INDVIELSE

Lokale kræfter bag Sdr. Bork Vindpark er ægte klimahelte

Fem moderne Vestas-testmøller afløser 19 ældre møller i Sdr. Bork Vindpark, der fredag blev indviet. Den lokale opbakning til projektet har været stor hele vejen igennem, og det roste Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark. ”Det er jer, der gør, vi i dag har verdens højeste andel af vindenergi i elnettet,” lød det til mere end 200 lokale borgere, der var med.

Kristian Jensen indvier Sdr. Bork Vindpark 13. januar 2023

Green Power Denmarks adm. direktør Kristian Jensen fik æren at klippe den røde snør og trykke på startknappen i en af vindmøllerne til indvielsen af Sdr. Bork Vindpark. Projektet har med udskiftning af 19 ældre produktionsmøller med fem moderne Vestas V162-møller på 6,2 MW per stk., øget den årlige elektricitetsproduktion fra 23 mio. kWh til 120 mio. kWh.

– Det er jer, som fortjener rosen for at bane vejen for vores nuværende førerposition i verden. Det er jer, der gør, vi i dag har verdens højeste andel af vindenergi i elnettet. Det er jer, der er de ægte klimahelte i Danmark.

Sådan sagde adm. direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, efter han på en blæsende og regnfuld fredag havde klippet den røde snor og dermed indviet Sdr. Bork Vindpark. Ordene var rettet mod de lokale kræfter bag vindmølleparken, deres mange samarbejdspartnere, leverandører, politikere og nysgerrige borgere, der var mødt op på en mark ved landsbyen Sdr. Bork nær Skjern.

Mange af andelshaverne i Sdr. Bork Vind K/S, der står bag vindparken, ejede også de oprindelige 19 møller, heraf flere lokale lodsejere. Flere af bestyrelsesmedlemmerne har bidraget aktivt til repowering-projektet og været et stærkt bindeled til lokalbefolkningen.   

– Sdr. Bork Vind K/S har været den suverænt største arbejdsplads i lokalområdet de sidste mange måneder, men intet varer desværre for evigt. Det har været en lærerig og tidskrævende proces, og det er imponerende, at vindmøllerne allerede er i drift efter en byggeproces på ni måneder, sagde Claus Sommer Thomsen, bestyrelsesformand Sdr. Bork Vind K/S.

Indvielse af Sdr. Bork Vindpark 13. januar 2023
Over 200 deltog ved indvielsen af vindmøllerne ved Sdr. Bork. I foråret 2021 blev de forberedende analyser af vindmøllernes miljøpåvirkning færdiggjort, og den endelige kommunale godkendelse blev igangsat efter sommerferien i 2021. Den 22. december 2022 blev vindmøllerne tilsluttet nettet.  

Vestas som totalleverandør

Vestas har været totalleverandør på repowering-projektet ved Sdr. Bork. Det er det første projekt i Danmark med Vestas’ EnVentus-vindmøller, hvor nacelle-strukturen er designet til at sikre en bedre logistik og fleksibilitet i transporten.

– Vi har været involveret fra start til slut i projektet, og har håndteret alle opgaver inden for design, indkøb og installation af vindparken, ligesom vi fremover skal bruge vindmøllerne til at teste vores nyeste teknologi tæt på vores fabrikker og udviklingsafdelinger i området. Indvielsen af møllerne er kulminationen på det gode samarbejde med udviklerne, Ringkøbing-Skjern Kommune og de mange lokale leverandører på repowering-projektet, fortalte Thomas Kirk Jepsen, Senior Vice President for Global Construction Management i Vestas.     

De fem nye landvindmøller ved Sdr. Bork er blevet godkendt af Energistyrelsen som testvindmøller. Projektet støtter således op om Ringkøbing-Skjerns Kommunes målsætning om at skabe muligheder for udvikling og test og vindmøller.  

Indvielse af Sdr. Bork Vindpark 13. januar 2023
Efter en officiel indvielse bød Sdr. Bork Vind K/S på forplejning i det lokale forsamlingshus. Borgere, der bor tæt på vindmøllerne, har fået tilbud om at købe andele svarende til 10 procent af projektet.

Godkendt med 29 af 29 stemmer

Siden efteråret 2020 har Momentum Energy Group, der ejede to af de ældre vindmøller, og i dag forestår udviklingen af over 20 vind- og solprojekter i Danmark, haft ansvaret for projektledelsen med opsætning af de fem nye vindmøller ved Sdr. Bork

– Der har været et godt samarbejde imellem Momentum Energy Group og bestyrelsen i Sdr. Bork Vind K/S, hvilket har givet selskabet den klare fordel, at vi har kunnet drage nytte af viden om både lokale forhold på den ene side og vigtige og kritiske forhold om bl.a. kontrakter, dokumentation, risikostyring og tekniske løsninger på den anden, sagde Michael Shalmi, der er bestyrelsesformand i Momentum Energy Group.  

– Det er da sejt, at vi har lokale lodsejere, der kan tage sådan et initiativ. Sdr. Bork blev godkendt med 29 ud af 29 stemmer i byrådet. Vi har haft meget få klager, og det viser også, hvordan projektet er gennemført med den største ansvarlighed, og hvor stor opbakningen har været i det omkringliggende samfund, sagde Ole Nyholm Knudsen, der er formand i Teknik og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 Takkede bagkanter skal øge produktionen af energi fra Vestas 6,2 MW-møller
NYE MØLLER

Landskabet syd for Ringkøbing Fjord bliver mere roligt, når et repowering-projekt i Sdr. Bork fjerner 25 år gamle vindmøller og sætter...

Sagt ved indvielsen

– De nye møller ved Sdr. Bork har været længe undervejs. Jeg vil gerne takke for den vedholdenhed, I har haft i forbindelse med projektet. Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks klimakommune nr. 1, og Sdr. Bork bidrager til, at vi beholder denne grønne førertrøje til gavn for både klimaet og vores borgere.
Ole Nyholm Knudsen, formand for Teknik og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune

– Vi har haft et forbilledligt samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og medarbejderne i administrationen, der har bidraget til, at de nye vindmøller i Sdr. Bork har kunnet blive godkendt og færdigopsat indenfor bare 16 måneder fra start til den endelige kommunale godkendelsesproces.
Michael Shalmi, bestyrelsesformand i Momentum Energy Group

– Langt før det blev politisk populært at tale om investeringer i vedvarende energi og den grønne omstilling, så har en række danskere taget initiativ og handlet. Det er bl.a. de visionære investorer, der i første omgang skabte fundamentet for den første vindmøllepark ved Sdr. Bork, som i dag har reinvesteret i de nye og mere effektive vindmøller.
Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark   

...

 

Nyheder direkte i din indbakke?