Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Debat

Brølende grønt Europa gør dansk klimarejse billigere

Høje EU-ambitioner, når det gælder klimaet, er en fordel for Danmark på alle måder. Erhvervslivets Klimaalliance, der er etableret af DI og Dansk Energi, skriver kronik i Børsen.

Det kan ikke siges tydeligt nok. Vi løser bedst og stærkest klimaudfordringen i fællesskab.

Regeringen og Folketinget har med klimaloven sat en ambitiøs grøn retning, som sigter mod at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 og være klimaneutral i 2050. Samtidig har vi i Danmark et stærkt erhvervsliv, der er klar med grønne løsninger i klimakampens forreste linje. 

Men vi kan ikke indfri de store klimavisioner alene. Det bliver nemmere, billigere og mere smidigt, hvis der også er høje ambitioner i EU og de enkelte medlemslande.

Når EU sikrer, at vores egen produktion af vedvarende energi kan sælges og bruges i hele Europa, bliver det billigere for os at investere i grøn energi. Når EU sørger for, at bygninger og industri bliver endnu mere energieffektive og klimavenlige, bliver markedet for danske produkter større. Når EU sørger for, at der er en pris på at forurene, undgår vi vækstdræbende danske afgifter. Når EU vedtager love, der fremmer brug af el i transport, industri og opvarmning, falder elbiler og varmepumper i pris. Når EU investerer i grøn forskning og udvikling, kommer vi meget længere med vores egne forskningskroner.

Vi kan ikke indfri de store klimavisioner alene. Det bliver nemmere, billigere og mere smidigt, hvis der også er høje ambitioner i EU og de enkelte medlemslande.
...

Derfor er det afgørende og i vores egen interesse, at den danske regering – sammen med ligesindede – arbejder for, at det kommende EU-topmøde ender med et nyt og ambitiøst klimamål for 2030. Opgaven er ikke nem - men nødvendig.  

Det nuværende mål er forældet og hænger ikke sammen med ambitionen om at blive det første klimaneutrale kontinent i 2050. Så jo tidligere EU når til enighed om at øge ambitioner og hastighed, desto hurtigere vender lande, forbrugere og investorer blikket væk fra det fossile og mod grøn teknologi.

Mål skal håndhæves

Heldigvis er EU i gang. Med en strategi for havvind, der kan blæse enhver bagover, varsler EU-Kommissionen 25 gange så meget havvind i 2050. Planen er gode nyheder for klimaet og for Danmark, som med Nordsøen og Østersøen har masser af den havvind, der kan omdannes til fremtidens grønne brændsler til fly, skibe og tung transport.

Dermed kan vi i Danmark hjælpe andre lande med at blive grønne og blive EU’s hovedleverandør af grøn energi. Det er en god forretning for vores virksomheder og dermed dansk økonomi.

Men målet har kun værdi, hvis EU forfølger og håndhæver det. Derfor skal der holdes et vågent øje med, at landene afsætter tilstrækkelige arealer til havvind. Nogle interesser må vige. Det kræver multifunktionel udnyttelse af arealerne på havet med plads til vindmøller, dyr og planter sameksisterer, mens områder til krudt, kugler, olie og gas bliver nedprioriteret.

Derudover er det afgørende, at EU stiller krav til medlemslandene om at investere i den elinfrastruktur, der skal fragte den grønne strøm fra vindmøllerne på havet ind til forbrugernes elbiler og varmepumper. Ligesom det er vigtigt, at EU etablerer et europæisk marked med ambitiøs lovgivning, der tilgodeser bæredygtig produktion af brint.  

Fokus på elektrificering og energieffektivisering

I takt med at det bliver billigere at producere grøn el, skal vi udfase de fossile brændsler fra forbruget og udnytte vores ressourcer og energi mere effektivt end i dag.

Medlemslandene i EU er relativ energieffektive i international sammenhæng, men der er stadig betydelige gevinster at hente i bygninger og industrivirksomheder. Derfor er det positivt, at energieffektivitet står centralt i EU-Kommissionens strategi for renovering af bygninger. Her er det vigtigt, at Danmark presser på for, at strategien fjerner barrierer og forenkler regler, så Europas bygninger bliver så energieffektive som mulige. Det er god forretning for danske virksomheder.  

Elektrificering er også energieffektivisering, og EU-Kommissionen slår fast, at elektrificering af energiforbruget er et nøgleelement i et klimaneutralt Europa. Det kræver politisk retning for elektrificering i sektorer, hvor potentialet er størst, og konkrete tiltag, der understøtter elektrificering og udfasning af fossile brændsler. Samtidig er der brug for et mere integreret europæisk energisystem.

Brølende grønne 2020’ere

For 100 år siden stod Europa på tærsklen til de brølende 20’ere. Dengang revolutionerede Picasso, Dali og Hemingway kunsten og litteraturen. I dag skal EU skubbe grænserne for klimapolitikken.

Det fordrer politisk mod, handlekraft og hurtige klimabeslutninger, og her spiller Danmark en nøglerolle. Vi har virksomhederne og ideerne, der kan skabe de brølende 2020’ere og en grøn genopretning af Europas økonomi efter coronakrisen.

Det fordrer politisk mod, handlekraft og hurtige klimabeslutninger, og her spiller Danmark en nøglerolle. Vi har virksomhederne og ideerne, der kan skabe de brølende 2020’ere og en grøn genopretning af Europas økonomi efter coronakrisen.
...

Vores egen rute mod 70 procents reduktion i 2030 bliver mindre kringlet, når EU arbejder med os, og vi arbejder med EU. Derfor skal vi gribe alle de muligheder, det europæiske samarbejde byder på.

Kronikken er bragt i Børsen 10. december.

Nyheder direkte i din indbakke?