SAMARBEJDE

Ørsted og CIP vil bygge fire danske havmølleparker sammen

CIP tager Ørsted med som partner i fire danske havvindprojekter på ialt 5,2 GW i Nord- og Østersøen.

Anholt Havvindmøllepark

Arkivfoto: Ørsted

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) går sammen med Ørsted om at udvikle fire havvindprojekter, som CIP tidligere har ansøgt Energistyrelsen om under den såkaldte ’åben dør-ordning’.

Projekterne Vikinge Banke og Jyske Banke Nord på hver 1,1 GW i Nordsøen samt Østersøprojekterne Bornholm Bassin Syd og Øst på hver 1,5 GW kan ifølge parterne bygges uden statstilskud i 2027/28 og markere starten på et Power-to-X-industrieventyr, hvis myndighederne giver tilladelserne i tide. 

Rasmus Errboe, der er regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted, er begejstret for det nye 50/50-partnerskab, der samler unikke kompetencer og viden.

– Danmark har været en pioner i havvindindustrien og er førende i den grønne omstilling. De fire store åben dør-projekter kan være med til at cementere Danmarks fortsatte førerposition og skabe fundamentet for at kickstarte den næste fase af et dansk erhvervseventyr inden for produktion af grøn brint og grønne brændstoffer.

Seniorpartner i CIP Torsten Lodberg Smed tilføjer:

– Det er en oplagt god ide, at de mest erfarne danske havvindudviklere går sammen for at sikre, at danmarkshistoriens største udbygning af havvind sker så effektivt som muligt og i behørig respekt for miljøet og biodiversiteten i de danske farvande. Vi er stolte over sammen med Ørsted at give vores bud på, hvordan vi kan sikre Danmark den grønne energi, som aldrig har været mere nødvendig end i disse dage. Hvis det lykkes os at gennemføre projekterne, vil vi desuden sikre den grønne strøm, som er nødvendig for at give den danske Power-to-X-industri et tiltrængt skub frem.

Vi er stolte over sammen med Ørsted at give vores bud på, hvordan vi kan sikre Danmark den grønne energi, som aldrig har været mere nødvendig end i disse dage. Hvis det lykkes os at gennemføre projekterne, vil vi desuden sikre den grønne strøm, som er nødvendig for at give den danske Power-to-X-industri et tiltrængt skub frem.
Torsten Lodberg Smed, Seniorpartner i CIP

I alt har Energistyrelsen modtaget 47 ansøgninger om at bygge havvind under åben dør-ordningen, der fungerer parallelt med de statslige udbud. Under åben dør-ordningen påtager virksomhederne sig en række yderligere risici i forhold til såvel projektudvikling og afregning af strøm fra de færdige parker. Selskaberne omfatter blandt andet Andel, European Energy, Wind Estate og Copenhagen Energy.

Green Power Denmark støtter op om det nye partnerskab og lægger vægt på, at en ny regering hurtigt må tage beslutning om de mange projekter i åben dør-pipelinen.

– Det er positivt, at to så store danske spillere nu går sammen om at bygge havvind hurtigt. Parkerne kan stå klar i 2027 og levere grøn strøm til Danmark og EU i en tid, hvor alle skriger på grøn energi. Samtidig er det en vigtig udmelding, at parkerne vil leve op til de samme bæredygtighedsstandarder som parkerne i kommende statslige udbud. Vi ser frem til, at en kommende minister hurtigt træffer beslutning om alle kommende åben dør- projekter, så der skabes klarhed, siger afdelingschef Kristine Grunnet.

Ifølge Ørsted og CIP skal de fire åben dør-projekter møde samme høje krav som kommende statslige udbud og være med til at sætte retningen for en havvindudbygning, der tager hensyn til både natur, klima og lokalsamfund.

– Det er Ørsteds og CIP’s forhåbning, at projekterne kan opføres forud for og parallelt med projekterne i de statslige udbud, så havvindindustrien kan få sigtbarhed for nye projekter og en stabil pipeline, hvilket vil skabe bæredygtig vækst i leverandørkæden, hvoraf en stor del har hovedsæde eller produktion i Danmark, skriver selskaberne.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?