Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Klimaaftale sikrer grøn omlægning af elvarmeafgiften

Med klimaaftalen sænkes elvarmeafgiften til et minimum. Det vil gøre det markant billigere for danskerne at varme op med grøn strøm, og får kæmpe betydning for målet om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Det bliver markant billigere at producere strøm fra vedvarende energi i forhold til fossile brændsler. Partierne bag klimaaftalen er nået til enighed om en nedsættelse af elvarmeafgiften fra 15,5 øre/kWh til henholdsvis 0,4 øre/kWh for erhverv og 0,8 øre/kWh for husholdninger. Samtidig forhøjes afgiften på fossile brændsler fra 56,7 kroner/gigajoule til 63,4 kroner/gigajoule.

”På en dag hvor det virkelig blæser igennem, leverer danske vindmøller op til 150 procent af vores elforbrug. Fjernelsen af elvarmeafgiften betyder, at en markant større andel af oversskudsstrømmen vil blive anvendt i Danmark i stedet for at blive solgt til pumpekraft i Norge eller til elektrolyseanlæg i Holland,” siger Kim Behnke, udviklingschef i Dansk Fjernvarme.

Sænkelsen af elvarmeafgiften øger incitamentet for at bruge varmepumper i fjernvarmeproduktionen, der er den mest effektive måde at udnytte og regulere vindmøllernes uforudsigelige el-produktion. Dansk Fjernvarme anser dog ikke en så markant reduktion af elvarmeafgiften som helt uproblematisk, fordi den risikerer at gøre rene el-løsninger mere konkurrencedygtige.

”En sænkelse af elvarmeafgiften for husholdninger ned til 0,8 øre/kWh kan skabe et incitament for at anskaffe sig en individuel varmekilde. Det vil få en negativ effekt på den grønne omstilling, og det er noget som Dansk Fjernvarme i hvert fald har tænkt sig at gå i dialog med politikerne om til efteråret,” siger Kim Behnke. 

Elvarmeafgiften 

Elvarmeafgiften er en betegnelse for afgiften på elektricitet anvendt til opvarmning af helårsboliger og afgiften på elektricitet anvendt til eksempelvis vandvarmere og varmepumper. Det er først i de senere år, at afgiften på el til varme for alvor er rykket i en grønnere retning. I 2017 var elvarmeafgiften 40 øre/kWh. I den seneste energiaftale fra 2018 blev elvarmeafgiften nedsat til 20,6 øre/kWh i 2020 og siden til 15,5 øre/kWh. Med den nye klimaftale er elvarmeafgiften nedsat til henholdsvis 0,4 øre/kWh for erhverv og 0,8 øre/kWh for husholdninger.

...


Wind Denmark Roser politikerne   

I Wind Denmark har man længe argumenteret for en reduktion af elvarmeafgiften til et rundt 0. Derfor er man i foreningen glad for, at elvarmeafgiften endelig er blevet sat markant ned.

”Nu kan vi for alvor komme i gang med at varme boliger og virksomheder op med grøn elektricitet. Det sætter et ordentlig skub i den elektrificering, som Danmark så hårdt har brug for, hvis vi skal nå vores ambition om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Læs også: Tid til rygestop i klimapolitikken 

Jan Hylleberg henviser til Klimarådets anbefalinger til, hvordan Danmark får gang i samfundshjulene igen efter corona-pandemien. Her er en sænkelse af elvarmeafgiften det øverste punkt på dagsordenen. For eksempel er prisen på landvind faldet til et niveau, der kun kræver støtte i tillæg til elprisen på omkring 1,5-øre/kWh. Det viser det seneste udbud af landvind og solcelleenergi fra december 2019.

”Det alene taler for, at der er en kæmpe samfundsmæssig gevinst ved at sænke afgiften på elektricitet. Det vil skabe erhvervsaktivitet, grønne jobs og øge incitamentet i forhold til at investere i brintanlæg og Power-to-X teknologi. Sænkelsen i elvarmeafgiften øger også incitamentet til et højere elforbrug, hvilket kan bidrage til, at elprisen for danske mølleejere omsider kan bevæge sig imod et mere bæredygtigt niveau,” siger Jan Hylleberg.  

Nyheder direkte i din indbakke?