VE på land

Forældet viden om natur og biodiversitet stopper vindmølleprojekter

Krig og energikrise i Europa har ikke gjort det lettere at få godkendt vindmølleprojekter herhjemme. Siden krigsudbruddet er der stoppet flere megawatt vindenergi i planlægningsfasen, end der er givet tilladelse til. Det viser en opgørelse fra Green Power Denmark.

Flyvende gæs og vindmøller ved Nordfyn

Arkivfoto: Knud Erik Christensen/Colourbox

Behovet for at løsrive sig fra den russiske gas har øget fokus på at accelerere den grønne omstilling, men desværre står lovgivningen fortsat i vejen for den politiske velvilje. Siden krigsudbruddet har Nævnenes Hus med henvisning til naturhensyn og biodiversitet stoppet 120,5 megawatt vindenergi på land, mens kun 93,6 megawatt har fået grønt lys.    

– Rundt om i landet er der masser af nye VE-projekter, der står klar til at gøre en forskel i den grønne omstilling. Desværre stoppes mange vindmølleprojekter fortsat i Nævnenes Hus på grund af særlige hensyn til det omkringliggende natur- og dyreliv. Vi skal være bedre til at samtænke klima og biodiversitet, så det ikke konflikter med den nødvendige udbygning med vedvarende energi, siger Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef for land og marked i Green Power Denmark.

Samlet viser Green Power Denmarks opgørelse, at 14 af 19 klagesager angående landvindsprojekter i løbet af de sidste to år stoppet eller decimeret i Nævnenes Hus med henvisning til natur, fugle og flagermus.

– Det ville ikke være en så stor udfordring, hvis der for hver klagesag lå en uomtvistelig dokumentation for, at det omkringliggende natur- og dyreliv var truet. Det er dog langt fra altid tilfældet. Ofte træffes afgørelser i Nævnenes Hus på en forældet viden, der ikke nødvendigvis passer ind i en lokal kontekst, påpeger Jacob Klivager Vestergaard.

Disse tre projekter er stoppet i klagenævnene

  • European Energys havvindmølleprojekt ved Omø Syd blev efter en planlægningsfase på ni år sat i bero på grund af hensynet til edderfuglens beskyttelse. Det til trods for, at undersøgelser ved vindmølleparkerne Rødsand, Nysted og Sprogø dokumenterer, at antallet af edderfugle øges efter etablering af vindmøllerne. Det skyldes formentlig muslingebanker, som møllerne giver plads til på fundamenterne.
  • Planklagenævnet har afvist 11 vindmøller ved Ulkær Mose med begrundelsen, at kommunen ikke på et ”tilstrækkeligt grundlag” har vurderet, om vindmøllerne får negative konsekvenser for flagermus, birkemus og salamandere i området. Eurowind Energys vindmøller ved Ulkær Mose har været undervejs siden 2012 og skal genere strøm til 31.000 husstande. Nu risikerer der at gå yderligere to-tre år, før der kan udstedes en byggetilladelse. 
  • I juni 2021 fik Hofor godkendt otte vindmøller ved Bogø Inddæmning af byrådet i Lolland Kommune. I april 2022 stoppede Planklagenævnet projektet, blandt andet med henvisning til, at møllerne ville true lokalområdets bramgæs, der står under EU’s fuglebeskyttelsesdirektiv. Bramgåsen er dog ikke længere en truet fugleart, påpegede flere eksperter efterfølgende til Dagbladet Information, selvom den står på EU’s liste over truede dyrearter.  
...

    Nye teknologier kommer til

    I de senere år er flere nye teknologier kommet til, der kan afværge nogle af den grønne omstillings negative konsekvenser på det omkringliggende natur- og dyreliv. Fugles kollision med vindmøller er et godt eksempel. Nye teknologier med kunstig intelligens kan i dag genkende fuglene før de nærmer sig vindmøllerne og nå at stoppe vingerne, så kollisioner afværges.

    – Vi skal være mere ambitiøse med forskning og få teknologiens hjælp til sameksistens. Teknologien skal implementeres i myndighedernes vurderingsgrundlag. Det er vejen frem imod øget sameksistens mellem biodiversitet og vedvarende energianlæg, siger Jacob Klivager Vestergaard.

    Netop sameksistensen mellem klima og natur i den grønne omstilling udgør kernen i Green Power Denmarks konference: ”Grøn energi og natur – hvordan giver vi plads til begge?”, der finder sted i Københavns Zoo den 19. januar.

    Arrangement
    19. januar 09.00-17.30
    København ZOO

    Kom med til en dag i biodiversitetens og grøn energis tegn i København Zoo, hvor Green Power Denmark inviterer til en dag fuld af ny viden om sameksistens mellem vedvarende energikilder og natur.  

    Landvindmøller på en grøn mark
    VE PÅ LAND

    Regeringen har meldt ud, at Danmark skal firdoble produktionen fra vind og sol på land mod 2030. Lovgivningen er dog stadig en alvorlig...

    Nyheder direkte i din indbakke?