Pressemeddelelse

Det skal være slut med at påføre solceller og vindmøller flere udgifter

I 2019 var der politisk bestemte omkostninger for 52.000 kroner, hver gang en udvikler opførte en megawatt vindmøller på land. Nye beregninger viser, at i 2024 vil det nogle steder koste udviklere over 1,3 mio. kr. pr. megawatt på grund af de ekstra udgifter, som politisk er blevet lagt på nyopførte solceller og vindmøller. Hvis vi skal have tilstrækkeligt med grøn energi i fremtiden, er vi nødt til at stoppe med at placere flere regninger hos udviklerne, advarer Green Power Denmark.

Landvind og solceller

Foto: Jeppe Carlsen

Siden 2019 er der blandt andet kommet en ny skat på jord. Udviklerne skal betale forhøjet kompensation til naboerne til vindmøller og solceller, og der er kommet væsentligt højere tariffer og tilslutningsbidrag, som går til at forstærke elnettet.

- En udvikler af vedvarende energi har set den ene rudekuvert efter den anden lande i postkassen de seneste fem år. Der er gode grunde til dem hver især, men samlet set er der nu tale om så store udgifter, at det i mange tilfælde kun lige akkurat hænger sammen. Og der er flere eksempler på projekter, som er blevet droppet, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.

De stigende udgifter er en del af forklaringen på, at der er sket en opbremsning i antallet af nye solcelleparker, og at der i år bliver pillet flere vindmøller ned, end der bliver sat op. Konkret vil et vindmølle- eller solcelleprojekt i for eksempel Vestjylland koste over 1 million kr. mere per MW i 2023, end det gjorde i 2019.

Senest har regeringen foreslået at øge bidraget til naboer og kommuner. Det er kun opstillere af solceller og vindmøller, der skal betale den slags udgifter. Det gælder ikke for biogasanlæg, landbrug eller en fabrik.
Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark

- Vi vil gerne have mere billig grøn strøm, men vi bliver ved med at pålægge det nye omkostninger. Senest har regeringen foreslået at øge bidraget til naboer og kommuner. Det er kun opstillere af solceller og vindmøller, der skal betale den slags udgifter. Det gælder ikke for biogasanlæg, landbrug eller en fabrik, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Byrdestop nu

Green Power Denmark beder politikerne om at holde igen med at påføre udviklerne nye udgifter. Tiden er inde til at indføre et decideret udgifts- og byrdestop, og dermed skabe tryghed for opstillerne. Ellers stopper udviklerne med at investere i vindmøller og solceller i Danmark.

- Vi er i den fantastiske situation, at vi kan producere klimavenlig energi uden, at staten skal til lommen. Solceller og vindmøller er ganske enkelt de mest konkurrencedygtige energiformer, der findes. Men vi er nødt til at sætte bremsen i for nye udgifter, hvis ikke den grønne omstilling skal gå i stå, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Thomas Aarestrup Jepsen
- Vi er i den fantastiske situation, at vi kan producere klimavenlig energi uden, at staten skal til lommen. Solceller og vindmøller er ganske enkelt de mest konkurrencedygtige energiformer, der findes. Men vi er nødt til at sætte bremsen i for nye udgifter, hvis ikke den grønne omstilling skal gå i stå, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark. Foto: Thomas Steen Sørensen.

Green Power Denmarks opgørelse tager kun højde for udviklingen i omkostninger, der følger af nye politiske beslutninger. Opgørelsen berører ikke de omkostninger, som vedvarende energi-projekter i høj grad bliver pålagt lokalt. Det er en praksis, som Green Power Denmark opfordrer til, bliver standset, hvis Folketinget, som ønsket af regeringen, øger kompensationen til naboerne markant.

- Nu ser der ud til at komme ensartede regler over hele landet. Til gengæld må det være slut med krav om støtte til alverdens lokale projekter udenom de transparente støtteordninger. Der er brug for realisme, hvis vi skal producere mere vedvarende energi på vores landarealer, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Siden 2019 har der været en kraftig inflation, som har ført til højere priser på materialer, og inden for det seneste år har rentestigningerne gjort det væsentligt dyrere at låne og forrente penge. Disse udgiftsstigninger er ikke medregnet, da opgørelsen tager udgangspunkter i omkostninger som følge af ændret regulering.  Stigende priser på materialer rammer desuden med nogenlunde samme kraft i alle lande, der opstiller vedvarende energi.

Nyheder direkte i din indbakke?

Kontakt

Claus Kaae-Nielsen

Claus Kaae-Nielsen

Senior presserådgiver
23 32 68 29