Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

TILBAGEBLIK

10 mest læste historier i 2021

Hvad koster det? Spørgsmålet bruges om mangt og meget, men det er mange år siden, at elpriser har fået så meget opmærksomhed, som tilfældet har været de sidste måneder af 2021. Med flexafregning kan vi dog selv være med til at styre elforbruget til det er billigst. Disse to historier er de mest læste fra Dansk Energi i 2021 - se hvad der ellers har fanget læsernes opmærksomhed.

1. Hvorfor stiger elpriserne?
Energipriserne i Europa er steget markant – herunder el- og gaspriserne. En kombination af flere faktorer ligger til grund. Den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på den fossile naturgas er mere end ti-doblet siden sidste efterår.

2. Nu skal vi tænke i strøm time for time
Da 2020 blev til 2021 fik vi mulighed for at måle elforbruget time for time, og vi kan både være grønne og spare penge ved at bruge strømmen, når der er rigeligt af den.  
 
3. Lavere elvarmeafgift er trådt i kraft
Ved indgangen til 2021 trådte nye lavere afgifter for elvarme i kraft som led i udmøntningen af klimaaftalen for energi og industri fra 2020. Den lavere elvarmeafgift skal skubbe på udskiftningen af olie- og naturgasfyr og gøre varmepumper mere attraktive.
 
4. 17 virksomheder i Power-to-X-partnerskab med Dansk Energi
Nyheden fra april 2021 er allerede helt forældet, for i dag er hele 32 virksomheder fra hele værdikæden i Dansk Energis Power-to-X-partnerskab. Partnerskabet skal arbejde for at kickstarte en dansk Power-to-X-industri.
 
5. Danmarkskort viser (ledig) kapacitet på 900 netstationer
Energinet og Dansk Energi offentliggør kort, der guider til gode placeringer for vindmølle- og solcelleparker nu og i 2025. Med smidigere planlægning kan elnettet udnyttes bedre til glæde for den danske energi- og klimapolitik.
 
6. Den grønne vej giver højere elpriser frem mod 2030
Skal vi nå klimamålene, vil elforbruget stige markant de kommende år. Hvordan vil et øget forbrug, opførelsen af energiøer og faldende priser på VE generelt påvirke elprisen? Det så Dansk Energi på i et Outlook, der udkom i maj. Siden er interessen for elpriserne kun steget.
 
7. Grøn gas på vej frem
Biogas kan blive en vigtig makker til grøn strøm, når Danmarks energiforsyning skal gøres helt fossilfri. Den grønne gas kan både levere energi til industri og tung transport og være en vigtig kulstofkilde til nye Power-to-X-brændsler.
 
8. EU-standarder for bæredygtighed giver danske virksomheder nye opgaver
Nyt EU-klassifikationssystem for bæredygtige investeringer skal suge den frie kapital i en bæredygtig retning. Europæiske virksomheder, herunder danske energiselskaber, kan allerede fra årsskiftet skulle rapportere nærmere om, hvor bæredygtige deres aktiviteter var i 2021.
 
9. Ny afgørelse om nedgravning af fiber er godt nyt for branchen

Fibernetbranchen er kommet ét skridt nærmere klare rammer for nedgravning af fibernet på private fællesveje i landzoner rundt om i Danmark. Det er resultatet af en afgørelse, som Energistyrelsen traf i en sag, hvor en lodsejer har nægtet et fibernetselskab adgang til nedgravning af fibernet på sin markvej, som var nødvendig for at nå en anden borger længere nede af vejen.

10. Cerius og Radius: Fælles drift, forskellige udfordringer
I et interview fortæller direktør Jens Fossar Madsen om de samdrevne netselskaber Cerius og Radius, der i den sydlige del af sit område indpasse rigtig mange nye solcelle- og vindmølleparker. Mod nord i København og Nordsjælland kan netselskabet se frem til meget store forbrugsstigninger på grund af rivende byudvikling og elektrificering.
 

 

Nyheder direkte i din indbakke?