Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

VIND-VISION

DTU vil booste plan om kunstig energi-ø i Nordsøen

Visionen om en international energi-hub, der skal kunne forsyne Nordeuropa med strøm fra havvind i Nordsøen kan hurtigt blive en realitet, og derfor skal de teknologiske knaster kortlægges.

DTU sætter sig nu i spidsen for et projekt, der skal granske de teknologiske hurdler i forbindelse med en kunstig energi-ø i Nordsøen.

Øen – eller energi-hubben – er en vision som en række transmissionsansvarlige selskaber tidligere har præsenteret. Den har potentiale til at forsyne meget af Nordeuropa med grøn strøm fra havmøller via forbindelser til både Danmark, Storbritannien, Tyskland, Norge og Holland.

Professor Jacob Østergaard fra DTU, hvis Center for El og Energi skal lede projektet under navnet North Sea Energy Hub, er sikker på, at visionen kan blive til virkelighed inden for kort tid.

– Med konceptet bliver det muligt at sikre grøn energi til det meste af Nordeuropa. Samtidig er der potentiale for et nyt Nordsøeventyr som afløsning for olien, og hvor den stærke danske energiindustri kan komme til at spille en central rolle. Det er vigtigt, at vi hurtigst muligt kommer i gang med at kortlægge, hvilke teknologiske udfordringer, der skal overvindes, når de nye energiløsninger skal etableres, så danske virksomheder kan stå klar til at byde ind med de rette teknologier og ydelser, siger Jacob Østergaard.

Derudover deltager bl.a. Ørsted, Energinet, DI, Vestas, Siemens-Gamesa, ABB, NKT, Siemens og Energy Innovation Cluster i projektet, der i de næste halvandet år skal undersøge, hvilken forskning og teknologisk udvikling, der skal til for at realisere visionen om enten en ø, en flydende struktur eller noget tilsvarende med tilhørende vindmølleparker uden om.

Havvind er nu blevet så billigt, at det er en af de mest konkurrencedygtige former for energi i den grønne omstilling af Europa.
Ulrik Stridbæk, Vice President, Ørsted.

I alt kan ’øen’ komme til at skulle modtage energi fra et par tusinde vindmøller med en samlet kapacitet på 30 GW eller 20 gange mere end de 1,5 GW, som de nuværende 340 danske havvindmøller i Nordsøen leverer, ifølge en pressemeddelelse fra DTU. Samtidig kan der endda tænkes flere lignende øer, der i alt kan udnytte et havvindpotentiale på op mod 180 GW havvind.

– Havvind er nu blevet så billigt, at det er en af de mest konkurrencedygtige former for energi i den grønne omstilling af Europa. Ifølge EU-Kommissionen skal der bygges 400 GW havvind inden 2050, og Nordsøen er dermed udset til at være en af de vigtigste søjler i Europas energiforsyning. Det er en enorm mulighed for Danmark, danske forbrugere og dansk industri. Men det vil kræve nye tekniske landvindinger og løsninger, især på transmissionssiden, og dette projekt kan blive et vigtigt skridt på vejen, siger Ulrik Stridbæk, Vice President i Ørsted.

Nyheder direkte i din indbakke?