Vedvarende energi

EU fordobler sine grønne energi-ambitioner

I 2030 skal de 27 EU-lande dække mindst 42,5 procent af sit energiforbrug ved hjælp af vind, sol, vand, geotermi og bæredygtig biomasse. Udbygningen svarer til en fordobling på syv år. VE-direktivet er juridisk bindende for EU som helhed, men EU-Kommissionen har få sanktionsmuligheder for lande, der holder igen. 

havvindmøllepark

I 2030 skal EU dække mindst 42,5 procent – og gerne 45 procent – af sit energiforbrug med vedvarende energi (VE). Det svarer til en fordobling på blot syv år. Foto: Unsplash

I 2030 skal EU dække mindst 42,5 procent – og gerne 45 procent – af sit energiforbrug med vedvarende energi (VE). Europa-Parlamentet har netop med 470 stemmer for og 120 imod og vedtaget et revideret VE-direktiv, der anbefaler, at energi fra vind, sol, vand, biomasse og geotermi dækker op mod 45 procent af energiforbruget om syv år.

Siden EU vedtog det første VE-direktiv tilbage i 00’erne er andelen af grøn energi steget fra 12,5 procent i 2010 til 21,8 procent i 2021. Nu skal mængden fordobles i løbet af resten af 2020’erne, hvilket Green Power Denmark hilser velkommen:

– Målet er ambitiøst og sætter en retning. Vi håber, at vedtagelsen af VE-direktivet får de 27 medlemslande til at tage opgaven mere alvorligt, end det har været tilfældet de seneste år. Udbygningen med vedvarende energi går alt for langsomt, siger Ole Rydahl Svensson, der er afdelingschef for Public Affairs, Danmark og EU i Green Power Denmark.

Kursen sættes i 27 energi- og klimaplaner

2030-målet om de 42,5 procent grøn energi er juridisk bindende for de 27 medlemslande som helhed, men Europa-Kommissionen har kun begrænset mulighed for at sanktionere lande, der måtte stå på bremsen.

Medlemslandene skal i deres tiårige energi- og klimaplaner (NECP’er) påvise, at de er på en troværdig kurs i forhold til deres bidrag til VE-målet og andre mål.

Sikker energi til et Europa under forandring

Dansk energi- og klimapolitik foregår i en vekselvirkning med, hvad der foregår i trekanten mellem EU’s Ministerråd, Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet. I en serie med nyheder, interviews og reportager sætter Green Power Denmark fokus på et Europa under forandring.   

...

– Den grønne omstilling er afgørende for Europas forsyningssikkerhed og for klimaet. Og VE-direktivet og dets implementering er afgørende for Europas grønne industri, der er hårdt presset af inflation, høje renter og udfordrede forsyningskæder. Vi håber, at VE-direktivet kan give den grønne energibranche de langsigtede rammer, der er brug for til at sætte skub i investeringer og ordrebøger, siger Ole Rydahl Svensson.  

Krig og klima kræver handling

Forhandlingerne om et nyt VE-direktiv har stået på i flere år. Europa-Kommissionen stilede i første omgang efter 32 procent VE som juridisk bindende mål for 2030, men klima, krig og ønsker om større selvforsyning har fået Kommissionen, Europa-Parlamentet og de 27 regeringer til at skrue op for ambitionerne.

Bagtæppet for det reviderede VE-direktiv med 42,5/45 procent-målet er EU’s Grønne Pagt med et klimamål om minimum 55 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030 og RePowerEU-initiativet, der skal sikre større uafhængig af energi fra Putins krigsførende Rusland.

Den vedtagne tekst afspejler en vigtig erkendelse af, at bæredygtig biomasse er en vigtig del af det grønne danske energisystem. Bæredygtig biomasse fortrænger en masse fossile brændsler og lægger en stabil bund i elproduktionen.
Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs, Danmark og EU, Green Power Denmark

Konklusionen er, at der skal sættes langt mere grøn energi op, og at der skal sættes turbo på elektrificeringen af transport- og varme/kølesektoren. Direktivet beskriver også kriterier for bæredygtig brug af biomasse til produktion af fjernvarme/elektricitet og tilskynder til etablering af borgerenergifællesskaber.

– Den vedtagne tekst afspejler en vigtig erkendelse af, at bæredygtig biomasse er en vigtig del af det grønne danske energisystem. Bæredygtig biomasse fortrænger en masse fossile brændsler og lægger en stabil bund i elproduktionen, konstaterer Ole Rydahl Svensson fra Green Power Denmark.

Drøftelserne mellem EU’s institutioner udmøntede sig i en aftale indgået 30. marts 2023. Det er den aftale, Europa-Parlamentet har konfirmeret i dag.

Nyheder direkte i din indbakke?