ENERGIØ

3 skarpe om verdens første energiø

Belgien har valgt de entreprenører, der skal bygge verdens første energiø, Princess Elisabeth Island, i Nordsøen. Byggeriet af øen, der fylder 12 fodboldbaner, går i gang allerede om et års tid og varer to-et-halvt år. Senere skal der etableres store elforbindelser, som Danmark og Storbritannien på sigt skal kobles på.

Princess Elisabeth Island / belgisk energiø

Visualisering af Princess Elisabeth Island fra Elia Visuals.

45 km fra land

Princess Elisabeth Island bygges omkring 45 km fra land og bliver verdens første kunstige energiø. Øen skal konstrueres af en række betonkasser fyldt med sand. Der skal også etableres en lille havn samt en helikopterplatform, så personale kan komme til og fra øen og udføre vedligeholdsarbejde.

– Belgien har været en pionér inden for havvind i 15 år og demonstrerer nu igen sin ekspertise via sin første energiø, som også er verdens første. Vi giver vores belgiske virksomheder en ny chance for at være sande pionérer både her og i udlandet og understreger endnu engang Belgiens placering på verdenskortet, siger energiminister Tinne Van der Straeten om øen, der både har fået national støtte samt støtte fra EU’s genopretningsfond efter corona.

12 fodboldbaner

Øen og dens elektriske installationer får en størrelse på omkring seks hektar, svarende til 12 fodboldbaner. Planen er at konstruere og installere de betonkasser, der skal udgøre øens fundament fra begyndelsen af 2024 samt 2025. Selve øen forventes at være færdigbygget i august 2026.

Arbejdet skal udføres af entreprenørgrupperne Jan De Nul og DEME for Belgiens transmissionsansvarlige TSO-virksomhed Elia. DEME er også med i Vindø-konsortiet, der er en af flere, der har lagt billet ind på at bygge Danmarks kommende energiø i Nordsøen.

Læs om DEMEs aftale med CIP om VindØ
Knudepunkt for udlandsforbindelser

Øens højspændings-infrastruktur skal samle strømmen fra kommende havmølleparker og strømkabler i zonen omkring øen. Samtidig skal den være en ’hub’ eller knudepunkt for fremtidige elforbindelser til Storbritannien (Nautilius) og Danmark (TritonLink), der også har en kunstig energiø på vej i Nordsøen. Denne er dog endnu ikke sendt i udbud. Ifølge Elia skal øen kunne håndtere både jævnstrøms- samt vekselstrømsforbindelser.

Kilder: Elia og DEME

Se video på YouTube om energiøen

Nyheder direkte i din indbakke?