Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Effektiv it er en forudsætning for grøn omstilling

En stribe elnetselskaber samarbejder om it-løsninger i det fælles selskab VISUE. Det skaber synergier og ruster selskaberne til en vildere fremtid med høj aktivitet på de lokale elnet – inklusive vindmøller og solceller, elbiler og varmepumper.

Uden effektiv informationsteknologi – ingen grøn omstilling.

Ved at arbejde sammen om teknisk komplicerede emner i det fælles selskab VISUE høster 17 elnetselskaber i forskellige størrelse synergier og optimerer deres drift til glæde for deres kunder. Samtidig bliver de jysk-fynske netselskaber bedre rustet til at håndtere konsekvenserne af Folketingets klimaambitioner, der kan resultere i opladning af op mod 1,5 mio. elbiler og tusindvis af ekstra varmepumper frem mod 2030.

– VISUE er født til at lave fælles SCADA-løsninger til elnetselskabernes kontrolrum, men vi udvikler efterhånden også andre it-services, som elnetselskaberne kan gøre brug af – herunder indenfor Asset Management og it-sikkerhed, fortæller direktør Claus Lund fra VISUE, der har fire ansatte og bor til leje hos NRGi i Aarhus.

Elnetselskabernes SCADA-systemer er elnettets hjerte og fuldstændig afgørende for, at elkunder overalt i landet har strøm i stikkontakterne 99,996 procent af tiden. Takket være SCADA-systemerne kan de ansatte i netselskabernes kontrolrum med data fra en masse mikrocomputere overvåge og kontrollere, om alt er, som det skal være.

Med udgangspunkt i dette overblik over forbrug og produktion, kabler og transformerstationer kan kontrolrummet koble om og dirigere montører rundt i marken for at udbedre fejl, når de opstår. Med hjælp fra deres fælles SCADA-system kan VISUE-selskaberne eksempelvis også sørge for at dirigere vindmølle- og solcellestrøm fra Vestjylland til forbrugscentre mod øst med minimale nettab.

En nyttig platform for mange

Netchef Iver Rud Hansen fra N1, der er det største netselskab vest for Storebælt, mener, at VISUE lever op til forventningerne - og mere til.

– Vi har været heldige i N1. Alle de gange, vi har fusioneret, har SCADA-samarbejdet i VISUE været en del af platformen for de involverede selskaber. Det har gjort fusionerne omkostningseffektive og processerne nemmere, siger Iver Rud Hansen med tanke på den seneste fusion mellem SE/Evonet og Eniig/N1 samt en stribe af de foregående konsolideringer.

Med det fælles SCADA-system, der er indkøbt hos PSI i Tyskland, sikres en effektiv drift og styring af elnettet. VISUE er i løbende dialog med PSI, så den vitale oppetid kan holdes på 100 procent, og teknologien løbende kan udvikles til tidens krav med stadig mere aktivitet på de lokale elnet.

Værdi til hele netselskabet

VISUE spiller løbende sammen med en brugergruppe med deltagere fra netselskaberne, så de daglige erfaringer fra kontrolrummene kan blive spredt og nyttiggjort. Brugerne inddrages også i dialog med leverandører, så elnetselskaberne kan få de it-produkter og services, der passer bedst til deres virkelighed.

Som bestyrelsesmedlem i VISUE er Iver Rud Hansen med til at brede basen ud fra SCADA-projektet, der kører på skinner:

– Ideen er at lade VISUE levere værdi til hele netselskabet. VISUE står for viden, samarbejde, udvikling og effektivisering – og det går faktisk ret stærkt nu med at udvikle ting fra vores pipeline, siger Iver Rud Hansen.

Fleksibel model for Asset Management

It-understøttelse af Asset Management er et af disse emner, som en række af VISUE-selskaberne har kastet sig over. Modellen bag VISUE er fleksibel, så alle behøver ikke købe ind på hele menuen.

– Nogle har et behov for at samarbejde om Asset Management her og nu – andre foretrækker at vente. Jeg synes, at vi allerede nu har et rigtig godt koncept for it-understøttet Asset Management, siger Iver Rud Hansen.

