ANBEFALINGER

Green Power Denmark til miljøministeren: Mere plads til både VE og natur er en bunden opgave

Vejledninger til miljøvurderinger skal styrkes, Danmarks restriktive forvaltningspraksis skal lempes, og der skal træffes beslutning om opgørelsesmetoder for biodiversitet for VE-projekter på land og til havs. Sådan lyder Green Power Denmarks anbefalinger til miljøminister Magnus Heunicke på konferencen 'Grøn energi og natur: Hvordan giver vi plads til begge?'

Kristian Jensen overrækker kugleramme til miljøminister Magnus Heunicke (S) på konferencen Grøn energi og natur: hvordan giver vi plads til begge? 25. januar 2024

Miljøminister Magnus Heunicke (S) (th.) fik på konferencen en kugleramme af Green Power Denmarks adm. dir. Kristian Jensen, så miljøministeren fra sit kontor kan holde på de tal og opgørelser, som bedst muligt sikrer biodiversitet i projektområderne. Foto: Rikke Sofie Storgaard

Et udstrakt Danmarkskort, et puslespil over Europa og en grøn kugleramme. Green Power Denmarks administrerende direktør Kristian Jensen er i gavehumør, da han modtager miljøminister Magnus Heunicke (S) på scenen til konferencen 'Grøn energi og natur: hvordan giver vi plads til begge?' Med hver af de tre gaver følger en anbefaling til, hvordan vi giver plads til mere vedvarende energi i samspil med natur og biodiversitet i den grønne omstilling.

Danmarkskortet modtager miljøministeren som symbol på, at nok kan vi ikke trylle kongeriget større, men det betyder langt fra, at der ikke er areal til både flere vindmøller og solceller og mere natur og biodiversitet. Vi skal bare bruge arealerne klogere.

– Vi skal blive skarpere til at anvende afværgemekanismer og kompenserende tiltag, så udbygningen med vindmøller og solceller sker med størst muligt hensyn til det lokale natur- og dyreliv. Opstillerne er åbne for nye tiltag, men de mangler vejledninger og klarere retningslinjer. Derfor foreslår Green Power Denmark et samlet katalog med tiltag, som vores medlemmer kan benytte på deres projekter, siger Kristian Jensen

– Klarere vejledninger på miljøområdet vil spare tid på klageprocesser og derved mindste risikoen for projekterne. For Green Power Denmark handler det også om, at VE-opstillerne får større overblik over omkostningerne for de kompenserende tiltag som for f.eks. erstatningsnatur, så de bedre kan vurdere rentabiliteten i det enkelte projekt, uddyber han.

Vedvarende energi er en væsentlig samfundsinteresse

Et fokus på konferencen er en rapport fra EU-tænketanken European Economic Interest Group, der viser, at Danmark skraber bunden i brug af EU’s undtagelsesbestemmer i forhold til naturbeskyttelse. EU giver medlemslandene mulighed for at søge om dispensation for at opstille vedvarende energi eller andre anlæg i naturområder med henvisning til, at projektet er af væsentlig samfundsinteresse. Mens Danmark kun har gjort brug af undtagelsesbestemmelser i 17 tilfælde i perioden fra 2017-2018, har Tyskland i samme periode anvendte samme bestemmelse i 2.645 tilfælde, Polen i 12.081 tilfælde og Finland i 1002 tilfælde.

Kristian Jensen overrækker Magnus Heunicke et puslespil over Europa som en påmindelse om, at Danmark bør finde inspiration hos sine europæiske naboer, der har lyttet til de politiske signaler om at accelerere udbygningen med vedvarende energi, og fortolker EU’s bestemmelser derefter.

