ELNET TIL FREMTIDEN

Kommuner: Nødvendigt med bedre rammer for investeringer i elnet

Business Region Aarhus, der er et erhvervsstrategisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner, efterlyser prompte politisk handling, så elnetselskaber kan investere på forkant i den elinfrastruktur, der er nødvendig for den grønne omstilling.

transformer

Business Region Aarhus, der er et erhvervsstrategisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner, opfordrer staten til at sætte skub i det politiske spor om opdatering af lovgivningen, så elnettet ikke bliver en flaskehals for den grønne omstilling. Foto: Jeppe Carlsen

Lovgivningen om de danske elnetselskabers økonomiske rammer skal ændres, så selskaberne – herunder dem i Østjylland – kan dække deres meromkostninger til transformerstationer, kabler og andet udstyr med blik på fremtidens vækstbehov.

I dag er rammerne baseret på historiske data, så for at undgå at elnettet bliver en flaskehals for den grønne omstilling, opfordrer Business Region Aarhus, der er et erhvervsstrategisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner, staten til at sætte skub i det politiske spor om opdatering af lovgivningen.

Regionens kommuner har netop udgivet en analyse udarbejdet af Rambøll om behovet for mere elnet i Østjylland. Formanden for Business Region Aarhus og borgmester i Skanderborg Kommune, Frands Fischer (S), påpeger, at Folketinget allerede i 2021 aftalte at finde en løsning, så investeringerne i elnettet bl.a. ved hjælp af et grønt tillæg kan ske på forkant

– Det rækker ikke i den nye og grønnere verden at udvide på bagkant. Med den her rapport kan vi jo se, at det også for os i Østjylland er presserende, at den løsning snart findes og implementeres. Hverken klimaet eller vores lokale erhvervsliv og borgere kan være tjent med, at elnettet og manglende lovgivning bliver en flaskehals og barriere for den grønne omstilling, siger Frands Fischer.

Elnet er fundament for grøn omstilling

Betina Haugaard Heron, direktør i Konstant
Vi er naturligvis åbne for et endnu tættere samarbejde med kommunerne om at sikre elnet til fremtiden i vores område, siger Betina Haugaard Heron, direktør, Konstant. Foto: Konstant

Direktør Betina Haugaard Heron fra Konstant Net, der er et af de selskaber, der driver elnet i Østjylland, glæder sig over det kommunale engagement.

– Vores netudbygningsplan viser også, at der er behov for betydelige investeringer i de kommende år. Elnettet er fundamentet for den grønne omstilling i Danmark. Vi kan se, at en større og større del af vores energiforbrug – herunder også til transport, industri og varme – vil trække på elsystemet, så det er helt afgørende, at vi kan lede endnu mere elektricitet fra bl.a. sol og vind gennem nettet, siger Betina Haugaard Heron.

Viceadm. direktør Mette Rose Skaksen fra Green Power Denmark bekræfter, at elnetselskaberne – herunder dem i Østjylland – har et stort behov for at investere i deres elnet, hvis det skal lykkes at implementere de meget ambitiøse politiske ønsker om elektrificering af Danmark.

– Vi er enig i konklusionen fra rapporten fra Business Region Aarhus om, at der er behov for massive investeringer i elnet. Investeringerne er forudsætningen for, at Danmark når sit klimamål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030, siger Mette Rose Skaksen.

Elektrificeringen er i fuld gang

Mange virksomheder henvender sig i øjeblikket til elnetselskaberne og anmoder om nettilslutning af nyt forbrug og ny produktion. Elektrificeringen er altså i fuld gang – og den virkelighed indretter elnetselskaber sig til. Mange netselskaber er således i gang med at opgradere elnettet.

– Men opgaven er så stor, at det også er nødvendigt at tilpasse den økonomiske regulering af elnetselskaberne, så den understøtter de markant stigende investeringer. Hastighed er afgørende i den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt, at netselskaberne har gode rammer for at kunne investere på forkant i de tilfælde, hvor dette er den samfundsøkonomisk rigtige løsning, så elnettet er klar til blandt andet erhvervslivets elektrificering, siger Mette Rose Skaksen.

Green Power Denmark har i dialog med elnetselskaberne udarbejdet sine egne investeringstal for behovet frem mod 2030. De viser, at der er behov for at investere et større tocifret milliardbeløb i transformerstationer, kabler, digitalisering m.m. Netselskabernes egne vurderinger fremgår af de netudviklingsplaner, der er meldt ind til myndighederne. Netudviklingsplanerne er ved at blive opdateret, så der foreligger nye versioner i 2024.

Behov for tættere samarbejde

Om Business Region Aarhus

Business Region Aarhus er et erhvervsstrategisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner: Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Aarhus. Østjylland er Danmarks næststørste vækstcenter med 1 mio. indbyggere, 50.000 virksomheder og en halv million arbejdspladser.

...

Rapporten fra Business Region Aarhus anbefaler et endnu tættere samarbejde mellem kommuner, erhvervsliv og netselskaber for at sikre optimale vilkår for planlægningen.

– Den anbefaling tager vi selvfølgelig også med os videre. Og det er noget, vi allerede har fokus på i kommunerne, men også i Business Region Aarhus regi. En analyse som den her er jo også en form for døråbner og har allerede givet rigtig mange gode relationer og videndeling på kryds og tværs af aktører. Det skal vi da bestemt bygge videre på, siger Frands Fischer.

En række kommuner har rakt ud efter elnetselskaberne i forbindelse med strategisk energiplanlægning og diverse klimaindsatser, og en del elnetselskaber har rakt ud efter kommunerne i forbindelse med netudviklingsplanlægning.

–  Kommunerne besidder en nøglerolle i den grønne omstilling, både når det handler om at finde plads til mere vedvarende energi og transformerstationer, og når det handler om at elektrificere transport, opvarmning og industri. Vi er naturligvis åbne for et endnu tættere samarbejde med kommunerne om at sikre elnet til fremtiden i vores område, fastslår Betina Haugaard Heron fra Konstant Net. 

Nyheder direkte i din indbakke?