Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Beredskab

Elnetselskaber handler hurtigt i nødens stund

De seneste måneder har flere elnetselskaber oplevet usædvanlige hændelser, hvor centrale transformerstationer pludselig er stået af og har givet strømafbrydelser. El-kunderne fik strømmen tilbage i løbet af kort tid, og elnetselskaberne er nu i gang med at investere i nyt udstyr og analysere de uvante episoder.

Flere uheldige hændelser på en række hovedstationer indenfor de seneste måneder viser, at de danske elnetselskaber er hurtige til at genetablere strømmen, når usædvanlige uheld er ude.

Elnettet er robust og leverer strøm til kunderne mere end 99,99 procent af tiden, og selv under ekstreme hændelser lykkes det kontrolrumspersonale og montører at få koblet om og sikret forsyningerne inden for få timer.

Samtidig viser hændelserne, at det er vigtig fremadrettet at holde et ekstra skarpt øje på hovedstationerne – 60/10 kV-anlæg i Vestdanmark og 50/10 kV-stationer øst for Storebælt – for nogle af dem er efterhånden af ældre dato.

Med flere vindmølle- og solcelleparker samt flere elbiler, varmepumper og yderligere elektrificering vil der blive behov for investeringer i hovedstationer, så vores kunder forsat kan få en leveringssikkerhed i verdensklasse.
Per Sørensen, netchef i TREFOR El-net

- Med flere vindmølle- og solcelleparker samt flere elbiler, varmepumper og yderligere elektrificering vil der blive behov for investeringer i hovedstationer, så vores kunder forsat kan få en leveringssikkerhed i verdensklasse, siger netchef Per Sørensen fra TREFOR El-net.

Omkobling under blå blink

En af de uheldige hændelser ramte TREFOR El-nets Station Ålegården i Kolding natten til mandag den 6. januar. Ca. 20.000 koldingensere var uden el mellem kl. 00:26 og frem mod kl. 04:30, hvor det var lykkedes at genetablere forsyningen til kunderne.

Da branden satte ind på 10 kV-delen af 60/10 kV-stationen lidt over midnat var brandvæsenet hurtigt ude, men det var begrænset, hvad brandmændene kunne gøre i første omgang.

hovedstationer i en ny virkelighed

  • 60/10 kV-stationerne vest for Storebælt og 50/10 kV-stationerne i Østdanmark er helt centrale for den grønne omstilling som bindeled mellem lave og høje spændingsniveauer i et elsystem, der er ved at blive vendt på hovedet.
  • Før i tiden løb strøm fra få centrale kraftværker ud på 400 kV-nettet og ned mod forbrugerne på 10 kV (store forbrugere) og 0,4 kV (husstande).
  • Nu bliver over halvdelen af elproduktionen født ind på nettet på 60 kV og derunder, men hvis elektriciteten skal bevæge sig over længere afstande, skal den op på de højere spændingsniveauer (132 kV og op), der administreres af Energinet.
...

Hvis der er spænding på el-anlæg, er det livsfarligt at sprøjte vand på flammerne, så montører fra TREFOR El-net skulle først koble anlægget fra ved manuelt at besøge ti 10 kV-stationer rundt om Ålegården. Det skete under tidspres – og under eskorte af politibiler med blå blink. Imens kunne brandvæsenet beskytte 60 kV-delen, så den ikke blev angrebet af flammerne.

- Vi kender ikke alle detaljer i fejlforløbet udover, at det var en kortslutning i stationens 10 kV-fordelingsanlæg, som startede branden, siger driftsingeniør Thomas Temløv fra TREFOR El-net om det, han kalder ’en usædvanlig fejl’.

Station Ålegården er et vigtigt knudepunkt for udveksling af elektricitet i lokalområdet og en af TREFOR El-nets 48 hovedstationer. 10 kV-anlægget brændte ned til grunden, hvilket har gjort analyserne af hændelsen mere end besværlig.  

Vigtig at lære af hændelser

Hos TRE-FOR El-net burde alderen på transformerstationen ikke spille en rolle. Årgang 1999 er stadig i den yngre ende, når det handler om el-teknisk udstyr.

- Men vi er i fuld gang med at analysere, hvordan vi kan hindre nye hændelser, og om vi kan gøre noget anderledes, hvis der sker noget lignende, siger Thomas Temløv.

Analyserne kan omfatte alt fra vurderinger af, om der skal installeres flere røgalarmer, over en gennemgang af kontrolrummets rutiner til fornyet vurdering af relæbeskyttelsen på 60/10 kV-stationerne.

For TREFOR El-net handler fremtiden også om at evaluere indsatsen sammen med de lokale myndigheder. Syd- og Sønderjyllands Politi etablerede under branden en lokal beredskabsstab for at skabe overblik og koordinere på tværs af politi, brandvæsen, beredskabsstyrelse, kommune og elnetselskab.  