– Det er vigtigt at understrege, at brugen af undtagelsesbestemmelserne ikke er ensbetydende med en forringelse af naturen. Nogle gange må man flytte natur, for at bevare det, siger Kristian Jensen og fortsætter:   

– Vores forvaltningspraksis kan passende tages op til revision som følge af Danmarks implementering af EU’s reviderede VE-direktiv. Her stadfæstes princippet om VE som ”væsentlig samfundsinteresse”, der i lyset af klimakrisens alvor og Ruslands invasion af Ukraine skal accelereres og prioriteres højere end tidligere i forhold til hensynet til miljø- og naturbeskyttelse, siger Kristian Jensen.

Landvind på vestkysten af Danmark
SAMEKSISTENS

Sammenlignet med andre lande skraber Danmark bunden, når det handler om at bruge EU’s undtagelsesbestemmelser for naturbeskyttelse...

Grøn kugleramme til grønne opgørelser

Green Power Denmark tredje anbefaling til Magnus Heunicke er, at Miljøministeriet træffer beslutning om de opgørelsesmetoder for biodiversitet, som VE-opstillerne skal følge til lands og til vands. Lige nu er arbejdet med biodiversitetstiltag kompliceret for opstillerne, fordi der modsat C02-opgørelser ikke findes standardiserede målemetoder.  

– Vi mangler en standardiseret opgørelsesmetode, og det gør svært at fastsætte referencepunkter og ensartede biodiversitetsfremskridt over tid. Green Power Denmark anbefaler forskningsbaserede og internationalt anerkendte opgørelsesmetoder, der er enkle at kommunikere til lokalsamfund og kommuner, siger Kristian Jensen.

Som den sidste gave modtog Magnus Heunicke således en grøn kugleramme, så miljøministeren fra sit kontor kan holde på de tal og opgørelser, som bedst muligt sikrer biodiversitet i projektområderne. 

– Jeg har set en opgørelse, der viser at 2023 slog rekord med grøn strøm i Danmark, men jeg vil være ærlig at sige, at det for længe er gået i stå med VE på land. Vi står på en brændende platform og skal blive bedre til at hjælpe kommunerne og jeres medlemmer med de mange udfordringer. Her handler det ikke kun om at investere i økonomi, men også i troværdighed og beslutningsvilje, siger ministeren.  

Green Power Denmarks anbefalinger til miljøminister Magnus Heunicke

  1. Klarere vejledninger for afværgeforanstaltninger og kompenserende tiltag
    Green Power Denmark anbefaler, at Miljøministeriet udvikler et katalog over mulige afværgeforanstaltninger og kompenserende tiltag, som opstillerne kan benytte for at få flere projekter godkendt. Kataloget kan også give ny viden om foranstaltninger og tiltag, som opstillerne så kan prissætte. Det skal ses som et led i en samlet styrket vejledningsindsats på miljøområdet, hvor uklarheder resulterer i klager, projektforsinkelser og fordyrelser.
  2. Se Danmarks forvaltningspraksis i en europæisk kontekst
    Green Power Denmark anbefaler, at Miljøministeriet ser Danmarks restriktive forvaltningspraksis på miljøområdet i en europæisk kontekst. Det gælder særligt brugen af EU’s undtagelsesbestemmelser ift. naturbeskyttelse, hvor det er muligt at søge om dispensation med henvisning til VE som væsentlig samfundsinteresse. Danmark har gjort brug af undtagelsesbestemmelser i 17 tilfælde, hvor Tyskland i samme periode anvendte bestemmelsen i 2.645 tilfælde.
  3. Træf beslutning om hvilke opgørelsesmetode(r), som VE-opstillerne skal følge til lands og til vands
    Måling og opgørelse af biodiversitetstiltag er kompliceret da der, i modsætning til CO2-opgørelser, ikke findes en standardiseret målemetode. Derfor benytter VE-udviklerne forskellige metodikker og indikatorer til at måle samme genstandsfelt. Manglen på en standardiseret metode resulterer i vanskeligheder med at fastsætte baselines, referencepunkter og fremskridt over tid.
...

Nyheder direkte i din indbakke?