EL & TEKNIK '24

EL & TEKNIK ’24 slutter med besøgs-rekord og brede smil

Bredt fokus på elektrificering har været med til at trække 9.484 gæster til Danmarks største elfagmesse, hvor elnetselskaber og VE-udviklere bl.a. har besigtiget kabler.

Sales Manager Tine Kjeldsen fra Prysmian Danmark på EL & TKENIK '24

’Elforsyningen ved godt, at bæredygtighed også skal veje mere hos dem’, fortæller Sales Manager Tine Kjeldsen fra Prysmian Danmark og viser et par 12 kV-kabler iklædt henholdsvis rød og sort plastik. Foto: Jesper Tornbjerg.

De brede smil er fremme hos udstillerne på sidstedagen af EL & TEKNIK ’24, hvor bl.a. elteknikere, elektrikere, maskinmestre og ingeniører har cirklet rundt i Odense Congress Center for at lære nyt om deres faglige specialer.

I år er antallet af besøgende på Danmarks største elfagmesse, der arrangeres af Green Power Denmark og VELTEK, nået op på rekordhøje 9.484. Årets tema om elektrificering er tydeligvis blevet godt modtaget.

På NKT’s stand bliver der serveret god kaffe, og teamet glæder sig over mange gode samtaler med besøgende – bl.a. i forhold til at kigge på og røre ved forskellige typer røde og sorte kabler (1-170 kV).

Som andre større selskaber er NKT også andet end ’blot’ at sælge produkter, så sælgere fra service/installation er også med på EL & TEKNIK ’24. De potentielle kunder tæller bl.a. ansatte i elnetselskaber og udviklere af vindenergi- og solcelleparker.

– Vi kan ikke grave, men ellers kan vi – sammen med partnere – hjælpe vores kunder med det hele, opsummerer Michael B. Christensen, der er Sales Manager for kabler i NKT.

NKT Salgsingeniør Mogens Dalsgaard, Michael B. Christensen, Sales Manager for kabler, Alejandro Schack, service og installation, samt projektingeniør Mark Steen Petersson viser prøver på kabler til den grønne omstilling på EL & TEKNIK '24
Bredt sortiment – brede smil på NKT-standen: Salgsingeniør Mogens Dalsgaard, Michael B. Christensen, Sales Manager for kabler, Alejandro Schack, service og installation, samt projektingeniør Mark Steen Petersson viser prøver på kabler til den grønne omstilling. Foto: Jesper Tornbjerg.

Markedet har tillid

Et kig på aktiekurserne viser, at markedet har tillid til NKT Cables (og andre kabelproducenter), og holdet på messen ser også ind i en spændende fremtid. Markedet for kabler stiger støt drevet af overgangen til vedvarende energi og en fortsat elektrificering af samfundet. Fx har netselskaberne brug for 10 og 50 kV-kabler, og VE-udviklere benytter bl.a. 170 kV-kabler for at få deres grønne elektricitet på Energinets transmissionsnet.

Et yndet samtaleemne blandt medarbejderne på standen er, at NKT for nylig har meldt ud, at virksomheden investerer yderligere i mellemspændingsforretningen i Sverige, Tjekkiet og Danmark. Den danske fabrik i Asnæs i Odsherred Kommune på Vestsjælland bliver moderniseret og udvidet.

Investeringerne er båret af efterspørgsel i Danmark og landene omkring os, siger projektingeniør Mark Steen Petersson fra NKT og forklarer, at den øgede produktionskapacitet også vil speede leveringstiden på de vigtige komponenter op.

Som global virksomhed med hovedsæde i Danmark er det ifølge en pressemeddelelse fra NKT ’en særlig glæde at få mulighed for at udvide på hjemmefronten’. Investeringerne vil medføre rekruttering af ca. 150 nye kolleger på tværs af de tre lokationer, heraf en større andel i Danmark.

Batteri fra  fra CO2PRO på EL & TEKNIK '24
EL & TEKNIK '24

Batteri-anlæg fylder både blandt udstillere og oplægsholdere på Danmarks største fagmesse, EL & TEKNIK ’24 i Odense. Over 7.000 gæster...

Fokus på bæredygtighed

Prysmian er et andet af de selskaber, der på EL & TEKNIK ’24 henvender sig med produkter til elnetselskaber og udviklere af vindmølle- og solcelleparker. Den multinationale kabelproducent har på messen valgt at fokusere på bæredygtighed, der presser sig på bl.a. på grund af de stadig mere tydelige globale klimaforandringer og EU-krav om CSR-rapportering.

Vores nyhed er mellemspændingskabler med genanvendt plast. Vores ECO Cable er et produkt, der absolut bliver taget godt imod. Elforsyningen ved godt, at bæredygtighed også skal veje mere hos dem, fortæller Sales Manager Tine Kjeldsen fra Prysmian Danmark og viser et par 12 kV-kabler iklædt henholdsvis rød og sort plastik.

Den røde plastik er fremstillet med 95 procent genanvendte materialer. At tekniske grunde er det muligt at fremstille den sorte plastik med 100 procent genanvendelse.

Mindskede økologiske fodaftryk

Af historiske grunde er danske elkabler røde, mens de for eksempel i Sverige har valgt sort som den gennemgående farve på denne type infrastruktur.

De seneste årtier er kabler svøbt i oliebaseret plastik, men da mest mulig olie helst skal forblive i undergrunden, bliver der nu set på alternativer – i første omgang i form af genanvendt plastik.

Vi kan levere eco-kabler fra 1 kV og op til 36 kV, og vi har valgt at sælge dem til samme pris som de ’gamle’ produkter, vi kommer til at udfase i løbet af de næste år, fortæller Tine Kjeldsen fra Prysmian, der ligesom de fleste andre koncerner er i fuld gang med at mindske sine miljømæssige fodaftryk ved at købe grøn strøm til sine fabrikker, reducere materialestrømme og udvikle mere miljø- og klimavenlige produkter.

Prysmians bæredygtighedsstrategi bygger på syv af FN’s verdensmål og 12 årlige målsætninger. Virksomheden udvikler løbende på sine produkter, så 72 kV-kabler med genanvendt plastic kan snart blive en del af sortimentet, oplyser Tine Kjeldsen på Prysmian-standen.

Nedtælling til 2026-messe starter nu

EL & TEKNIK ’24 blev afviklet den 14.16. maj i Odense Congress Center. Allerede nu er Green Power Denmark og VELTEK ved at arrangere 2026-messen. Det er muligt at forhåndsreservere en stand til dagene 5.-7. maj ’26 allerede nu.

Læs mere på elogteknikmessen.dk

Nyheder direkte i din indbakke?