EL & TEKNIK '24

Elnettet er blevet en gazellevirksomhed

EL & TEKNIK ’24 er skudt i gang, og det summer af liv i messehallerne, hvor alverdens teknik vises frem. I år kan deltagerne høre meget mere om elektrificeringens muligheder og udfordringer på elektrificeringsscenen, som Green Power Denmark står bag. Messen fortsætter til torsdag.

Højt humør på EL & TEKNIK '24

EL & TEKNIK ’24 fortsætter til og med torsdag. Deltagelse er gratis, og registrering kan foretages, når man møder op. I alt forventes op mod 8.000 deltagere at besøge messen, hvor 165 udstillere står klar til at tale om produkter, services og karrieremuligheder. Foto: EL & TEKNIK/Kent Rasmussen

Man skal ikke gå mange skridt i Odense Congress Center før øjnene falder på noget spændende, man som besøgende kan afprøve.

Det er et termografikamera, forklarer salgskonsulent Karsten Damm fra GoMeasure om den tunge kikkert, der bruges til bl.a. at fejlsøge i eltavler.

EL & TEKNIK '24
På vej mod elektrificeringsscenen ved EL & TEKNIK ’24 er det flere gange fristende at stoppe op og tale med de mange fremmødte udstillere, der leverer nogle af de løsninger, som er nødvendige for at eksekvere på den grønne omstilling. Foto: EL & TEKNIK/Kent Rasmussen

På vej mod elektrificeringsscenen ved EL & TEKNIK ’24 er det flere gange fristende at stoppe op og tale med de mange fremmødte udstillere, der leverer nogle af de løsninger, som er nødvendige for at eksekvere på den grønne omstilling.

I år er der cirka 20 procent flere udstillere på messen end i 2022, hvilket bl.a. tilskrives at elnettet er blevet en 'gazellevirksomhed', som Mikael Mikkelsen, datacenterdirektør i Microsoft beskriver det ved åbningen af elektrificeringsscenen. På grund af de store mængder grøn strøm fra vind- og solcelleparker samt den øgede elektrificering af samfundet, er der nemlig rekordtravlt hos energisektorens mange virksomheder.

– Inden for de seneste 2-3 år er der sket en eksplosiv stigning. Det udfordrer vores organisation og vores leverandører, der skal levere til os i større omfang. Vi opstiller 8-10 transformerstationer de næste tre år, og tidligere opstillede vi én hvert femte år, forklarer Mikael Sivertsen der er direktør for Vores Elnet, som er landets fjerdestørste elnetselskab med 6 procent af landets netkunder og over 10.000 km elnet på tværs af Fyn.

– Udviklingen går så stærkt, og vi har brug for fremtidens elnet allerede i dag. Det er en udfordring, da vi er nødt til også at udbygge elnettet på en smart måde. Vi har en masse eksperter siddende, og de bliver hele tiden overraskede over udviklingen, og hvor behovene i elnettet opstår. Derfor er der brug for meget mere data for at vi kan blive klogere, fortæller Mikael Sivertsen.

Data er godt. Meget data er meget godt

For at kunne udbygge elnettet smart og de rigtige steder i tide til at følge med produktion og efterspørgsel, er data afgørende. I Microsoft er et hjørne af forretningen tilpasset netop dette arbejde.

– Digitaliseringen skal udnyttes i forhold til elnettet, og her er det afgørende at arbejde med data. Hvordan man driver sin virksomhed i dag og tilbage i tid siger meget om, hvordan virksomheden skal indrettes i fremtiden, og det samme gælder optimering af elnettet, siger Mikael Mikkelsen, der også mener, at der kan udvikles datamodeller, der tilskynder forbrugerne til at indrette deres adfærd anderledes og i takt med produktionen af strøm.

I dag har stort set alle landets netselskaber indført tarifmodel 3.0 for at tilskynde forbrugere til at bruge mindre strøm i den såkaldte kogespids mellem 17 og 21. Med denne mekanisme kan elnettet udbygges smartere end hvis forbruget var helt frit. Hos Vores Elnet har man indført, at nogle store forbrugere kan afkobles, hvis der er stor efterspørgsel på strøm. En model, som Green Power Denmark har udarbejdet sammen med sektoren og som giver tilmeldte energiforbrugere en rabat på deres tariffer.

– Yderligere fleksibilitetsydelser bliver nødvendige, og vi har taget de første skridt nu med nogle simple produkter. Næste fase er at vi på baggrund af data skal flytte energiforbruget, men det er lidt ude i fremtiden og det kræver myndighedsdialog. Hvis ikke vi gør det, bliver udbygningen af elnettet dyrere, fastslår Mikael Sivertsen, der investerer 5 mia. kr. de næste 10 år i at forstærke og udbygge elnettet på Fyn.

EL & TEKNIK ’24 fortsætter til og med torsdag. Deltagelse er gratis, og registrering kan foretages, når man møder op. I alt forventes op mod 8.000 deltagere at besøge messen, hvor 165 udstillere står klar til at tale om produkter, services og karrieremuligheder.

unge mennesker på El & Teknik messen 2018
Pressemeddelelse

Grøn omstilling kræver hænder og hoveder: Analyse fra Green Power Denmark viser, at energisektoren er flittig til at ansætte...

Nyheder direkte i din indbakke?