Pressemeddelelse

Mål om grøn energi på land kræver flere politiske tiltag

Green Power Denmark roser regeringen og et bredt flertal i Folketinget for hurtigt at lande en aftale om energiparker på land. Men den grønne erhvervsorganisation opfordrer politikerne til at iværksætte yderligere initiativer, hvis vi skal nå målet for udbygningen af grøn energi på land.

Sol- og vindenergi ved Veddum Kær

Foto: Jeppe Carlsen

Inden 2030 skal Danmark firedoble mængden af grøn strøm fra vindmøller og solceller på land. Men i øjeblikket snegler udbygningen sig afsted. Derfor hilser Green Power Denmark aftalen om energiparker på land, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget er blevet enige, velkommen.

– Nu er vi i gang. Men vi skal videre. Vi har gang på gang set sager, som tydeligt viser, at vores system ikke passer til det tempo, klimakampen kræver. Derfor bør politikerne fortsat arbejde på at fjerne barrierer for grøn energi, sikre hurtigere sagsbehandling og stoppe med at gøre det dyrere at opstille vindmøller og solceller. Det kan for alvor sætte fart på udbygningen, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Klimakrisen buldrer afsted, og det haster med at finde plads til vedvarende energi. Politikerne har besluttet, at det blandt andet er energiparker, der skal løse den udfordring, og tillægger hensynet til vindmøller og solceller højere vægt i de arealer end hidtil. Det har jeg en forventning om holder, når ideen om energiparker møder virkeligheden.
Kristian Jensen, adm. direktør, Green Power Denmark

Med aftalen går regeringen nu videre med de 32 områder, der potentielt kan blive til energiparker. I parkerne er der yderligere muligheder for at opnå dispensation fra en række plan- og naturmæssige hensyn, som hidtil har blokeret eller besværliggjort mulighederne for, at virksomheder og kommuner kan opsætte vindmøller og solceller.

Klimakrisen buldrer afsted, og det haster med at finde plads til vedvarende energi. Politikerne har besluttet, at det blandt andet er energiparker, der skal løse den udfordring, og tillægger hensynet til vindmøller og solceller højere vægt i de arealer end hidtil. Det har jeg en forventning om holder, når ideen om energiparker møder virkeligheden, siger Kristian Jensen og understreger:

– Energiparker løser i sig selv ikke den enorme opgave, vi står overfor. En stor del af udbygningen skal ske udenfor parkerne, og derfor er der brug for yderligere lempelser, som regeringens energikrisestab også har peget på. Det er positivt, at aftalen understreger det. For at gøre det politiske mål til virkelighed beder vi bare om 1,3 procent af Danmarks areal. Men hvis alle andre hensyn får en forlomme i køen til arealerne, misser vi muligheden for sameksistens mellem natur og energi. I sidste ende risikerer vi at gøre den grønne omstilling hjemløs og muligheden for at afværge klimaforandringer håbløs.

Kristian Jensen glæder sig over, at aftalen sikrer, at kommuner med energiparker får én indgang til de statslige myndigheder på natur- og miljøområdet. Samtidig skal der laves detaljerede vejledninger om naturdirektiver og muligheder for dispensation, hvilket ifølge Green Power Denmark kan føre til større klarhed og hastighed i sagsbehandlingen, da det er en af årsagerne til store forsinkelser i grønne energiprojekter.

Byrdestop for vedvarende energi

Aftale om energiparker præsenteres 12. december 2023
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard præsenterede tirsdag eftermiddag aftalen med miljøminister Magnus Heunicke, kirkeminister og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin og aftalepartierne. Foto: Peter Alexandersen

Aftalen skruer op for den årlige bonus til naboer til vindmøller og solceller og indbetalingen til grøn pulje, som den enkelte kommune råder over. Samtidig fremgår det, at de lovgivningsmæssige rammer for kommunale særaftaler skal gøres tydeligere, men Green Power Denmark efterlyser det endelige opgør.

– Vi har lænet os konstruktivt ind i diskussionen om kompensation og fra start efterspurgt et opgør med kommunale særkrav, der er skruet op år for år. Nogle gange er der tale om krav til opstillere, man aldrig ville acceptere ved andre anlægsprojekter. Vi forventer, at man nu vil sikre, at de lovgivningsmæssige rammer bliver overholdt. For i øjeblikket står det hen i det uvisse, hvilke redskaber der skal tages i brug for at dæmme op for den skjulte skat på grøn energi, som de her særkrav udgør, siger Kristian Jensen og fortsætter:

– Vi har set, at de udgifter, som politikerne har bestemt, at opstillerne af vindmøller og solceller skal betale i Danmark, er steget dramatisk de senere år. Det kan ikke fortsætte. Vi opfordrer til, at der indføres et byrdestop, hvor hverken Folketinget eller kommunerne sender flere rudekuverter til dem, som opstiller den vedvarende energi, der er altafgørende for grøn og sikker fremtid.

Landvind og solceller
Pressemeddelelse

I 2019 var der politisk bestemte omkostninger for 52.000 kroner, hver gang en udvikler opførte en megawatt vindmøller på land. Nye...

Nyheder direkte i din indbakke?