Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Debat

Globalt lederskab eller nationalt fedtspil – hvad vælger EU?

EU's regeringsledere mødes torsdag og fredag og skal blandt andet diskutere klima-målsætninger. De bør beslutte, at Europa skal være klimaneutralt senest i 2050, men gerne før, skriver viceadm. direktør i Dansk Energi Anders Stouge i Børsen.

Klimaet er på spil, når EU’s regeringschefer samles til EU-topmøde. Det er tid til handling og en klar beslutning om, at Europa skal være klimaneutralt i 2050. Allersenest. Og gerne før.

Trods flere forsøg er medlemslandene endnu ikke nået til enighed. Ført an af polakkerne har få medlemslande siddet med korslagte arme og taget klimaet som gidsel i et nationalt spil om mere strukturfondsstøtte.

Det har de selvfølgelige deres gode grunde til. Hvis man er fjerde generation i en familie af kulminearbejdere, er det ikke kun et job, man siger farvel til, hvis minen lukker. Det er et farvel til en kultur og noget af fundamentet for de pågældende lande. Det skal vi tage alvorligt, hvis vi skal have alle med i den grønne omstilling af Europa.

Men den manglende beslutningskraft efterlader usikkerhed om opbakningen til Paris-aftalen. De vedtagne klimaambitioner og virkemidler rækker ikke til at opfylde aftalen. Det er nødvendigt, at Europa skifter spor.

Større klimaambitioner i EU

Vejen til klimaneutralitet går gennem et markant højere EU-mål for reduktion af drivhusgasser i 2030 end de nuværende 40 procent – og hviler på betydeligt mere vind- og solenergi samt et grønnere forbrug.

EU skal flerdoble udbygningen af vedvarende energi frem mod 2050. Opgaven er stor, men ikke utopisk. Eftersom priserne på at lave strøm med vedvarende energi rasler ned og kan konkurrere med kul, olie og gas, bliver rejsen til den grønne fremtid billigere og endnu mere attraktiv.

I takt med at det bliver billigere at producere grøn el, udgør vores evne til at udfase fossile brændsler i transport, industri og opvarmning af huse begrænsningen i den grønne omstilling. Sker der ikke en ændring på forbrugssiden, har vi tabt klimakampen på forhånd. Derfor må større ambitioner om vedvarende energi følges op af en satsning på at gøre det europæiske forbrug grønt og elektrisk.

I en verden, hvor kul, olie og gas stadig dominerer vores energiforbrug, er der brug for et Europa, som trækker kloden i en grønnere retning og viser globalt lederskab. Ikke nationalt fedtspil. Det er klimaudfordringen ganske enkelt for alvorlig til.

Indlægget er bragt i Børsen 12. december 2019.

Nyheder direkte i din indbakke?