Asset Management handler bl.a. om at håndtere transformerstationer, ledninger og kabler. Det bliver stadig mere vigtig her, hvor der kan komme rigtig meget pres på elnettet i løbet af de næste årtier.

Folketingets mål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030 kan føre til, at rigtig mange elbiler skal oplade lokalt inden for de næste ti år. Læg dertil forbrug fra flere hundrede tusinde ekstra varmepumper som erstatning for oliekedler og naturgasfyr samt en masse ny produktion fra lokale vindmøller og solceller.

Samtidig med, at elektrificeringen øger aktiviteterne på elnettet, nærmer stadig mere komponenter på elnettet sig pensionsalderen. En række selskaber står over for en udskiftningspukkel for eksempel i forhold til transformere og kabler.

– Den grønne omstilling gør løbende vedligehold og udskiftning af komponenter i elforsyningen vigtigere end nogensinde før. Med Asset Management gør vi det nemmere at ramme det optimale tidspunkt for udskiftning af komponenter, siger Claus Lund, der som en af sine kolleger har ansat en dataanalytiker, der bl.a. kan hjælpe selskaberne med at skabe et nyttigt overblik. 

Tilpasset danske forhold

VISUE har vurderet tre leverandører og valgt en canadisk løsning, der bygger på den tilstandsbaserede risikoanalysemodel CNAIM. Denne model er udviklet af britiske netselskaber i samarbejde med regulatoren OFGEM og bliver nu tilpasset danske forhold.

Det nye AM-system, der skal implementeres frem mod juni 2021, estimerer behovet for udskiftning af materiel på baggrund af gennemsnitslevetid, data, teknisk vurdering og faglig kvalitetssikring. 

– Der findes systemer, der kan dække hele Hamborg – eller mere. Vi er 5,7 mio. indbyggere i Danmark, så jeg håber, at vi sammen med myndighederne kan finde en løsning, hvor håndtering af data og regulering spiller godt sammen, siger Claus Lund.

Hvert af de involverede elnetselskaber er gået med i samarbejdet for at sikre en stabil elforsyning til egne kunder, men den puljede værdien er langt større, påpegede netchef Michael Grønhøj fra KONSTANT Net, da samarbejdet om Asset Management blev lanceret.

– Der er en enorm mængde af transformere og kabler, som skal skiftes inden for de næste ti år. En såkaldt udskiftningspukkel, som vil få store økonomiske og ressourcemæssige konsekvenser, hvis ikke de enkelte komponenter udskiftes på det optimale tidspunkt. Ved at løfte i flok tager vi teten og driver processen frem mod en løsning, der gavner os alle sammen, mener Michael Grønhøj.

Sikkerhed på 60 kV-stationer

Selskaberne bag VISUE afvikler hvert år en strategidag, hvor de diskuterer nye initiativer på kort og langt sigt. Måledatahjemtag, udnyttelse af GIS-data og fysisk sikkerhed på 60 kV-stationer er nogle af de emner, der ifølge Iver Rud Hansen de seneste år har bevæget sig op på dagsordenen.

– VISUE er et samlingspunkt for udvikling af koncepter og indkøbsaftaler. For 60 kV-stationerne er der udviklet tre metoder, netselskaberne kan vælge mellem, hvis de vil styrke sig bedre mod indbrud, hærværk, brand og kortslutninger, fortæller Iver Rud Hansen.

Claus Lund fastslår, at det vigtigste for VISUE i dagligdagen er at have glade og tilfredse kunder, hvad enten det drejer sig om store eller mindre selskaber.

– Vi skal levere den service, der skal til, siger han.

Iver Rud Hansen tilføjer, at han håber på, at VISUE fremover kan samle endnu flere elnetselskaber om fælles platforme til optimering af branchens samlede økonomi.

– Vi er åbne for hele Danmark, siger han.

VISUE blev stiftet under navnet Net-Sam Scada i 2013. Senest har Dinel, TREFOR El-net og Vores Elnet tilsluttet sig ejerkredsen, der består af 11 selskaber. Et par andre selskaber aftager services uden at være medejer.

Nyheder direkte i din indbakke?