- Vi havde en fornuftig dialog med brandvæsen og politi både under hændelsen og efterfølgende, hvor alle forsøger at lære af forløbet, siger Thomas Temløv.

- Når strømmen går, rejser det en masse spørgsmål – for eksempel om trafikreguleringer og håndtering af svage borgere. Derfor er det vigtigt, at vi taler sammen på tværs, så vi har et ens billede af situationen, fastslår Thomas Temløv og påpeger, at situationen havde været mere kritisk, hvis uheldet havde været ude mandag morgen i stedet for midt om natten.

I Kolding er TREFOR El-net ved at forbedrede en genetablering af Ålegården, men det er ikke bare lige. TREFOR El-net har bestilt en container med et nyt 10 kV-fordelingsanlæg, men endnu er der ikke taget stilling til den langsigtede løsning. Det kan enten være et nyt 10 kV-anlæg på samme matrikel (= ½ år) eller en helt ny 60/10 kV-station tæt på åstedet (= 2 år).

Udfald i Give

Hændelserne fra Kolding kommer til at indgå i ELFAS – det samme gør et dobbeltnedbrud hos RAH Net i Give. Også her kom strømmen hurtigt tilbage.

Indtil nu har vi nærmest forventet, at transformerne ’holder evigt’, men der er selvfølgelig udløbsdato på dem. Fremover bliver vi nødt til at sætte flere penge af til renoveringer og indkøb af nye for at fastholde en høj leveringssikkerhed.
Ole Damgaard, driftschef i RAH Net

- I forbindelse med en revision af en 60/10 kV-transformer i december 2019 blev der konstateret, at der var en viklingskobler, der var gået i stykker på en ældre transformer, der forsyner Give og omegn, siger driftschef Ole Damgaard fra RAH Net, der driver og vedligeholder selskabets 38 stk. 60/10 kV transformerstationer.

Viklingskoblere justerer spændingen hos kunderne på elnettet og er dermed afgørende komponenter i transformere. Konsekvensen af konstateringen i Give er, at transformeren er i stykker og skal erstattes af ny. Transformere er bekosteligt og tungt udstyr med lang leveringstid, så RAH Net har bestilt en ny til levering inden sommerferien.

Fejl nr. 2

Det var den ældste af to transformere, der stod af før jul, men en fejl kommer sjældent alene. Den anden transformer blev koblet ud med en fejl i februar, men den er efter en grundig test blevet sat i drift igen.

Heldigvis kunne Give-borgerne hurtigt få den nødvendige strøm fra det eksisterende det 10 kV-net, som forsyner andre forbrugere i RAH Net. Afbruddet omfattede 2.655 kunder i seks minutter og 24 sekunder.

For hændelserne i Give kan alderen på transformerne, der er fra henholdsvis 1967 og 1975, måske spille en rolle. Da der er tale om en by-forsyning, er den ene reserve for den anden.

- Indtil nu har vi nærmest forventet, at transformerne ’holder evigt’, men der er selvfølgelig udløbsdato på dem. Fremover bliver vi nødt til at sætte flere penge af til renoveringer og indkøb af nye for at fastholde en høj leveringssikkerhed, siger Ole Damgaard.

RAH Net er ved at renovere en række 60/10 kV-stationer med nye 10 kV-anlæg og 60 kV-anlæg, ligesom netselskabet også analyserer på relæer og komponenter på 60 kV-stationerne i hele forsyningsområdet. Samtidig er RAH Net i gang med en udskiftningsplan for de gamle transformere.

- Der kommer stadig flere vindmølle- og solcelleparker. Hvis der kommer henvendelser på disse kunder i vores forsyningsområde, vil vi også i fremtiden være klar til modtage deres strøm, siger Ole Damgaard og nævner, at RAH Net også forventer et betydeligt ekstra forbrug til elbiler og varmepumper frem mod 2030 og 2050.

Hårfin balance

Jørgen S. Christensen, der er forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi, mener, at Asset Management er en hårfin balance.

Hvornår skal en komponent vedligeholdes eller udskiftes? Gør man det for ofte, så stiger omkostningerne, og modsat at hvis det bliver gjort for sjældent, ja så er der risiko for fejl på komponenter med deraf følgende udkobling af kunder.
Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi

- Hvornår skal en komponent vedligeholdes eller udskiftes? Gør man det for ofte, så stiger omkostningerne, og modsat at hvis det bliver gjort for sjældent, ja så er der risiko for fejl på komponenter med deraf følgende udkobling af kunder, siger Jørgen S. Christensen, der vurderer, at vi fremover kommer til at køre energisystemet tættere til grænsen.

- Derfor vil vi nok se lidt flere fejl på komponenter end tidligere. Det danske niveau for høj leveringssikkerhed vil dog ikke blive truet. Det er højest på sidste decimal, den måske ændres lidt, siger Jørgen S. Christensen om leveringssikkerheden, der typisk ligger på 99,996 eller 99,997 procent.

Nyheder direkte i din indbakke?