniak og eKerosene/jetfuel, som kan bruges af skibe og fly.

...

Grå brint

Den langt mest udbredte måde at fremstille brint på, er ved afbrænding af naturgas, på engelsk kaldet steam methane reforming. Denne proces udleder op til 12 ton CO2 pr. ton fremstillet brint og bruges i dag af virksomheder inden for raffinering af olieprodukter, samt fremstilling af kemikalier og gødning.

...

Blå brint

Blå brint er fremstillet på samme måde som grå brint. Her indfanges og lagres den udledte CO2 fx i undergrunden i en proces kaldet ”carbon capture and storage” (CCS).

...

Pink brint

Pink brint er, lige som grøn brint, fremstillet via elektrolyse, men strømmen kommer fra atomkraft i modsætning til vindmøller og solceller. Denne type brint omtales undertiden også som lilla eller rød brint.

...

Sort/brun brint

Brint der er fremstillet på basis af sten eller brunkul kaldes for sort – eller brun – brint og er lige som grå brint stærkt CO2-udledende. Tit bruges betegnelsen sort brint dog om al brint, der er fremstillet ved afbrænding af fossile brændsler.

...

Vidste du at...?

Brint eller Hydrogen (H2) er det letteste af alle grundstoffer og har  atomnummer 1 i det periodiske system.

Det er farve-, lugt- og smagsfrit og særdeles brændbart. Ved afbrænding af brint udledes kun vand – til gengæld kan fremstillingen af brint udlede store mængder af CO2.

...

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?