UDSYN

Solceller skal ud på havet

Makkerskabet mellem solceller og vindmøller på land breder sig ud på havet. Flydende solceller skal før første gang testes af i større skala i havvindmølleparken Hollandse Kust Noord.

Flydende solceller

Solceller i kombination med havvind har tre væsentlige fordele: Pladsen på havet udnyttes bedre, vind og sol har forskellige produktionsprofiler op mod elmarkedet, og de to teknologier supplerer hinanden godt i forhold til fremtidig brintproduktion. Foto: Oceans of Energy

Makkerskabet mellem solceller og vindmøller breder sig fra landjorden og ud i havet. Den nye hollandske havvindmøllepark Hollandse Kust Noord bliver verdens første, hvor solpaneler skal lægges ud imellem de store havvindmøller i Nordsøens barske vejrforhold.

Det er der principielt tre væsentlige fordele ved. For det første at producere mest mulig energi, når pladsen på havet alligevel er afsat til energiproduktion. For det andet at udnytte vind og sols forskellige produktionsprofiler og få en mere jævn produktion af strøm med mindre variation til gavn for elsystemet. For det tredje kan en udjævnet produktion gøre fremstillingen af brint via elektrolyse mere effektiv.

Udvikling af flydende solceller

2019
Oceans of Energy installerer de første paneler under 1 km fra land. Systemet udvides senere til 50 kW og flyttes ud i en afstand af 12 km fra kysten.

2020/21
Testanlægget udvides løbende og testes af de første stormvejr.

2022
Systemet overlever seks dage i træk med kraftig storm i løbet af februar – herunder stormen Eunice, der er en af de kraftigste i 50 år og skaber bølger på 10 meter.

2023
CrossWind, der er et joint venture mellem Shell og Eneco, tilldeler Oceans of Energy en kontrakt på at installere og drive flydende solceller i havmølleparken Hollandse Kust Noord. Anlægget skal være i drift i 2025.

...

– Vi lægger offshore solenergi oven i offshore vindenergi. Vores system er en af nøglerne for at få succes med de innovative dele af den nye vindmøllepark. Det er et stort ansvar, da Hollandse Kust Noord kommer til at være et eksempel på kombinationen af havvind og solcelleparker i fremtiden, lød det fra stifter og CEO i Oceans of Energy Allard van Hoeken, da aftalen blev indgået i foråret.

Testet af kraftig storm

Virksomheden blev stiftet i 2019 og har siden knoklet med at bevise, at de flydende solceller er et levedygtigt koncept. Blandt andet har det været nødvendigt at demonstrere, at panelerne er i stand til at modstå de voldsomme naturkræfter i et hårdt havmiljø som Nordsøen.

I 2020 blev det første mindre testanlæg installeret i et område af Nordsøen, der er kendt for hårde betingelser. Siden er det løbende udvidet til én megawatt og har ifølge Oceans of Energy formået at overleve en række stærke storme med vindhastigheder på mere end 100 km/t – eller 12 Beaufort i fagtermer – og forblive på plads i bølger på over 10 meter. En af stormene, Eunice, er endda registreret som en af de fem kraftigste i mere end 50 år.

På plads i 2025

Virksomheden lover, at anlægget kan modstå bølger på op til 13 meter og leve i 30 år med begrænset vedligeholdelse. Shell og Eneco, der er udviklerne bag Hollandse Kust Noord, tror da også tilstrækkeligt meget på idéen til at give den et seriøst skud. Planen er, at de flydende solceller skal installeres i 2025, mens selve havvindmølleparken allerede står færdig i år.

– Havbaseret solenergi er et spændende udviklingsområde for vedvarende energi, der har kurs mod at spille en vigtig rolle i energiomstillingen. Projektet markerer en milepæl i vores CrossWind Innovations Team, der fortsætter med at skubbe på i arbejdet for at skabe bedre energiløsninger i fremtiden, forklarer Maria Kalogera, Innovations Manager i det fælles udviklingsselskab CrossWind.

Mere end 20 foreninger og virksomheder, herunder store udviklere af havvind som Vattenfall og RWE Renewables, er ifølge Oceans of Energy tilknyttet projektet med at udvikle flydende solceller som observatører eller partnere.

Hollandse Kust Noord

  • Støttefri havvindmøllepark udviklet af Shell og Eneco via selskabet CrossWind.
  • Kapacitet på 759 MW fordelt på 69 møller på hver 11 MW fra Siemens Gamesa.
  • Første mølle installeret i april 2023 – forventet fuld idriftsættelse i 2023.
  • Første vindmøllepark i verden med en kombination af batterilagring og produktion af grøn brint til havs i stor skala.
  • Første vindmøllepark med en dedikeret ambition om at demonstrere og modne teknologier, der kan håndtere wake-effekten. Wake-effekten er det vindtab, der opstår bag en vindmølle og påvirker produktionen i bagvedliggende møller.
...

Artiklen er første gang bragt i Green Power Denmark Magasinet

Nyheder direkte i din indbakke?