Pressemeddelelse

Forsyningstilsynet leverer delanalyse for grønt tillæg

Green Power Denmark kvitterer for en forbedret analyse, men er bekymret for, om en foreslået model giver et realistisk bud på elnetselskabernes investeringsbehov.

Mette Rose Skaksen, viceadm. direktør, Green Power Denmark

'Det grønne tillæg og afklaring om elnetselskabernes fremadrettede økonomiske vilkår har enorm betydning for, at de kan fortsætte med at udbygge og forstærke elnettet til at imødekomme den elektrificering, som er en forudsætning for den grønne omstilling', siger Mette Rose Skaksen, viceadm. direktør i Green Power Denmark. Foto; Jeppe Carlsen

Forsyningstilsynet har netop offentliggjort en delanalyse til brug for et grønt tillæg til elnetselskabernes indtægtsrammer. Det grønne tillæg skal blandt andet understøtte et stigende investeringsbehov i elnettet som følge af elektrificeringen af det danske samfund.

Fra myndighedsside er Forsyningstilsynet blevet bedt om bidrag til den del af det grønne tillæg, der vedrører elektrificering hos mindre elforbrugere i form af blandt andet flere elbiler og varmepumper.

Viceadministrerende direktør Mette Rose Skaksen fra Green Power Denmark kvitterer for, at Forsyningstilsynet har foretaget visse analytiske forbedringer af sit forslag siden sin analyse fra foråret 2023 og ser frem til at nærstudere detaljerne:  

Det grønne tillæg og afklaring om elnetselskabernes fremadrettede økonomiske vilkår har enorm betydning for, at de kan fortsætte med at udbygge og forstærke elnettet til at imødekomme den elektrificering, som er en forudsætning for den grønne omstilling, siger Mette Rose Skaksen.

Green Power Denmark er enig med Forsyningstilsynet i, at en automatisk tillægsmodel bør basere sig på udviklingen i tre faktorer - elmålere, netstationer og leveret mængde el - men er bekymret for, om Forsyningstilsynets model giver et realistisk bud på investeringsbehovet.

– Forsyningstilsynets model tager blandt andet ikke tilstrækkeligt hensyn til de investeringer, der skal foretages på elnettets højere spændingsniveauer, og til at fastholde den spændingskvalitet, der blandt andet sikrer, at lyset ikke blinker, siger Mette Rose Skaksen.

Forsyningstilsynets delanalyse er bestilt af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) på baggrund af en bred politisk aftale fra juni 2021 om fremtidssikring af rammerne for elnettet.

Delanalysen skal indgå i udformningen af det samlede grønne tillæg, der udover at understøtte stigningen i elbiler og varmepumper blandt andet også skal understøtte udfasning af naturgas i fjernvarmen samt større erhverv og industri.

Nyheder direkte i din indbakke?